!

Georges Simenon belga

1903. február 13. (Liège, Belgium) – 1989. szeptember 4. (Lausanne, Svájc)

Tudástár · 14 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 30 film

Teljes névGeorges Joseph Christian Simenon
Nemférfi

Képek 5

Könyvei 201

Georges Simenon: Maigret csapdát állít
Georges Simenon: Maigret védekezik
Georges Simenon: Maigret Vichyben
Georges Simenon: Maigret pipája
Georges Simenon: Maigret és a becsületes emberek
Georges Simenon: Maigret nyaralni megy
Georges Simenon: Maigret és a hajléktalan
Georges Simenon: Maigret habozik
Georges Simenon: Az elátkozott hajó
Georges Simenon: A Majestic pincéi

Kapcsolódó sorozatok: Maigret · Maigret francia · Maigret angol · Maigret német · Maigret olasz · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Albatrosz könyvek Magvető · Fekete Könyvek Európa · Magvető Világkönyvtár Magvető · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Maigret Agave Könyvek · MesterDetektív Kiskönyvtár Kolonel, Sorger Kolon · Rakéta Regényújság · Árgus · Maigret Park · Maigret Hunga-Print · Világsikerek I. Révai · Penguin Modern Classics Penguin angol · Penguin Modern Penguin angol

Antológiák 8

Klasszikus detektívtörténetek
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II.
Dupka György (szerk.): Borzalmak könyve
Karig Sára – Osztovits Levente (szerk.): Égtájak 1967
Karig Sára – Osztovits Levente (szerk.): Égtájak 1968
Corrado Augias (szerk.): Racconti parigini

Róla szóló könyvek 1

Zalán Vince (szerk.): Carissimo Simenon – Mon Cher Fellini

Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Georges Simenon

Simenon a XX. század egyik legtermékenyebb írója volt, naponta akár 60-80 oldalt is írt. Repertoárja majd 200 regényt, több mint 150 novellát, néhány önéletrajzi művet, számos cikket és rengeteg ponyvaregényt tartalmaz, amiket több mint két tucat név alatt írt. Összesen körülbelül 1,4 milliárd példányt nyomtattak műveiből. Simenon legnagyobb szívfájdalma az volt egész életében, hogy nem ismerték el szépirodalmi munkásságát kellőképpen, az egész világ leginkább csak Maigret-t ismerte. Az első Maigret-regények közül néhány eredetileg nem Simenon neve alatt jelent meg. Leginkább e miatt a 75 regény és 28 novella miatt ismerik, és ismerik el, amelyekben Maigret nyomoz. A sorozatban az első regény, Pietr, a lett, 1931-ben, az utolsó, a Maigret és Monsieur Charles pedig 1972-ben jelent meg. A Maigret regényeket minden nagyobb nyelvre lefordítottak, jó néhányat meg is filmesítettek. A történetekből több TV sorozat is készült. A legsikeresebb sorozat főszereplője az angol Rupert Davies volt
A 75 Maigret regény kivétel nélkül megjelent magyarul, de kötetben csak 74 olvasható, mivel egy csak folyóiratban jelent meg. A történetekben kiemelkedik az emberséges felügyelő alakja – Maigret mindig az embert és helyzetét szeretné megérteni –, amely köré Simenon olyan plasztikus atmoszférát teremt, hogy az olvasó is szinte jelenlévőnek érzi magát.

https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-revolvere/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-es-a-del-keresztje/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-es-a-varazslatos-sziget/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-szorakozik/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-elso-nyomozasa/en-es-a-konyv/bla

FarkasViki>!

Georges Simenon

A klasszikus bűnügyi regényről először általában Agatha Christie ugrik be a többségnek. A krimi koronázatlan királynőjének volt azonban egy belga kortársa, Georges Simenon, aki megalkotta Jules Maigret felügyelőt. A felügyelőt, aki keménykalapban, pipával a szájában harcol a bűnözés ellen (legtöbbször) Párizs utcáin, szenvedélye a munkája, na meg a finom ételek, – de ha a kettő közül kell választani, akkor Madame Maigret nagyszerű vacsorája lesz az, amit ki fog hagyni.

Maigret karaktere mégis attól az ambivalens vonásától lesz különleges és egyedi, ahogy olyan ösztönösen laza, tanulhatatlan eleganciával töpreng az emberi természet legfontosabb, legmélyebb kérdéseiről egy csinos kis kávézó teraszán, vagy esetleg egy eldugott kocsma mélyén.

Simenon regényeit mesterien átszövi a finom lélektan, amelynek segítségével Maigret (és a szerző) a rejtély megoldásán és az elkövető kézre kerítésén kívül, a bűncselekmény érzelmi indítékait, az adott cselekményen keresztül a bűnözés lelki és társadalmi okait kutatja, próbálja megérteni. Maigret az emberi lélek kiváló ismerőjeként tudja, hogy komplex képet csak abban az esetben kaphatunk, ha magát cselekményt pusztán a kirakós egy darabjaként kezeljük, és mellette számba vesszük azokat a külső és belső folyamatokat, lépéseket, amik annak elkövetéséhez vezetnek. Úgy tűnhet, Simenon hőse pontosan a tettes fejébe lát, ismeri a gondolatait, éppen ezért sem mond ki semmilyen morális ítéletet a bűntényről, ezt az olvasóra hagyja, de előtte minden fellelhető “bizonyítékot” a rendelkezésére bocsát, hogy az tudja, nem feltétlenül csak fekete és fehér válaszok léteznek erre a kérdésre.

Simenon tűnődő, lassú világa, párizsi miliője engem teljesen elvarázsolt.


Népszerű idézetek

PuPilla>!

Ami téged illet, szegény Françoise, annyira buta vagy, hogy ahelyett, hogy beszélünk hozzád, egy marék szénát kellene eléd rakni…

47. oldal

3 hozzászólás
Miamona>!

Nem különös, hogy a szavak miként képesek átformálni a valóságot?

35. oldal

Kuszma P>!

Úgy tetszett neki, mintha az ébresztőóra csörögne, holott, mióta megnősült, nem tartott ébresztőórát az éjjeliszekrényen.

5. oldal

14 hozzászólás
Csabi>!

Minél műveletlenebbek az emberek, annál gyanakvóbbak […]

91. oldal

egy_ember>!

Ha már itt tartunk, normális körülmények között mit szokott elmesélni a feleségének, ha együtt voltak? Ma felmerült benne ez a kérdés. Sommásan: semmit. Akkor vajon miért hiányzik neki annyira egész nap?

11. oldal

csillagka>!

Kacér lett; kétszer-háromszor új ruhát vett fel hetente.

124. oldal, 2010

11 hozzászólás
pável>!

[…] tapasztaltból tudta, hogy az emberi lény minden odúhoz hozzászokik, ha be tudja tölteni a melegével, a szagával, a szokásaival.

33. oldal

regulat>!

– […] Van annyi ideje, hogy igyunk egy pohárral a Dauphie-ban?
– Na jó, de csak állva.
[…] Az ánizslikör éppen olyan volt, amilyen egy ilyen napon lehetett. Ittak egyet, még egyet, majd egy harmadikat is.

8. oldal (Magvető, 1981)

1 hozzászólás
Tiger205>!

Vannak jelentőség nélküli emlékképek, amelyek ok nélkül, anélkül, hogy bármi szerepük volna benne, ránk akaszkodnak,s makacsul megmaradnak emlékezetünkben, miközben mi magunk alig vagyunk tudatában annak, hogy megjegyeztük őket

(első mondat)