Tudástár

>

Gosztonyi Péter (Budapest, 1931. december 2. – Bern, 1999. március 29.) magyar történész és újságíró.

Élete

1953-ban közgazdasági diplomát szerzett Budapesten. Részt vett az 1956-os forradalomban, alhadnagyként szolgált Maléter Pál közelében a Kilián laktanyában. A forradalom leverése után Svájcba emigrált, ahol 1963-ban doktorált történelemből a zürichi egyetemen. 1958-ban feleségül vette Yvonne Meyest, egy fiuk született.

Az 1960-as évektől Bernben az egyetemi rangú Kelet-európai Könyvtár (Osteuropa-Bibliothek) munkatársa, majd 1963-tól 1996-os nyugdíjazásáig a vezetője volt. 1997-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem díszdoktorává avatták.

Munkássága

Az emigrációban igyekezett ébren tartani a határon kívül élő magyarság tudatában Magyarország felszabadításának reményét. Történelmi munkáiban tárgyilagosságra törekedett, akkor is amikor Magyarország második világháborús szerepét és az 1956-os forradalom előzményeit és összefüggéseit vizsgálta. A kommunista rendszer történészeinek „utolsó csatlós” koncepciójával szemben kimutatta, hogy Magyarország második világháborús szerepjátszásában milyen mértékben volt meghatározó az a diplomáciai kényszerpálya, amelybe az akkori nyugati politikusok a magyar államférfiakat is belesodorták.

Állandó munkatársa volt több német, osztrák, svájci hadtörténeti, politikai folyóiratnak, illetve újságnak, 1990-től az Élet és Irodalom, a Magyar Nemzet, a Heti Magyarország, a Kritika című lapoknak. Tagja volt a Svájci Hadtörténeti Társaságnak, a Német kelet-európai Társaságnak és a Svájci Szakújságírók Szövetségének.

Saját bevallása szerint a „svájci páholy” lehetőséget teremtett számára, hogy a Kárpát-medence történetét szűk magyarországi nézőponton túllépve vizsgálja.

Főbb művei

Gosztonyi Péter: 1956
Gosztonyi Péter: A magyar honvédség a második világháborúban
Gosztonyi Péter: Föltámadott a tenger…1956
Gosztonyi Péter: Háború van, háború!
Gosztonyi Péter: Szálasi Hitlernél
Gosztonyi Péter: Politikusok, katonák, események
Gosztonyi Péter: Vihar Kelet-Európa felett
Gosztonyi Péter: A kormányzó Horthy Miklós és az emigráció
Gosztonyi Péter: A Vörös Hadsereg
Gosztonyi Péter: Vlaszov tábornok
Gosztonyi Péter: Budapest lángokban 1944–1945

Gosztonyi Péter: 1956 · Gosztonyi Péter: A magyar honvédség a második világháborúban · Gosztonyi Péter: Föltámadott a tenger…1956 · Gosztonyi Péter: Háború van, háború! · Gosztonyi Péter: Szálasi Hitlernél · Gosztonyi Péter: Politikusok, katonák, események · Gosztonyi Péter: Vihar Kelet-Európa felett · Gosztonyi Péter: A kormányzó Horthy Miklós és az emigráció · Gosztonyi Péter: A Vörös Hadsereg · Gosztonyi Péter: Vlaszov tábornok · Gosztonyi Péter: Budapest lángokban 1944–1945