!

Gárdonyi Géza magyar

Göre Gábor, Géza Gárdonyi, Геза Гардони

1863. augusztus 3. (Gárdony-Agárdpuszta) – 1922. október 30. (Eger)

Tudástár · 50 kapcsolódó alkotó · 6 kapcsolódó könyv · 6 film

Teljes névZiegler Géza
Nemférfi

Képek 5

Könyvei 159

Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Gárdonyi Géza: Isten rabjai
Gárdonyi Géza: Ábel és Eszter
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem
Gárdonyi Géza: Az öreg tekintetes
Gárdonyi Géza: Az én falum
Gárdonyi Géza: A lámpás
Gárdonyi Géza: Szunyoghy miatyánkja

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa · Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · Európa Diákkönyvtár Európa · Talentum diákkönyvtár Akkord · Móra Klassz Móra · Európa Diákkönyvtár Európa · Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Osiris Diákkönyvtár Osiris · Füveskönyvek Lazi · Millenniumi Könyvtár Osiris · Az én könyvtáram · A magyar próza klasszikusai Unikornis · Az irodalom klasszikusai képregényben · Gárdonyi Géza válogatott művei Kossuth · Fehér Holló Könyvek Magvető · A magyar irodalom remekei I. Népszabadság · Nemzeti Könyvtár · A magyar irodalom remekei II. · Klasszikusok újramesélve · A magyar próza klasszikusai Kossuth · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Kincses Könyvek · Kiskönyvtár Szépirodalmi · Magyar Klasszikusok Babits · NTK-klasszikusok Nemzeti Tankönyvkiadó · Szent István Társulat – Szépirodalom Szent István Társulat · Nagy magyar mesemondók Unikornis · Zsiráf könyvek Móra · Tanulók könyvtára · Diákkönyvek Kreatív · Életreszóló regények Kossuth · Kötelezők (m)értékkel M-érték · Könyvkincstár Konsept-H · Re-Vízió Kráter · Magyar Elbeszélők Szépirodalmi · Legjobb könyvek Légrády Testvérek · Öregbetűs könyvek Fekete Sas · Aranyrög könyvtár Kráter · Egyetemes Regénytár · Életrajz / Útirajz Tarandus · Klassz! Manó Könyvek · Modern Magyar Könyvtár Singer és Wolfner · Minden gyermek könyve · Meglepetés könyvek Szukits · Európa Diákkönyvtár Európa

Szerkesztései 2

Gárdonyi Géza (szerk.): Nagyapó tréfái
Gárdonyi Géza (szerk.): Nagyapó 100 tréfája

Antológiák 49

Beck Zoltán – Mucsi Zoltán – Vecsei H. Miklós (szerk.): Barátom, aki voltál
Kőrössi P. József (szerk.): A szerelem lexikona
Csörgő Anikó (szerk.): Hópihe karácsony
Peiker Éva (szerk.): Útra kelni
Bodor Ferenc (szerk.): Nagymama képeskönyve
Drága Édesanyám
Veress István (szerk.): A macska ezer arca
Gácsi Klára – Oláh János (szerk.): Százszorszép novellák
A földhözragadt János
Bauer Gabriella (szerk.): Gyermekirodalmi szöveggyűjtemény

Róla szóló könyvek 18

Háy János: Kik vagytok ti?
Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok
Lipp Tamás: Így élt Gárdonyi Géza
Kispéter András: Gárdonyi Géza
Varga Zita: Gárdonyi Géza könyvtára
Z. Szalai Sándor (szerk.): Halhatatlan csillagok
Hatvany Lajos – Glink Károly: Beszélő házak és tájak
Margócsy Klára (szerk.): Gárdonyi Géza
Z. Szalai Sándor: Gárdonyi Géza
Korompai János: Gárdonyi Géza egri otthona

Kapcsolódó zóna

!

Gárdonyi-projekt

4 tag · 2 karc · Utolsó karc: 2021. december 1., 13:26 · Bővebben


Népszerű alkotóértékelések

Izolda P>!

