!

Halász Margit magyar

1964. október 14. (Vámospércs) –

Halász_Margit IP
101 figyelő · 61 figyelt · 0 értékelés · 1 polc · 122 karc · 0 észlelés
Honlaphttp://halaszmargit.hu
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Halász_Margit
Facebookhttp://www.facebook.com/pages/Halász-Margit/228257453901210
Életrajz

Könyvei 11

Halász Margit: Éneklő folyó
Halász Margit: Gyöngyhomok
Halász Margit: Méz és szurok
Halász Margit: Forgószél
Halász Margit: Vidróczki-kódex
Halász Margit: Bergengóc balladák
Halász Margit: A vörös nyelvű párduc
Halász Margit: Jómadarak pácban
Halász Margit: Csillagkerti szonáta
Halász Margit: Isten tehenei

Antológiák 5

Király Levente (szerk.): Körkép 2014
Nagy Gabriella – Jánossy Lajos (szerk.): Mátyás ponyva
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2005
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2001
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 1999

Róla szóló könyvek 1

Onagy Zoltán: Papírt és kardot írtam

Kapcsolódó zóna

!

Kérdezz bármit – Halász Margittól

20 tag · 10 karc · Utolsó karc: 2014. december 8., 19:06 · Bővebben


Népszerű alkotóértékelések

>!
Miestas

Halász Margit

Halász Margitról szerény véleményem szerint nem lehet mást írni, csak jót. Természetesen ebben nagy szerepe van, hogy találkozhattam és beszélgethettem vele személyesen, akkor már minden addig megjelent kötetét elolvastam.
Őt, mint alkotót nem az irodalom kritikus szemével nézem, nincs is rá jogosultságom, hanem az olvasó szemével. Elsősorban az érdekel, hogy művei mit adtak nekem. Jobbá, empatikusabbá váltam-e a befogadott történetektől, az emberektől akiket bemutatott nekem, az olvasónak.
Mágikus realizmus jellemzi írásait olvastam több róla megjelent írásban korábban. Lehet! Szerintem írásait jobban jellemzi az emberség, az elődeitől örökül kapott értékek tovább adásának fontossága, valamint a humor, mely mindenen átsegíti hőseit, jó például szolgálva olvasóinak, hogy nem minden olyan szörnyű mint aminek látszik.
Korábbi novelláin erősen érződik még mesterének, Tarr Sándornak hatása akit szintén nagyra tartok, de ő már egy másik értékelés tárgyát képezi , az egyszerű munkás emberek életének bemutatását H.M is fontosnak tartja, úgy ahogy ő látja, a prózaiság mellé felzárkóztatja azt a képességét amivel kiváltja belőlem a sírva nevetős állapotot, ezzel feloldja a szegénységről, nyomorról,a perifériára szorult emberekről alkotott keserű képet. Mert élni igenis jó, legyél bár a falu megcsalt hentese, vagy cigány Rómeó szerelme, de élni jó, élni mosolyogva, új dolgokra rácsodálkozva. Nekem ezt adja Halász Margit.


Népszerű idézetek

>!
ppeva P

Kisné Nagy Bea azon a nyáron végképp megbolondult. Egy szimpla szürke csütörtök este, amikor Nándi hazament a munkából, olyan dolog történt, ami húsz éve soha: a vacsora nem volt az asztalon. Újságpapírok hevertek szanaszét a konyhában, Bea pedig megtört arccal ült egy hokedlin. Szódavizet szürcsölgetett, s azzal passziózott, hogy a kellemesen bizsergő szódabuborékokat a szájüregéből az orrürege felé hajkurálja. Hazaköltözöm anyámhoz, mondta, nem bírom tovább. Nándi úgy érezte, Bea szavai hófehér villámmá alakulnak, s emberfeletti erővel lesújtanak rá. Térde megrogyott, arcából kiment a vér, az egész konyhát egy légüres fehér térnek érzékelte, és elkezdett levegő után kapkodni. Egy támlás faszék akadt a kezébe, megragadta, és szilánkokká verte az asztalon. Éppen most, amikor az utolsó OTP-részletet is kifizettük, ordította szótagolva, amikor kicseréltük a kocsit, sínre tettük a gyerekeinket, éppen most, amikor ha nem jönne közbe semmi, nyáron elmehetnénk a tengerhez? Bea enerváltan tápászkodott fel a hokedliről. Közbejött valami, ne haragudj, mondta, és a két bőrönddel kisétált az ajtón.

82-83. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Kapcsolódó szócikkek: hokedli
5 hozzászólás
>!
ppeva P

Sztojka Renátó és Miczura Szintia románca nem fejeződött be Kandicsfalva buszvégállomásán.

66. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Kapcsolódó szócikkek: Kandicsfalva
3 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Maga ugye férfi, hát biztosan nem tudja, milyen az, amikor egy nő pongyolában és papucsban fut az udvaron, ne, ne mondjon semmit, látom, hogy nem érti, figyeljen, zubogott a víz a vécétartályból, mit tehettem, segítségért rohantam, de minden ablakból csak nők bámultak ki, özvegy tehenek istállója ez a ház?, hát nincs itt férfi?, kiabáltam sírva, az egész házat elönti a víz!, segítsen már valaki!, víz!, segítsen már valaki!, és kiszaladtam a kapun, a sarki bolt falához támaszkodva állt egy égimeszelő kék munkásruhában, még a szakálla is festékes volt, sört ivott, maga ugye férfi?, kérdeztem, segítsen nekem, az lennék, mondta, csak előbb megiszom a sört, sírva rimánkodtam, míg itta, jaj, de kíméletlen tud lenni egy férfi, ha sörről van szó (…)

17. oldal, Átlagéletkor, Noran, 2005.

16 hozzászólás
>!
ppeva P

Vladimir pedig olyat tett, amit hosszú hónap óta soha, egyszerűen elmosolyodott. Illetve belemosolygott égszínkék szemével a lány barna szemébe, és a két színből egy szempillantás alatt egy soha nem látott harmadik szín keveredett. És utána, ha egymás szemébe néztek, nem a másik szemének valódi árnyalatát látták, hanem azt a tavasz vegyítette bűbájos színt.

35. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

2 hozzászólás
>!
ppeva P

Egyszer voltam életemben szerelmes, kezdte Izaura, de sajnos akkor sem a férjembe. Jó ember volt az uram, egy hangos szó el nem hagyta annak a száját, kár, hogy nem adott több közös időt nekünk a Teremtő. Hogyhogy? – kérdezte Rumcájsz, aki tompa ceruzájával egy zsírfoltos papírzacskóra éppen legújabb versét vázolta. Hát, tudod, először azért nem éltünk együtt, mert elváltunk, aztán meg azért, mert meghalt. A szokásos, nézett ki Rumcájsz mindentudó arccal a zacskóból, a szokásos, hogy micsoda keverőgép ez a redves élet, hát erről kellene könyveket írni, nem az ezoterikákról.

78. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

6 hozzászólás
>!
jadett

Azt mondta, őt két dolog tartja életben, az UV-sugárzás és a kecsketej, mindkettőt erősen szereti.

30. oldal (Geopen, 2011)

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

>!
egy_ember

Félrebiccentette a fejét, s olyat sikerült tennie, amire csak kevesen képesek: alvás közben is megőrizni emberi méltóságát.

57. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

>!
szadrienn P

Ilyen lehet a Paradicsom, gondolta és befészkelődött a legidősebb fűz üreges odvába. Félig nyitott szájába valahonnan felülről a vadméhek homoki virágméze csöpögött, nem csoda hát, ha azt álmodta, kamillavirág-ruhában táncol az árvalányhajas buckák között, és milyen bolondság, gazdabácsi ostorát felkapja a forgószél és viszi-viszi a buckákon túlra, a tippanos, sziksós semlyékes felé.

166. oldal

>!
Piintyő

Kávéfőző, mondta a batyujában kutakodó Franci néninek, kávéfőző, ha nem veszi meg, elapasztom a tehene tejét. Franci néni nem volt ijedős típus, látott már életében elég szart és vért, de az ezüstszínű pipás masina annyira megtetszett neki, hogy minden gorombáskodás nélkül egyszerűen csak azt válaszolta, apassza, szarok bele, akkor is megveszem. És ezzel maga sem sejtette, milyen keserűen édes, szagosan illatos terhet vesz a nyakába.

121-122. oldal

4 hozzászólás
>!
sztimi53 P

A fiam ötödikes. Kiskamasz. A Harry Pottert olvassa. Engem is gyerekkönyv írására biztat. Azt magyarázza, hogy mindig csak az izgalmat tartsam szem előtt, és akkor tuti, hogy világhírű leszek. Olyat például, hogy „Ez a bokor szép”, le ne merjek írni soha, mert ez a gyerekeket abszolúte nem érdekli. Öhöm, mondom, jó. Szóval másodszorra olvassa a Harryt. Gondolni sem merek a napra, amikor elfogy itthon a mindennapi betevő Harry. Tényleg, szerintem a Harry a világ csodája. Az első három oldalt én is elolvastam. Az úgy jó, ahogy van. Akkor a maradék másfél ezer is ilyen lehet, nem?

36. oldal, Anyáról fiúra (Noran, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter