!

Hamvai Kornél magyar

Kornél Hamvai

1969. július 12. (Budapest) –

Tudástár · 2 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 2 film

Könyvei 4

Hamvai Kornél: A prikolics utolsó élete
Hamvai Kornél: Márton partjelző fázik
Hamvai Kornél: Hóhérok hava
Hamvai Kornél – Varró Dániel: Vesztegzár a Grand Hotelben

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Nemzeti Színház Színműtár

Fordításai 8

Stephen King: Az
Stephen King: Carrie
Reginald Rose: Tizenkét dühös ember
Richard Preston: Halálzóna
Harold Pinter: Drámák
Tom Stoppard: Drámák
Holdfény
Upor László (szerk.): Pogánytánc

Antológiák 3

Menyhért Anna (szerk.): Kortárs irodalmi olvasókönyv I–II.
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 1996
Seven Voices

Népszerű idézetek

Csabi P>!

… végül pedig az emberekről szeretett volna megtudni mindent, […] hogy például mégis milyen a tipikus magyar? Kisvarga megrántotta a vállát, és némi töprengés után annyit felelt: a tipikus magyar már felakasztotta magát.

243. oldal

14 hozzászólás
Zero>!

– Látod, Lidikém, szívem – azt mondta Kányi – valahogy csak nem bírjuk ki, hogy pokolra ne kerüljünk mindannyian.

262. oldal, "A prikolics utolsó élete"

egy_ember>!

…az oxfordi egyetemen (…) még volt Micimackó botja társaság is, melynek tagjai a folyóra jártak, a hídról ágakat hajigáltak a vízbe, és nézték a túloldalon, kié bukkan elő hamarabb; nem viccel, az angolok tényleg ilyen hülyék, és ráadásul volt kezdő csoport meg haladó.

207. oldal

2 hozzászólás
Csabi P>!

Bejöttek az oroszok, négy tiszt kiebrudalta őket az emeletről, és hajnalokig ordítva tivornyáztak, a gangról okádtak ki a kertbe, aztán Urr Gedeontól konfiskáltak egy csomó krumplit és halat, meghívtak még öt-hat tisztet vacsorára, vonszoltak maguk után három nőt is, már tetőfokára hágott a hangulat, amikor a főzéshez hozzáfogtak, de mert a mosogatóban nem volt elég hely, az angolvécében mosták az ételt, csakhogy öblítésnél mind eltűnt a szemük elől, a krumpli is meg a hal is, megpróbálták egy újabb adaggal, megint lement, de akkor már átláttak a szitán. A tisztek éktelen haragra gerjedtek, lemasíroztak a földszintre, és a házvezetőnő lakásában kucorgó Urr Gedeon szájába dugták a géppisztolyt.
– Add vissza.
De micsodát adjon vissza?
– Krumpli és hal.
Hiszen neki már nincsen.
– Kétszer elloptad, a kurva anyádat. Zabiratyelnoj masinoj. A zabrálógéppel.

123. oldal

3 hozzászólás
Csabi P>!

Finom ez a bor, habár az is igaz, hogy én még rossz bort és jó vizet nem ittam.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor
egy_ember>!

…megfogadta, hogy nem ejti a ty hangot, amíg szent szerelemben nem egyesülnek; ritka hang, nem esett nehezére nélküle beszélni, nyolc hónapja bírta anélkül, hogy bárki észrevette volna, de mégis ez az aszketikus lemondás, ez karaktert adott a Komáromi Zsuzsanna előtti kornak.

93. oldal

1 hozzászólás
egy_ember>!

Abból mindig kezelhetetlen bajok lettek, ha egy nővel kapcsolatban valamit megértett.

235. oldal

Csabi P>!

… rendszerint ő maradt utolsónak a részegségtől omladozó Javival, hogy azután fizesse mindkettejük számláját, és a saját kocsiján hazahurcolja, miközben bágyadtan hallgatta könnyekbe fúló szónoklatát az argentin lélekről, amit a kurva uruguayiak nem értenek ám, mert csak annyit fog föl az a sok paraszt, amennyit lát, hogy kiabálunk folyton, így van vagy nem így van? – sss, mondta Kisvarga – hogy arrogánsak vagyunk, mint az európaiak, álszentek, mint az amerikaiak, smucigok, mint a zsidók, és gyermetegek végtelenül… Mért megy ki az argentin a viharba, amikor villámlik? mert azt hiszi, őt fényképezi az Isten! mondják a barmok! mert nem tudják, hogy mi van emögött, siránkozott Javi, ugyanis csönd van mögötte, az egész hőzöngés mögött olyan mélységes csönd, ijedt és szomorú csönd, amit nem lehet elviselni! ha elhallgatok, csönd van! jaj Istenem! – azzal elhallgatott, …

242. oldal

7 hozzászólás
Csabi P>!

A magyarok, mióta vannak, azon vitáznak, hogy mikor fognak kipusztulni. Hákettő faszi szerint már kipusztultunk, onnan tudja, hogy nem harcol ellenünk senki, mikor még megvoltunk, legalább folyton jól megvertek minket. Megszálltak, leigáztak. Most keresztül van rajtunk nézve. Ellenbacher faszi párhuzamot állított: Romulustól Romulus Augustulusig az 1100 év, Árpádtól Göncz Árpádig az 1100 év. Egy népnek ennyire futja. Willburg faszi szerint többre is futja, habár ő asszimilálódott, nem kompetens. A rabbiképzőben, ahol a bölcsészkar mellett három szemesztert végzett, még arra oktatták, hogy az asszimiláció a 20. századi zsidóság legnagyobb ellensége, már a nácikon kívül; ő meg erre föl elvett egy sikszét, miáltal ennen népe sírját ássa. Előkapott egy diktafont, rámondta, „esszé címe: A szerelem mint genocídium".

208. oldal

3 hozzászólás
Csabi P>!

Hagyjuk a fenébe, hümmög Márton partjelző, egyszer úgy is meghalunk, pajtás. Ha megérjük.

28. oldal