!

George R. R. Martin amerikai

Džordž R. R. Martin

1948. szeptember 20. (Bayonne, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok) –

Tudástár · 38 kapcsolódó alkotó · 5 kapcsolódó könyv · 8 film

Teljes névGeorge Raymond Richard Martin
Nemférfi
Honlapgeorgerrmartin.com, grrm.livejournal.com
Twitter@GRRMspeaking

Képek 16

Könyvei 139

George R. R. Martin: Trónok harca
George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: Varjak lakomája
George R. R. Martin: Sárkányok tánca
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
George R. R. Martin: Tűz & Vér
George R. R. Martin: Lázálom
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A tűz és jég világa
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Kapcsolódó sorozatok: A tűz és jég dala · A tűz és jég dala · Álomdalok · Dunk és Egg történetei · A Targaryen-dinasztia illusztrált története · A Song of Ice and Fire angol · Das Lied von Eis und Feuer német · Song of Ice and Fire Graphic Novels angol · Canción de hielo y fuego spanyol · The Tales of Dunk and Egg angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A fantasy nagymesterei Valhalla Páholy · Science Fiction Masterworks angol · Fantasy Masterworks angol

Szerkesztései 46

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
George R. R. Martin (szerk.): Égi ászok
George R. R. Martin (szerk.): Hamiskártyások
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
George R. R. Martin (szerk.): Vesztes kéz
George R. R. Martin (szerk.): Wild Cards I
George R. R. Martin (szerk.): Öngyilkos királyok
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Dangerous Women

Antológiák 36

George R. R. Martin (szerk.): Fekete lapok
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Ellen Datlow (szerk.): Sötétség
George R. R. Martin (szerk.): Égi ászok
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.
George R. R. Martin (szerk.): Hamiskártyások
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia 2
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
George R. R. Martin (szerk.): Vesztes kéz

Róla szóló könyvek 2

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?
Lily McNeil: George R. R. Martin

Kapcsolódó zóna

!

A tűz és jég dala (tvsorozat)

805 tag · 1962 karc · Utolsó karc: 2023. december 3., 08:07

!

Westeros

63 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2015. november 18., 21:50 · Bővebben

!

Sárkányok háza (Tűz & Vér)

131 tag · 181 karc · Utolsó karc: 2023. december 3., 08:06 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

Csisza>!

George R. R. Martin

Azt hiszem minden generációnak megvannak a maga könyvkorszakai amibe akarva akaratlan „beleszületik". Kimondhatatlan a különbség aközött mikor már egy elhunyt író könyveit olvassuk, mint egy megkésett generáció akik már nem várhatják soha a folytatást, míg akik beleszülettek annak az írónak a „korába" őszintén átélhetik az alkotási folyamat csodáját is, ha mással nem hát a epekedő várakozással.

Borzasztóan fájlalom, hogy a Tolkien korszakból „kiestem" és már csak pótolhatom.
Őszintén örülök, hogy gyerekkorom pont a Harry Potter könyvek korszakában zajlott.

És őszintén örülök, hogy felnőtt korom pedig a A tűz és jég dala ciklusába esett és részese lehet a generációm. Remélem sokáig velünk marad Martin, hogy minél tovább elragadjon, elborzasszon, megríkasson, megnevettessen, sokkoljon, reményt keltsen és nem utolsó sorban folyamatos gondolkozásra késztessen.

Aki ennyi szereplőt képes életre kelteni, ahol egy fantasy világot az EMBERI döntések és gondolkodás határoz meg, ráadásul minden szereplőjét egyedi gondolkodással és érzésekkel felruházni, annyival, hogy egy szereplőt se tudsz a megszokott „jók és rosszak" szerepbe állítani, azt az embert joggal mondhatjuk egy műfaj úttörőjének.

Legyél velünk sokáig Martin.

5 hozzászólás
Bess>!

George R. R. Martin

Az az író, aki képes megírni több, mint ezer oldalt úgy, hogy a történet nem válik unalmassá, az gondolkodás nélkül öt csillagot érdemel. Nem is beszélve a karakterek kidolgozottságáról, a világfelépítésről és a meglepő fordulatokról. Csak aztán el a kaszával a kedvenceim fejétől, mert még a végén leviszem a pontszámot…!

2 hozzászólás
Black_Angel>!

George R. R. Martin

Nagyon szeretem azt, amit megteremtett. Nem lehet könnyű, egy olyan világot létrehozni, ami terjedelmes, sok szereplőt mozgat, és közben a cselekmény is halad előre, és nem untatja az embert, hanem folyamatosan tartja fenn az érdeklődést. Még nem volt alkalmam az egész Tűz és jég dala sorozatot,de amit láttam, és olvastam belőle, éppen elég volt arra, hogy tudjam, ez az író fantasztikus! :)

Vincenza>!

George R. R. Martin

Egyszerűen zseniális!
Egy olyan író, aki több ezer oldalt megír, úgy hogy a történet nem zavaros, nem vontatott, szerintem többet érdemel mint 5 csillag!
Több könyvét olvashattam a Lázálom és egy gyermek mesét a Jégsárkány-t. Minden történetében van mondani való, van tanulság, egy üzenete számunkra.
Fiatalkora óta, folyamatosan írt, elsőnek képregények buborék szövegéhez, ezt követően novellákat, utána terjedelmesebb regényeket is. Nem adta föl! Őt nem felfedezték, sokat dolgozott és írt, azért, hogy valaki lehessen. Végül elkészült világsikerű fantasy regényével, és elismerték munkásságát. Nem csak ez a lenyűgöző, hanem az, hogy 20 szálat mesél és irányít a Tűz és jég dala sorozatában, amit már elképzelni is nehéz, MEGTEREMTETTE! Hatalmas terület, szereplők garmadája, rengeteg nézőpont, egyszerűen hihetetlen, amit létrehozott számunkra! Csodálni tudom és példaképemként tekintek Önre, mert a történetei hitelesek a fordulatok egyediek és nem vártak.
Köszönöm az élményt, annyit tudok mondani!
A lehetőséget, hogy a kezembe vehettem a könyveit!

