!

H. G. Wells angol

1866. szeptember 21. (Bromley, Nagy-Britannia) – 1946. augusztus 13. (London)

Tudástár · 76 kapcsolódó alkotó · 11 kapcsolódó könyv

Teljes névHerbert George Wells
Nemférfi

Képek 9

Könyvei 129

H. G. Wells: Világok harca
H. G. Wells: A láthatatlan ember
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
H. G. Wells: Az időgép
H. G. Wells: A bűvös bolt
H. G. Wells: Az istenek eledele
H. G. Wells: A láthatatlan ember / Az istenek eledele
H. G. Wells: A vakok országa
Jack London – H. G. Wells: Ádám előtt / Kőkori történet
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A Világirodalom Remekei Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Horizont könyvek Kriterion · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Klasszik Alinea · Milliók könyve Singer és Wolfner · Klasszikusok képregényben Ventus Libro · Galaktika Baráti Kör Könyvklub Móra · Sikerkönyvek Gondolat · Magyar könyvtár Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) · Kultúra és tudomány Franklin-Társulat · Nagy siker volt General Press · A Franklin-Társulat szépirodalmi könyvsorozata Franklin-Társulat · Világhírű regények Tolnai · A modern könyvtár Athenaeum · Halhatatlan könyvek · Wells Pantheon Irodalmi Intézet · A regény mesterei Pantheon Irodalmi Intézet · Külföldi regényírók Franklin-Társulat · Olcsó akció Genius · Örökzöld könyvek Móra · A regényírás művészei Genius · Színes regények Bibliotheca · Magyar könyvtár Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) · Olcsó regény Athenaeum · Egyetemes regénytár Singer és Wolfner · A kiválasztottak Pantheon Irodalmi Intézet · Szine-java (narancssárga) Pantheon Irodalmi Intézet · Athenaeum monográfiák Athenaeum · Legjobb könyvek Érdekes Újság · Penguin Classics Penguin · Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Collins Classics Collins · Penguin English Library Penguin angol · Vintage Classics Vintage · Science Fiction Masterworks angol · Kétnyelvű kis könyvtár Terra · Kentaur könyvek Noran · Kétnyelvű klasszikus könyvtár · Penguin Little Black Classics Penguin angol · Scholastic Classics Scholastic angol · Penguin Readers – Active Reading – Level 2 angol · Penguin Readers – Level 4 angol · Penguin Readers – Level 3 angol · Penguin Readers – Level 5 angol · Tale Blazers Perfection Learning angol

Antológiák 41

Borbás Mária (szerk.): 21 rémes történet
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 37.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 8.
Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II.
Dupka György (szerk.): Borzalmak könyve
Veress István (szerk.): Borzalmak könyve
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Pelle János (szerk.): A múmia lába
Vajda Miklós (szerk.): Huszadik századi brit novellák

Róla szóló könyvek 4

Félix J. Palma: Az idő térképe
Félix J. Palma: Az ég térképe
Róna Éva: H. G. Wells
André Maurois: Gondolatművészek és szóbűvészek

Kiemelt alkotóértékelések

FélszipókásŐsmoly >!

H. G. Wells

Rajongok az ötleteiért, a normákat bátran feszegető eredetiségéért, a szabadon szárnyaló elképzeléseiért, ám a megvalósításai terén gyakran csalódtam benne. Az is lehet, hogy alkotásainak kora, a több mint egy évszázados táv túl nagy már. Ugyanakkor nem adtam fel a műveivel való ismerkedést, mert gyöngyszemekre leltem már olyan művében is, ami úgy egészében kevésbé nyerte el a tetszésem.

SteelCurtain >!

