!

Graham Swift brit

1949. május 4. (London) –

Tudástár · 8 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 3 film

Teljes névGraham Colin Swift FRSL
KatalógusnévSwift, Graham
Nemférfi

Képek 5

Könyvei 20

Graham Swift: Anyák napi kimenő
Graham Swift: Lápvilág
Graham Swift: Utolsó kívánság
Graham Swift: Waterland
Graham Swift: Last Orders
Graham Swift: Out of This World
Graham Swift: The Light of Day
Graham Swift: Mothering Sunday
Graham Swift: The Sweet Shop Owner
Graham Swift: Ever After

Szerkesztései 1

Graham Swift (szerk.) – David Profumo (szerk.): The Magic Wheel – Anthology of Fishing in Literature

Antológiák 6

Barkóczi András (szerk.): Test és tükör
Ian Jack (szerk.): Granta 87: Jubilee
Poolside
Bill Buford (szerk.): Granta 7: Best of Young British Novelists
Diana Secker Tesdell (szerk.): Wedding Stories
Diana Secker Tesdell (szerk.): Stories of Fatherhood

Róla szóló könyvek 1

Bényei Tamás: Apokrif iratok

Népszerű idézetek

Kuszma>!

Író lett, és mivel író volt, vagy mert épp az tette íróvá, folyamatosan űzte a szavak állhatatlansága. A szó nem tárgy, nem. A tárgy nem szó. De a két dolog valahogy elválaszthatatlan. Minden csak a képzelet műve lenne? A szavak láthatatlan bőrként burkolják be a világot, így teszik valóságossá. Mégsem mondhatjuk, hogy a világ semmivé foszlana, nem lenne valóságos, ha megfosztanánk a szavaktól. Jó esetben úgy tűnt, a tárgyak áldásukat adják az őket megkülönböztető szavakra, a szavak pedig áldásukat adják mindenre.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: író
tgorsy>!

Azt hiszem, az élet soha nem annyira kegyetlen, hogy ne találhatnánk mást, akivel még kegyetlenebbül bánt el, és nem szabad belemerülni a saját bajunkba, hogy ne vegyük észre a másét.

p.: 171

Emmi_Lotta I>!

Először az éveket számoljuk, az évtizedeket, aztán hirtelen az órákat és a perceket.

259. oldal

4 hozzászólás
Kuszma>!

Amit minden világépítő, minden forradalmár monopolizálni akar: a Valóság. A leegyszerűsített valóság. A valóság, mindenféle cifrázás nélkül. A szerénységre szorított valóság. A valóság, mínusz néhány fej.

248. oldal

Kuszma>!

(Tulajdonképpen ez a véleményem. Egyre inkább ez a véleményem. A történelem: a jelentések próba-szerencséje. Az eseményekről lepereg a jelentés, de mi a jelentést keressük. Egy másik meghatározása az Embernek: olyan állat, aki sóvárog a jelentés után – de tudja – )

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: történelem
tgorsy>!

Nem az a hely a biztos, ahonnan jövünk, vagy az, ahová megyünk, csak az út a biztos.

p.: 152

2 hozzászólás
ppeva P>!

Gyermekeim, itt ez a civilizációnak nevezett valami. Reményekből és álmokból épült. Csupán egy eszme. Nem valóság. Csinált. Soha senki sem mondta, hogy valóságos. Nem természetes, soha senki sem mondta, hogy természetes. Az okulás módszerével épül; próbálkozásokkal és melléfogásokkal. Könnyen eltörik. soha senki sem mondta, hogy nem fog darabokra hullani. És soha senki sem mondta, hogy örökké fog tartani.
Valamikor réges-régen az emberek hittek a világ végében. Nézzétek meg a régi könyvekben: látni fogjátok, hányszor és hányféle ürüggyel jósolták, jövendölték, számítgatták és képzelték el a világ végét. De ez persze babona volt. A világ felnőtt. Nem ért véget. Az emberek lerázták a babonákat, ahogy lerázzák a szüleiket. Azt mondták, Ne higgyetek ennek a régi süket dumának. Az ember megváltoztathatja, jobbá teheti a világot. Az ég nem fog leszakadni. Ez igaz volt. Egy darabig – nem olyan régen kezdődött, néhány nemzedékkel ezelőtt – a világ forradalmi, progresszív szakaszában élt; és a világ azt hitte, sose lesz vége, folyvást tovább javul majd. De aztán megint visszajött a világ vége, nem mint egy eszme vagy hit, hanem mint olyasmi, amit a világ gyártott magának felnőtté válása során állandóan.
Ami csak azt bizonyítja, hogy ha a világ vége nem volna, ki kellene találni.

399. oldal

gesztenye63>!

Egyes dolgok, egyes helyek talán a képzeletben nyerik el igazi létezésüket.

97. oldal

ppeva P>!

Gyermekeim, hisztek az oktatásban? Hiszitek, hogy a világ felnő és okosodik? Hisztek ebben a bölcs öregemberekről és ostoba fiatalokról szóló sok szövegben? A vének tanácsában, a vezéretek iránti engedelmességben, a tapasztalat tanulságaiban…?
Gyermekeim, hisztek a gyerekekben? Hogy dicsőségfelhőket húznak maguk után, hogy kis édenkert-csomagokat hoznak, hogy kebelükbe zárva ott van egy villanása annak, amivé egyszer majd a világ lehet?
Mi a történelemtanár? Olyasvalaki, aki a hibákat tanítja. Míg mások azt mondják: Így kell csinálni, ő azt mondja: És itt van az, amit elrontottak. Míg mások azt mondják nektek: Ez az út, ez az ösvény, ő azt mondja: És itt van néhány baklövés, botlás és kudarc… Nem sikerült: tévedni emberi dolog (akkor hát mire van szükségünk, egy Istenre, aki ügyel ránk és megbocsátja bűneinket?). A történelemtanár önellentmondás (hiszen mindenki tudja: a történelemből azt tanulja meg az ember, hogy senki -). Oktalan oktató, mérgező mester. Talán rossza hatással van rátok. Talán jobb nélküle…

282-283. oldal

somogyiréka>!

[…] ha az ember nem ég, és sose kap lángra, az szomorú élet, nem igaz?