!

Georges Simenon belga

1903. február 13. (Liège, Belgium) – 1989. szeptember 4. (Lausanne, Svájc)

Tudástár · 13 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 24 film

Teljes névGeorges Joseph Christian Simenon
Nemférfi

Képek 5

Könyvei 191

Georges Simenon: Maigret csapdát állít
Georges Simenon: Maigret védekezik
Georges Simenon: Maigret pipája
Georges Simenon: Maigret Vichyben
Georges Simenon: Maigret és a becsületes emberek
Georges Simenon: A londoni férfi / Maigret és a borkereskedő
Georges Simenon: Maigret habozik
Georges Simenon: Az elátkozott hajó
Georges Simenon: Maigret és a hajléktalan
Georges Simenon: A Majestic pincéi

Kapcsolódó sorozatok: Maigret · Maigret francia · Maigret angol · Maigret német · Maigret olasz · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Albatrosz könyvek Magvető · Fekete Könyvek Európa · Magvető Világkönyvtár Magvető · Maigret Agave Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · MesterDetektív Kiskönyvtár · Rakéta Regényújság · Maigret Park · Maigret Hunga-Print · Világsikerek · Árgus · Penguin Modern Classics Penguin angol · Penguin Modern Penguin angol

Antológiák 8

Klasszikus detektívtörténetek
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II.
Dupka György (szerk.): Borzalmak könyve
Karig Sára – Osztovits Levente (szerk.): Égtájak 1967
Karig Sára – Osztovits Levente (szerk.): Égtájak 1968
Corrado Augias (szerk.): Racconti parigini

Róla szóló könyvek 1

Zalán Vince (szerk.): Carissimo Simenon – Mon Cher Fellini

Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

Georges Simenon

Simenon a XX. század egyik legtermékenyebb írója volt, naponta akár 60-80 oldalt is írt. Repertoárja majd 200 regényt, több mint 150 novellát, néhány önéletrajzi művet, számos cikket és rengeteg ponyvaregényt tartalmaz, amiket több mint két tucat név alatt írt. Összesen körülbelül 1,4 milliárd példányt nyomtattak műveiből. Simenon legnagyobb szívfájdalma az volt egész életében, hogy nem ismerték el szépirodalmi munkásságát kellőképpen, az egész világ leginkább csak Maigret-t ismerte. Az első Maigret-regények közül néhány eredetileg nem Simenon neve alatt jelent meg. Leginkább e miatt a 75 regény és 28 novella miatt ismerik, és ismerik el, amelyekben Maigret nyomoz. A sorozatban az első regény, Pietr, a lett, 1931-ben, az utolsó, a Maigret és Monsieur Charles pedig 1972-ben jelent meg. A Maigret regényeket minden nagyobb nyelvre lefordítottak, jó néhányat meg is filmesítettek. A történetekből több TV sorozat is készült. A legsikeresebb sorozat főszereplője az angol Rupert Davies volt
A 75 Maigret regény kivétel nélkül megjelent magyarul, de kötetben csak 74 olvasható, mivel egy csak folyóiratban jelent meg. A történetekben kiemelkedik az emberséges felügyelő alakja – Maigret mindig az embert és helyzetét szeretné megérteni –, amely köré Simenon olyan plasztikus atmoszférát teremt, hogy az olvasó is szinte jelenlévőnek érzi magát.

https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-revolvere/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-es-a-del-keresztje/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-es-a-varazslatos-sziget/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-szorakozik/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/georges-simenon-maigret-elso-nyomozasa/en-es-a-konyv/bla


Népszerű idézetek

PuPilla>!

Ami téged illet, szegény Françoise, annyira buta vagy, hogy ahelyett, hogy beszélünk hozzád, egy marék szénát kellene eléd rakni…

47. oldal

3 hozzászólás
Miamona>!

Nem különös, hogy a szavak miként képesek átformálni a valóságot?

35. oldal

Kuszma P>!

Úgy tetszett neki, mintha az ébresztőóra csörögne, holott, mióta megnősült, nem tartott ébresztőórát az éjjeliszekrényen.

5. oldal

14 hozzászólás
egy_ember>!

Ha már itt tartunk, normális körülmények között mit szokott elmesélni a feleségének, ha együtt voltak? Ma felmerült benne ez a kérdés. Sommásan: semmit. Akkor vajon miért hiányzik neki annyira egész nap?

11. oldal

csillagka P>!

Kacér lett; kétszer-háromszor új ruhát vett fel hetente.

124. oldal, 2010

11 hozzászólás
pável>!

[…] tapasztaltból tudta, hogy az emberi lény minden odúhoz hozzászokik, ha be tudja tölteni a melegével, a szagával, a szokásaival.

33. oldal

Csabi P>!

Maigret mindig is kellemetlenül érezte magát, amikor sarokba kellett szorítania valakit; ez az érzés gyerekkorában alakult ki benne, abban az évben, amikor beíratták az elemi iskolába az Allier megyében fekvő falujában. Ekkor követte el élete első nagyobb hazugságát.
Az iskolában salátává olvasott könyveket osztották szét a tanulók között, de olyanok is akadtak, akiknek — Maigret nem kis irigységére — vadonatúj példány jutott. Kaptak a többi között egy zöld fedeles hittankönyvet is, amelynek már megsárgultak a lapjai. Néhány jómódú pajtása azonban megvásárolta a legújabb kiadást, ízléses rózsaszín kötésben.
— Elvesztettem a hittankönyvet … — mondta Maigret egyik este az apjának. — Szóltam a tanító úrnak, és kaptam tőle egy újat.
Holott nem vesztette el, csak eldugta a padláson, mert ahhoz, hogy a tűzbe dobja, nem volt bátorsága. Azon az éjszakán álmatlanul hánykolódott az ágyában. Bűnösnek érezte magát, és biztosra vette, hogy előbb-utóbb felfedezik a turpisságot. Másnap semmi öröme se volt az új hittankönyvben. Három vagy négy napig a poklok kínját állta ki, míg végül nem bírta tovább, és odament a tanítóhoz, könyvvel a kezében.
— Megtaláltam a régit — hebegte fülig elvörösödve, összeszorult torokkal. Édesapám azt mondta, hogy ezt adjam vissza …
Sohasem felejtette el a tanító pillantását, ezt az egyszerre kristálytiszta és jóindulatú tekintetet. Biztos volt benne, hogy ez az ember mindent tudott, mindent megértett.
— Örülsz, hogy megvan?
— Igen, tanító úr.
Azóta is hálás, amiért nem kényszerítette rá, hogy szégyenszemre bevallja hazugságát, és megkímélte egy megalázó jelenettől.

124. oldal

2 hozzászólás
csgabi P>!

Húsz perccel később Maigret ott ült az ebédlőasztalnál a feleségével szemben, és kóstolgatta a felséges elzászi káposztát, amelyhez fogható legfeljebb ha két párizsi vendéglőben kapható. Az oldalas egészen különlegesen jól volt „fölfüstölve”, és pompásan csúszott rá a strasbourgi sör.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · gasztronómia
4 hozzászólás
regulat>!

– […] Van annyi ideje, hogy igyunk egy pohárral a Dauphie-ban?
– Na jó, de csak állva.
[…] Az ánizslikör éppen olyan volt, amilyen egy ilyen napon lehetett. Ittak egyet, még egyet, majd egy harmadikat is.

8. oldal (Magvető, 1981)

1 hozzászólás