!

Giovanni Bandini

Könyvei 1

Ditte Bandini – Giovanni Bandini: Babonák lexikona

Fordításai 7

Agatha Christie: Dreizehn bei Tisch
Haruki Murakami: Mister Aufziehvogel
Sophie Hannah: Die Monogramm-Morde
Ian Rankin: Eindeutig Mord
Ian Rankin: Der Mackenzie Coup
Colm Tóibín: Die Geschichte der Nacht
Agatha Christie: Die großen Vier

Népszerű idézetek

>!
eeszter P

[Patkó] A vas szerencsét hoz, ha véletlenül találnak rá. Keresni azonban éppoly kevéssé szabad, mint a négylevelű lóherét, mert akkor hatástalan marad.

198. oldal

>!
eeszter P

Az a nagy fontosság, amelyet régebben a fánknak a néphit tulajdonított, azzal függhet össze, hogy kizárólag „fehér” anyagokból készül – tojásból, lisztből és tejből. A fehér élelmiszerek ugyanis elterjedt hiedelem szerint számos szellemnek – például a tündéreknek is – kedvenc eledelei, amiért is a fánk egyike volt az e lényeknek adott „klasszikus” áldozati ételeknek.

67. oldal

>!
Natasha

Amióta világ a világ, az emberek számára a babonák és hiedelmek vezérfonalat jelentettek minden olyan cselekedetükhöz, ami mindennapi életüket, vagy jövőjüket befolyásolta. Olyan ez, mint a népmesék esetében. Azokat sem tudatosan, hanem akarva akaratlanul adták szájról-szájra, így őrizve meg az általuk képviselt értékeket generációkon keresztül.
Régebben mindig azt mondták, a babonás ember tudatlan, mert hisz a babonákban. Napjainkban hajlamosak vagyunk mosolyogni az egészen, és melldöngetve hangoztatni, hogy mi modern, felvilágosult emberek vagyunk, minket nem befolyásolnak elődeink babonás elképzelései és félelmei.
De nézzünk csak mélyen a szívünkbe: tényleg soha nem merül fel bennünk, hogy a velünk történő dolgokra befolyással lehet, hogy pl. péntek 13-án reggel munkába menet a fekete macska balról jobbra ment át előttünk az úton, miközben előttünk egy kéményseprő sétált négylevelű lóherével a kezében?

A főszerkesztő megjegyzése