!

Gerhard Buzek

KatalógusnévBuzek, Gerhard

Könyvei 2

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve
Gerhard Buzek: Das große Buch der Überlebenstechniken

Népszerű idézetek

MissWenut>!

Gyakran elfeledkeznek arról, hogy izzadásnál kálium is távozik a szervezetből, és ez a teljesítmény gyors csökkenéséhez, fáradtsághoz és kimerültséghez vezet. Még ennél is fontosabb, hogy a káliumhiány esetén nemcsak a lábikragörcs, hanem a szívizomgörcs veszélye is fokozódik.
Sok káliumot tartalmaznak a gyümölcsök (szilva, füge, mazsola), a gumós növények (például a burgonya), a tej és a tejtermékek.

183. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: füge · kálium
MissWenut>!

A cukor hosszú ideig csupán értékes fűszernek számított. Később mindenki számára elérhető élvezeti cikké vált. A cukrot megint fűszernek kellene tekinteni, ugyanis fogyasztása felesleges, árt a szervezetnek.

147. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: cukor
MissWenut>!

Helyes testi és lelki tréning segítségével bizonyos mértékig fel lehet készülni a rendkívüli helyzetekre.

11. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

MissWenut>!

A félelem minden embernél különbözőképpen nyilvánul meg, az átlagon aluli intelligencia esetén például fokozott félelemreakció és akaratbénulás léphet fel. Az egyidejű kényszerű tétlenség fokozza, míg az ésszerű és a veszélyt elhárító cselekvés csökkenti a félelem reakcióit.

15. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: félelem
MissWenut>!

Sok ember gyermekkora óta hozzászokott, hogy nagy mennyiségben fogyasszon konyhasót; ez később szív-, máj- és lépbetegségeket okozhat. A NaCl ugyan nélkülözhetetlen, a vér tartalmazza, de ha a táplálékból hiányoznak az ellenpárjai ( a kálium és a kalcium), ezeket a test saját önmagából vonja ki, mert szüksége van rájuk az NaCl feldolgozásához.

154. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: kalcium · kálium ·
MissWenut>!

Az emberi test súlyának 60%-a víz. Egy 70 kg-os ember szervezete tehát 42 liter vizet tartalmaz. Már ez is meggyőzően bizonyítja, milyen döntő jelentőségű a szervezet vízháztartása.

181. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: víz
MissWenut>!

A jég sűrűbb, mint a hó. Ha választhatunk, inkább jeget olvasszunk, mert lényegesen gyorsabban olvad.

187. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: jég
MissWenut>!

A kutyához képest az ember szinte süket. A kutya sokkal nagyobb frekvenciatartományban hall meg hangokat, és mozgatható fülkagylóinak köszönhetően 2 foknyi pontossággal meg tudja állapítani a zajforrás helyét (összehasonlításul: az ember 16 foknyi pontossággal).

318. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

MissWenut>!

A kutya szaglóérzéke 36-szor élesebb, mint az emberé, és szaglóhámja 16-szor vastagabb. E fölénye agyberendezésében is tükröződik. Bár agya testsúlyához viszonyítva majdnem ötször kevesebb, mint az emberé, szaglóidegközpontjának tömege egész agytömegének egyhetede (összehasonlításul: az ember szaglóidegközpontja csupán kis, néhány gramm súlyú lebeny).

318. oldal (SubRosa, 1995)

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Razide>!

Kenőszappan:
Egyszerű kenőszappan nyerhető a zsír és hamuzsíroldat összefőzésével.
Hamuzsír előállítása: fahamut nagyobb edényben vízzel több napon át ki kell lúgozni (meg kell keverni). Ezáltal a vízben kioldódik a hamuzsír (kálium-karbonát). A keletkezett lúgot leöntjük. A szappan-előállítás minden fázisához célszerű esővizet használni.

Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélési technikái

Kapcsolódó szócikkek: szappan · zsír