Gárdonyi Géza

Micsoda meglepetés volt nekem felnőtt fejjel Gárdonyi Géza!
Persze, gyerekként olvastam az Egri csillagokat, de amikor 2011-ben betegen otthon feküdve végül úgy döntöttem, hogy jó, akkor legyen az Ida regénye a következő, kiderült, hogy remek döntés volt, és fel is faltam. Mennyire jó az a regény!
Aztán azon frissiben megnéztem, mi van még otthon Gárdonyitól, és elolvastam a Láthatatlan embert is. Az inkább „fiúregény”, de kalandos, és jó.
Nem hagyott nyugodni Gárdonyi, és két hónap múlva már megint új könyvét bújtam, a Hosszúhajú veszedelmet. Ami megintcsak egy szívfacsaró-melengető regény, nagyon szerettem. És még mindig volt kettő otthon, a Szunyoghy miatyánkja, meg a Szüleim gyémántja voltam. Előbbiről megintcsak mit tudnék mondani, mint hogy szeretem Gárdonyi emberi történeteit, a másikról meg azt, hogy talán mégis inkább a regényei jönnek be, a kisebb írásai nem annyira. De a regényei eddig nagyon jók voltak.
Kéne még szerezni pár könyvét. Mert Gárdonyit kell olvasni, felnőtt fejjel kell olvasni.

14 hozzászólás
pannik>!

Gárdonyi Géza

Nagyon szeretem Gárdonyit.
Olyan nagyszerűen, frappánsan, érzékletesen, szívhez szólóan tud írni, hogy azt nehéz is szavakkal körül határolni. Könyvei letehetetlenek, végig fenntartja az érdeklődést, meglepő fordulatokkal, lehengerlő stílussal.
Kicsit sajnálom, hogy sokáig csak az Egri csillagok-ra korlátozódott az olvasásom tőle, igyekszem pótolni a többi zseniális írását, mert kövezzetek meg, de nekem nem az Egri csillagok a leg.

3 hozzászólás
Jagika P>!

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza olyan írástudó mester, aki észreveszi a hétköznapi élet csodáit. Falusi tanítóként szeretettel mesél a kis lurkókról, íróként tisztelettel mutatja be az egyszerű embert és a haza névtelen védőit is. Gyönyörű írásait minden életkorban lehet olvasni – csak a jót: az igaz emberséget tanulhatjuk belőle.

3 hozzászólás
dwistvan P>!

Gárdonyi Géza

Szabó Magda a női sorsok mestere. Gárdonyi pedig a férfi sorsok mesterének tekinthető. Korának élete ízes nyelvezettel elevenedik meg regényeiben. A falu életét, népét, az egyszerű ember érzelmeit tolmácsolja. Történetei izgalmasak, színesek. Érdekességképpen éltem meg, hogy még bibliai tárgyú történeteket is tudott sajátos népi ízzel megformálni. Jót tesz a léleknek ha olvassuk a könyveit.

Lahara IP>!

Gárdonyi Géza

Vajon mit szólna hozzá, hogy a messzi XXI. században a munkásságát értékeljük? Talán örülne neki. Hogyha hatodikos koromban értékeltem volna, nem kapott volna ilyen sok pontot, mert akkoriban úgy emlékeztem vissza az Egri csillagokra, mint az undok könyv, ami négy napot elvett a vakációmból, és még nem is emlékeztem rá később. Pedig jó az is. És akkor még nem tudtam, „hogy a nyúl fut, ha jön a Kutya úr.” Bizony, a kedvenc verses mesémet is ő írta. Nahát! És akkor most, most őszinte leszek. Olvastam én A láthatatlan embert is, kétszer. Magamtól. Mindkétszer élveztem. És olvastam az Ida regényét is, és nem hittem el, hogy egy könyv ennyire letehetetlen lehet. És akkor eldöntöttem, szeretem Gárdonyi Gézát, akinek az egri várban csak a teste pihen, és amit én nem értettem harmadikos koromban, hogy hogyhogy csak a teste? Hát most már értem.

Ibanez P>!

Gárdonyi Géza

Egyik kedvenc alkotóm, elterveztem, hogy minden művét elolvasom (folyamatban van) :-D Úgy tanít történelmet, hogy ne legyen unalmas, főszereplői karakteresek, sosem unalmasak, cselekményei szívszorítóak, humorosak és izgalmasak. A történetekre évek múltán is visszaemlékezik az olvasó. Ráadásul ő volt az első olyan író, aki úgy tudott vallásos könyvet alkotni (Isten rabjai), hogy az egyik kedvenc könyvemmé vált, ez pedig nálam – mint megrögzött ateista – nagy szó! S Gárdonyi nemcsak saját korában lubickol, hanem régvolt korokban is teljesen otthonosan mozog, s röpíti magával az olvasót. Megunhatatlan!

Mazsola_78 P>!