Risus>!

George R. R. Martin

A „hogyan öljem meg a rajongóim kedvenceit” mestere :)
Fantasztikus fantáziával megáldott ember!

Röfipingvin P>!

George R. R. Martin

Vacilláltam egy fél csillag levonásán a rengeteg szeretett szereplő sorsának alakítása, valamint a néhol túl terjengős írás miatt. Végül azonban úgy döntöttem, hogy mehet az öt csillag, mert ha netalán megváltozna, és a hatodik kötet csak egy hétszáz oldalas happilyeverafter lenne, akkor azt hiszem visszavinném a boltba. Mert ő úgy kerek, ahogy van.

Sz_Flóra>!

George R. R. Martin

Fantörpikus! #a kedvencem Tyrion, bizony ám! :D#
Képtelen vagyok dűlőre jutni, hogy Martin legbelül sárkány-e vagy Más? :D Mint a sorozat címéből is ki lehet következtetni, egyszerre tölti meg a cselekményt tűzzel és jéggel, na meg egy jó adag vérrel is. Ő a nagybetűs REMÉNYZÚZÓ, mégis imádom!
A könyveivel aludtam és imádkozom a karaktereiért, de tisztában vagyok vele, hogy Martin nem fogja meghallgatni # az elég fura lenne o.O#. Azt viszont sikerült elérnie, hogy annyira rajongjak A tűz és jég daláért, hogy valósággal a könyvekben éljek/ragadjak, és az ott felépített zseniális világ vallási szokásait átvegyem, ha a kedvenceimről van szó. Az istenekhez fohászkodom az érdekükben.
A tűz és jég dala magát a gyönyörteljes borzalmat jelenti, és én végtelenül hálás vagyok Martinnak, hogy mindezt megalkotta. Nem kis teljesítmény, végeérhetetlenül fantáziadús, döbbenetes részletességgel, valamint megannyi rejtéllyel kidolgozott, és hát… igen, a karakterek. Értük se lehetek elég hálás #mindjárt előtör belőlem a fékevesztett ömlengés, akkor aztán lesz nemulass#! Martinnak bizonyára masszívak az idegei, hiszen egy írónál a szereplőket senki, talán még mi olvasók se szerethetjük jobban, őt viszont arra kényszeríti az a gonosz belső hang, hogy kínozza őket.
Az író, aki egy ilyen sokoldalú regénysorozatot létrehoz és megajándékoz vele, azt hiszem, önmaga szintén egy összetett, színes, megunhatatlan egyéniség, és ez maximálisan visszaköszön a könyveiből!

Leoni I>!

George R. R. Martin

Sajnos nagyon lassan ír. Ez az én naaaagy bánatom hónapok óta…

Arkhamei_Cassye>!

George R. R. Martin

George R. R. Martin írásait egyediség és lendületesség jellemzi. Karakterei egytől-egyig mesteri precizitással lettek megformálva, s ez a cselekményekre is igaz.
Martin a fantasyk koronázatlan királya!

virezma >!

George R. R. Martin

Juj, hát erre a bácsira nincsenek szavak! Kezdjük talán azzal, hogy ő szerettette meg velem a fantasy műfaját, bár ez túlzás volna, mert az ő könyvein kívül nem vagyok hajlandó mást elolvasni ebben a műfajban. Viszont olyanokat művel, hogy csak kapkodom a fejem jobbra-balra! Tetszik az egész világ, amit felépített, olyan részletesen kidolgozva, mint például a Királyok csatájában az üstökös tucatnyi különféle értelmezése más-más vallási-mitológiai alapon; ezenkívül a jellemábrázolás és a meglepő fordulatok miatt nagyon odavagyok érte. Meg hogy mindenkinek külön gondolkodásmódja, hangja van! És persze a kedvenc karakterem Jaime Lannister, de azt hiszem, ezzel nem mondtam újat!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

holle>!

– Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal – mondta Jojen. – Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.

525. oldal, Bran

Kapcsolódó szócikkek: Jojen Reed · olvasás · olvasó
14 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

– Az alvás jó – bólintott Tyrion. – A könyvek pedig még jobbak.

445. oldal (Alexandra, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: alvás · könyv · Tyrion Lannister
23 hozzászólás
Ameriel>!

Tudod, a bátyám egyszer azt mondta, semmi sem számít igazán, amit a „de” előtt mond ki az ember.

1 hozzászólás
Miamona>!

[…] miért van az, hogy ha az egyik ember épít egy falat, a másik azonnal tudni akarja, mi van a túlsó oldalán?

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tyrion Lannister
bobo1019>!

– Fogadj el tőlem egy tanácsot, fattyú – folytatta Lannister. – Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja! Tedd ezt az erősségeddé, s akkor sohasem lehet a gyengeséged. Viseld páncélként és sohasem használják majd arra, hogy ártsanak vele!

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Havas Jon · Tyrion Lannister
Dorothy_Gray IP>!

Ugyanarra az égboltra nézünk fel, és mégis milyen különböző dolgokat látunk.

377. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Havas Jon