!

Harald Voetmann

Könyvei 1

Harald Voetmann: Plinius szerint a világ

Népszerű idézetek

>!
balagesh P

Tudom, hogy nagy tisztelője vagy nagybátyám műveinek, mert ugyanolyan tisztelettel kezeled őket, ahogy az egyiptomiak bánnak halott királyaikkal (először egy kampóval kihúzzák az agyat, aztán a testből lecsapolják a folyadékot, végül az örökkévalóságnak szentelik a megmaradó hervatag batyut).

Caius Plinius Caecilius Secundus köszönti kedves Cornelius Tacitusát. 101.o.

>!
Chöpp

A sminknek és a parfümnek nincs más jelentősége, mint hogy megtanuljuk, hogy becsapnak.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: parfüm · smink
>!
lzoltán P

Azt beszélik, hogy Caesar, a dictator, fiatalkorában azt álmodta, hogy megerőszakolta az anyját. Ez az álom ébresztette fel benne ambiciózus terveit, mert az álmot úgy magyarázta, hogy anyja maga a föld, melyet egy szép napon uralma alá fog hajtani. (…)

[Idősebb Plinius]

(Typotex, 2012)

3 hozzászólás
>!
Chöpp 

Érdemes megfigyelni, hogy erről a komikus állatról, az örökké kéjsóvár, mindent felfaló kecskebakról – melyet a görögök tragosznak hívnak – nevezték el azokat a drámákat, amelyek az emberek szenvedéséről és sors könyörtelenségéről szólnak.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kecske · tragédia
>!
Chöpp 

    Az, hogy az emberek párzási kedve olyan szorosan összefügg az öngyűlölettel, egyedülálló; rengetegen próbálnak megfeledkezni magukról a szaporodási aktusban.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önutálat
>!
lzoltán P

Nem nehéz elképzelni a világ végét. Azt azonban igen, hogy itt ez a világ válik egyszerre semmivé. A nagy világégést, melynek korunk siet elébe, érezni lehet a lélek önmaga és környezete iránt érzett gyűlöletében. (…)

[Idősebb Plinius]

(Typotex, 2012)

>!
Chöpp

(…) csak a kor közönségét szem előtt tartva írok, és nem azért, hogy megerősítsem a makkot rágcsáló kisparasztok kifogástalan szokásainak elavult ideálját. Az idő majd megmutatja, hogy kettőnk közül ki a mesterkéltebb, Tacitus.

102. oldal, Ifjabb Plinius

>!
lzoltán P

(…) Nem kétséges, hogy sok minden még az én figyelmemet is elkerülte. Ember vagyok ugyanis, és lefoglalnak a kötelességek. Munkámon csak szabad óráimban dolgozhattam, azaz éjszaka, szóval senki se higgye közületek, hogy ilyenkor pihenek.

[Idézet a Historia Naturalis című műből]

(Typotex, 2012)

>!
lzoltán P

Ha egy gomba egy kígyó fészke közelében nő, vagy ha egy kígyó rálehel egy éppen előbújó gombára, az képes magába szívni a mérget, mivel rokonságba kerül vele. Ezért óvatosnak kell lennünk a gombákkal, amíg a kígyók el nem vonulnak téli álmot aludni.

[Idézet a Historia Naturalis című műből]

(Typotex, 2012)

>!
Chöpp

    Arellius Fuscushoz jártam iskolába. Álmomból felkeltve is tudtam a tizenkét táblás törvényeket, legyenek átkozottak a varázslók, átkozott legyen az, aki megbabonázza a legelőket.

108. oldal