!

George Orwell angol brit

جورج أورويل

1903. június 25. (Motihari, India) – 1950. január 21. (London)

Tudástár · 69 kapcsolódó alkotó · 13 kapcsolódó könyv · 9 film

Teljes névEric Arthur Blair
KatalógusnévOrwell, George
Honlapgeorge-orwell.org

Képek 9

Könyvei 75

George Orwell: 1984
George Orwell: Állatfarm
George Orwell: Légszomj
George Orwell: Animal Farm
George Orwell – Fido Nesti: 1984
George Orwell: Hódolat Katalóniának
George Orwell: 1984 (angol)
George Orwell: Animal Farm / Állatfarm
George Orwell: Csavargóként Párizsban, Londonban
George Orwell: A fikusz és az Antikrisztus

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Kapszula Könyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Füveskönyvek Lazi · Bázis Könyvek Open Books · George Orwell művei Cartaphilus · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr · Európa Diákkönyvtár Európa · Collins Classics Collins · Penguin Modern Classics Penguin angol · Kentaur könyvek Noran · Penguin Modern Penguin angol · Penguin Readers – Level 4 angol · Penguin Great Ideas Penguin

Antológiák 3

Az elátkozott kert
Gyurgyák János (szerk.): Élet és Halál könyve
Rudolph F. Rau (szerk.): The Many Voices of English

Róla szóló könyvek 5

John Rodden: George Orwell
Körmendy Zsuzsanna: Hódolat George Orwellnek
Boris Ford: From Orwell to Naipaul
Christopher Hitchens: Why Orwell Matters
Thomas E. Ricks: Churchill & Orwell

Kiemelt alkotóértékelések

Chöpp >!

George Orwell

Néhány könyve annyira egyszeri és megismételhetetlen, hogy nagyon hiányozna, ha nem lenne. Abszolút kedvencem: 1984.

5 hozzászólás
Sceurpien I>!

George Orwell

Ő a brit József Attila (sajnálom…), aki annak ellenére, hogy az utókor egy zseninek tartja, életében szegénységben élt. De (ellentétben JA-val), ő nem verseket írt, hanem tényleg hasznos műveket. Az 1984 a Disztópia, az Állatfarm a legmorbidabb bemutatása a kommunizmus kialakulásának mióta világ a világ, a Légszomj egy nagyszerű élettörténet, A fikusz és Antikrisztus egy elvileg kicsit önéletrajzi ihletésű nagyszerű dráma, rengeteg okos gondolattal. Ez a négy regénye szerintem mindenkit lekötne, vagy élvezné, pedig mindegyik más, nagyon is. Az, hogy a ’84 miatt lett híres, illetve az Állatfarm miatt, kicsit beszűkíti a kevésbé olvasott körökben őt, mint politikai témájú szerzőt, de a többi regényeire ez egyáltalán nem igaz.

1 hozzászólás
Richard_the1st>!

George Orwell

Hatalmas személyiség és szerintem a politikai írás etalonja. Szépirodalmi munkái mellett esszéi is mély benyomást tettek rám.

Irracionális, önsanyargató és szenvedésekkel teli életútnak kellett lezajlania, amiben így kikristályozódhatott ez az életmű és mondhatni a haldoklásával éri el teljesítményének csúcspontját. Végignézve az életutat megállapítható, hogy Orwellt a szociális lelkiismerete kényszerítette az önroncsolásra és készítette is elő öntudatlanul a halálát.

Az öntudatlan önkárosítás a burmai időszakától számítva rá húzható az egész életére. Az ő személye egy újabb példa az élet iróniájából, hogy csak egy ilyen elrugaszkodott és lelkileg sérült alak volt képes a legőszintébb, legbecsületesebb és legérdemibb írásokra, akit nem érdekelt sem pénz, sem pozíció, sem mások megbecsülése.

Érdekesség, hogy Orwellt mindenki tiszteli politikai oldaltól függetlenül és elismeri, hiszen benne az individuum őszinte és jogos undora szól ellen az őt megerőszakoló hatalom ellen. Sokan párhuzamot vonnak közte és József Attila közé elég nyomós okok miatt, és itt is egy példa: József Attila is addig nem volt szalonképes míg élt, miután meghalt könnyen bármely oldal magáénak érezhette.* Orwell is míg élt, kapott hideget-meleget, ma szinte mindenki szereti és a maga oldala igazságát látja benne, pedig Orwell igaza nem a politikai oldalakhoz szól, hanem a kiszolgáltatott egyénhez, akit bármely politikai erő a hatalom természete folytán könyörtelenül felfal. Kár, hogy mikor már az excentrikus gondolkodói körből bekerülünk a társadalmi valóságba, akkor Orwell valódi üzenetei is a háttérbe kerülnek és sokszor azok is csak a propaganda eszközeivé silányulnak.