H. G. Wells

Valószínűnek tűnik, hogy egy hosszabb időre ágyba kényszerítő balesetnek köszönhető H.G.Wells irodalmi karrierje, amit akár tekinthetünk a sors részéről kárpótlásnak is azért a rengeteg borzalmas irományért, amelyet csődöt mondott fogamzásgátló eszközök következményeként a nyakunkba zúdított. Az elszegényedett családból származó Wells élete korai szakaszát minden területen a folyamatosan elszenvedett kudarcok jellemezték. Eleinte valószínűleg több babért aratott a szerelem, mint az irodalom területén, amihez nyilván döntően hozzájárult az a szellemi rugalmasság, mely fantáziáját páratlan magasságokba emelte. A házassági hűséget mindenesetre igen rugalmasan kezelte. Azt hinnénk, hogy aki annyi eredeti elemet vitt a sci-fi világába, mint ő, az látványos sikerre van ítélve. Ezzel szemben csak apró lépésekben vált ismert íróvá. Onnan azonban már elkerülhetetlenül vált sikeressé is. Nem csak rá jellemző paradoxon, hogy a siker kiteljesedésével arányban szürkültek el írásai. Humanistaként aligha töltötte el örömmel, hogy megélhette a második világháborút, melyben több régi jóslata is igazolódott. Nyolcvanadik életévében, 1946-ban hunyt el.


Népszerű idézetek

Szelén>!

A végén mindennek megtalálod a nyitját.

38. oldal (Az időgép)

1 hozzászólás
judkacag>!

Az irodalom: leleplezés. A modern irodalom: illetlen leleplezés.

Kapcsolódó szócikkek: irodalom
wirag1>!

Az állat lehet vad és ravasz, de igazán hazudni csak az ember tud.

131. oldal (Franklin Társulat kiadása)

1 hozzászólás
pwz I>!

Az állat lehet vérszomjas és ravasz, de hazudni csak az ember tud.

127. oldal (1990)

krlany I>!

A természet tanulmányozása végül ugyanolyan könyörtelenné teszi az embert, amilyen könyörtelen maga a természet.

78. oldal

Keiran_Rowley IP>!

Tilos négykézláb járni: tiltja a Törvény. Hát nem emberek vagyunk?

106. oldal (12. fejezet: A törvénymondók) Cser kiadó

15 hozzászólás
Oriente>!

Homályos, csodálatos az a kép, mely lelkemben arról támadt, hogy fog terjedni az élet a Naprendszer kis melegágyából lassacskán keresztül a csillagos tér lelketlen végtelenségén.

217. oldal, Második rész, X. fejezet - Befejezés (Göncöl, 1990)

vöri P>!

Van a természetnek egy törvénye, amellyel rendesen nem számolunk: hogy a találékony, tevékeny értelem a folytonos változás, a veszedelmek és a gondok jutalma. Az olyan állat, amely tökéletes harmóniában él környezetével: tökéletes gépezet. A természet csak akkor szorul rá az értelemre, ha a megszokás és az ösztön már felmondja a szolgálatot. Ahol nincs változás és ahol nincs is szükség változásra, ott az értelemnek semmi szerepe. Csak azok az állatok értelmesek, amelyeknek szükségleteik megszerzésére rengeteg veszedelemmel kell megbirkózniok.

FélszipókásŐsmoly >!

– S aztán kísérletezett vele? – kérdezte Kemp.
– Úgy van, kísérleteztem, de nem sikerült, Kemp.
– Nem-e?
– Két körülmény hiúsította meg: a karmok és az a sötét festékanyag, mely a macska szeme mögött van… Ön tudja, mit gondolok.
– Hogyne?… Az a tapetum.
– Úgy van: tapetum… Ez hiúsította meg… Tehát, miután beadtam a macskának azt a szert, amitől a vérvörös testecskéi színtelenek lesznek, vánkosostól rátettem a készülékre és elaltattam kloroformmal… A két dinamo-gép berregve működött; a macska és a vánkos lassankint átlátszók lettek, majd végképp eltűntek… de megmaradt két apró, kísértetiesen villogó macska-szem.

XVIII. fejezet

jadett>!

– A tudás hatalom – jelentette ki Mr. Hinchcliff.
– De boldogság-e?

260. oldal (Az alma)