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Gézától sokáig csak a kötelező Egri csillagokt ismertem (és szerettem). Aztán egyszer láttam filmen az Ida regényét és kíváncsi voltam a könyvre is, így huszonévesen elolvastam azt is. Nem tudom, miért álltam meg ennyinél, hiszen két könyvből kettő nagyon tetszett, mégis, a következő olvasmányaimra megint kb. 10 évet kellett várni.
Tavaly a már kb. 20 éve a polcomon álló Az én falum c. novelláskötetét vettem elő és végérvényesen beleszerettem Gárdonyi Géza írásaiba. Azóta igyekszem minél többet olvasni tőle és idővel a munkásságának nagy részét szeretném megismerni.

Ildikó_Nagy_2 P>!

Gárdonyi Géza

Amikor az iskolában kötelezőként kellett olvasni az Egri csillagokat, bevallom, hogy nem tetszett, nem szerettem. Aztán felnőtt fejjel, mostanában rákaptam Gárdonyira. Először az Ida regényét olvastam, és azt vettem észre, hogy az írásai egyre jobban tetszenek. Gyönyörűen ír emberi sorsokról, egyszerű emberekről, ízesen, humorosan. Simogatja a lelket.

Sceurpien I>!

Gárdonyi Géza

Azon kevesek között voltam, akik többször is elolvasták az Egri csillagokat, és utána olvastam más regényét is. A láthatatlan ember szerintem az, ami minden szempontól a Gárdonyi Regény, nagy betűkkel. Abban van tökéletes arányban a nagyjából hiteles történelem, a magyar múlt, a szimpatikus főszereplő (pláne egy fiatal srácnak), a szerelem, a dráma, a háború, a véresség és a könnyedség. A vége pedig (még ha egyesek szerint kiszámítható is, szerintem nem), egy életre meghatározó lehet annak, aki 13-14 évesen ezt olvasta.

dia69>!

Gárdonyi Géza

A láthatatlan ember???? húúú, talán 11-szer olvastam, lehet annyi nem volt, már nem emlékszem, csak hogy letehetetlen. Ott voltam a hunok között én is. És ott voltam a többi regényének hősei mellett is, Az egyik legjobb magyar írónak tartom, s remélem lesz alkalmam minden művét elolvasni. A novellái kisebb sikert arattak nálam, neki a regény a műfaja úgy érzem. S a zsenialitása abban is megnyilvánul számomra, hogy a női lélek ábrázolásában is milyen kifinomult.


Népszerű idézetek

mrsp>!

A könyvre kiadott pénz – látszólag eldobott pénz. Mint a vetőmag.

Gárdonyi Géza

93. oldal, június 4. · Gárdonyi Géza

Köves József (szerk.): Bölcsek ajándéka Gondolatok az év minden napjára

11 hozzászólás
Zizzer>!

– Az okos madarász annak a madárnak sípol a legszebben, amelyikre legjobban fáj a foga.

17. oldal, 2. rész; 152. oldal (Holnap, 2020)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: Török Bálint
4 hozzászólás
Alcyone>!

Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan.

Mazsola_78 P>!

Mert olvasni is jó, meg aludni is jó. Mikor olvasok, úgy érzem, mintha egy másik embernek a lelke volna bennem, és ez gyönyörűség; mikor pedig alszom, úgy érzem, mintha az én lelkem volna egy másik emberben; és ez is gyönyörűség.

25. oldal, Kék pille (Unikornis, 1991)

Lahara IP>!

A könyvesbolt kirakatában látta, hogy csupa regény. Kedve lett volna mindjárt be is lépni, de érezte, hogy nem elégedne meg eggyel: tízenkint veszi ő majd, s a cseléd hozza mögötte haza.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvesbolt
Dün P>!

– A sírás nem egyéb – mondta hidegen –, csak tehetetlenségünk érzésének a nyomása a szemünk idegeire.

212. oldal (Kossuth, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: sírás
damaru >!

– Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.

11. oldal, 1. rész, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Balogh Csaba · művészet
6 hozzászólás
Enola87 P>!

Akik szeretik egymást, keresik egymást. Ha a szél kétfelé fújja őket, térden is visszamásznak egymáshoz. Ha tengert vetnek közéjük, a lelküket küldik által a tengeren: levélben találkoznak.

268. oldal

worsi P>!

Vajon boldogok-e a fák, mikor virágzanak?

148. oldal (Kincses könyvek, 1964)

Izolda P>!

[…] ökör vagyok! És bivaly vagyok! És szamár vagyok! És egy egész állatkert vagyok!

302. oldal

1 hozzászólás