*Vö.: Arthur Koestler: Egy halott Budapesten http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/port…

szépszi>!

George Orwell

A szabadság az, ha minden korban szabadságunkban áll kimondani, hogy George Orwell könyvei zseniálisak.

Hanon13>!

George Orwell

Elgondolkodtató. Ez a szó írja le szerintem a legjobban a műveit. Amikor megalkotta ezeket a műveket, eszébe nem jutott, hogy a halál után 60 évvel mekkora létjogosultsága lesz a könyveinek.Leginkább a két legismertebb, az 1984-nek illetve az Állatfarmnak. Az egyik arra figyelmeztet minket, milyenné válhat majd a jövőnk. A másik pedig elmeséli hogy milyen a múlt. Aktuálisak még ma is, hisz a megjövendőlt jövő még nem vált valóra, azonban pontosan ugyan ennyire fontos, hogy ne felejtsük el a múltat. Hisz ha elfelejtjük, akkor bekevötkezik az a jövő, amit egyikünk se szeretne.
Ha pedig azt szeretnénk hogy valami változzon, de eközben ne felejtsük el a rosszat ami a múltban történt, el kell olvasni a könyveit. Sőt, tovább megyek. Kötelezővé tenném, sokkal több tanulságot tartalmaz, mint a mai irodalomórák kötelező olvasmányai.

Góth_Gergő>!

George Orwell

Mindennek az alapja. Könyvei rendre példaként szolgálnak a sci-fi könyveknek. Szinte nincs olyan történet amibe ne lehetne belemagyarázni az 1984-et.

Tolnai_Péter_Pál>!

George Orwell

Csak az 1984 létezik igazán nekem. Nem tudom, hányszor olvastam de ma a könyvtárban levettem, elkezdtem olvasni és azt vettem észre, hogy egy max. két mondat után tudom mi van végig az oldalon. kb. négy perc és a könyv harmadánál jártam. Imádom!!!!!!

L_könyveinek_világa>!

George Orwell

Az Állatfarm és az 1984 miatt és egyedi látás módja okán az egyik kedvencem.

Mm_Victoria>!

George Orwell

Magával ragadó személyiség, úgy ír le egy még politikailag nehéz és gyakorta tabunak számító témát is, hogy falod az oldalakat. Leülsz két percre és legközelebb már csak azt veszed észre, hogy túl vagy az X-ik órádon. Felcsigázza az érdeklődést, hullámvölgybe taszítja az érzelmeket és segíti a megértést…. ez Orwell, egy barát, egy ellenfél, egy bölcs tanító.


Népszerű idézetek

Boglinc P>!

Ha szeret valaki, viszontszereted, s ha semmi egyebet nem tudsz neki adni, szeretetet még mindig adhatsz.

182. oldal, 2.rész, 7.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
6 hozzászólás
amnaen>!

MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ,
DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL

128. oldal, 10. fejezet

1 hozzászólás
Cardamon>!

A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy.

Kapcsolódó szócikkek: szabadság
zsofigirl>!

Semmi sem a sajátod azon a néhány köbcentiméteren kívül, ami a koponyádban van.

34. oldal, Első rész - 2. fejezet (Európa, 2005)

Szelén>!

Talán nem is annyira azt kívánja az ember, hogy szeressék, inkább azt, hogy megértsék.

Cardamon>!

Az Ember az egyetlen élőlény, aki fogyaszt, anélkül, hogy termelne. Nem tud tejet adni, nem tud tojást tojni, gyönge ahhoz, hogy húzza az ekét, és nem elég gyors ahhoz, hogy meg tudja fogni a nyulat. Mégis ő az állatok ura.

9. oldal, 1. fejezet

zsofigirl>!

A legjobb könyvek, értette meg, azok, amelyek azt mondják el az embernek, amit már tud.

221. oldal, II. rész, 9. fejezet (Európa, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
1 hozzászólás
zsofigirl>!

Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra.

81. oldal

amnaen>!

HÉTPARANCSOLAT

1. Aki két lábon jár, az ellenség.
2. Aki négy lábon jár, vagy szárnyai vannak, az barát.
3. Állat nem visel ruhát.
4. Állat nem alszik ágyban.
5. Állat nem iszik alkoholt.
6. Állat nem öl meg más állatot.
7. Minden állat egyenlő.

25. oldal

11 hozzászólás
Lizi_Eyre>!

Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.

1 hozzászólás