!

Garamvölgyi László

Leslie Valley

Könyvei 12

Garamvölgyi László: Hogyan halt meg József Attila?
Garamvölgyi László: Hunyadi Mátyás
Leslie Valley: Hasfelmetsző visszatér
Leslie Valley: Halálos gyönyör / Halálra várva
Leslie Valley: Halálra várva
Garamvölgyi László: Bankrablók
Leslie Valley: A rendőrség megköszöni
Leslie Valley: Tökéletes alibi
Leslie Valley: A múmia bosszúja
Garamvölgyi László: Rubicon

Népszerű idézetek

>!
Cheril

Úgy érzem, jogilag kifogástalan az az álláspontom, hogy ha József Attila betegségét semmilyen, bizonyítékként értékelhető dokumentummal (tárgyi bizonyítás) nem lehet alátámasztani, akkor nem volt beteg, és egészséges embernek kell tekinteni, mindaddig, amíg ezzel ellentétes bizonyíték nem kerül elő, aminek semmi valószínűsége nincs!

157. oldal

14 hozzászólás
>!
Cheril

Senki nem mondta, hogy József Attila élete fáklyás menet, csupa móka, kacagás és méznyalás.

159. oldal

>!
Cheril

A december 2-i pozitív élmények ellentmondanak ugyancsak az öngyilkosságnak. Mert miről van szó: új kötetre van kilátás, ami egy költő életében olyan, mint az oxigén, állást ígérnek, még íróasztala is lesz, ez egyfajta egzisztenciális biztonságot jelent, amit még megfejelnek a Baumgarten-nagydíjjal, s ez nem csak anyagi, hanem a hőn áhított erkölcsi elismerést is jelenti. A vendégek ezt mondják neki: Új élet kezdődik számára, munka, biztos megélhetés. Be van jelentve Miskolcon, kedden várják! Már most menne, de nincs a kocsiban hely, hétfőn utazik Pestre. Ez tehát egy reális, pozitív jövőkép, miért lenne öngyilkos?

166. oldal

10 hozzászólás
>!
Inimma

A guillotine lefejezésre használt kivégző eszköz, gerendákból emelt tartószerkezetről lezuhanó ferde bárd. Már a XVI. század óta ismert volt Olaszországban, Angliában, valamint Franciaország déli részén. J. I. Guillotine francia orvos (1738-1814) a forradalmi nemzetgyűlésnek 1789-ben javasolta használatát; 1792 óta hivatalos kivégző eszköz.

1791. június 20-án XVI. Lajos és felesége – inasnak és komornának öltözve – menekült, de a belga határon felismerték őket. A Konvent 1793 januárjában minimális többséggel halálra ítélte a királyt, 21-én pedig lefejezték. Szegény Mária Antoinette is erre a sorsra jutott. Ez a döntés a jakubinusok és a guillotine erejét igazolta.

Nem csoda tehát, ha elindult világhódító útjára a míves szerszám. Igaz, a lefejezésnek korábban is voltak eszközei (bárd, alabárd, kard, ólajtó), ám egyik sem bizonyult ilyen népszerűnek. Ezt ékesen bizonyítja XX. századi újraéle(ző)dése.

Előnye:
– éles,
– humánus,
– hordozható,
– keveset fogyaszt,
– kezelése egyszerű,
– minimális karbantartást igényel,
– elegáns, a királyok is kedvelik.

Hátránya: kevés van belőle.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: guillotine
>!
Cheril

Nem történt tehát más, pusztán a hatalom leleményesen, jó taktikai érzékkel ötvözte a korábbi, kézzelfogható és bizonyítható előzményeket (a költő többszöri öngyilkossági kísérlete, mi több, abszolút autentikus forrásból való megerősítése és hitelesítése, emlékezzünk Eta vallomására) és az ebből való logikus, egyenes következtetés: öngyilkosság.

148. oldal

8 hozzászólás