!

Gabriella Eld magyar

1997. november 23. –

gabriellaeld I
358 figyelő · 35 figyelt · 209 értékelés · 1 polc · 172 karc · 0 észlelés
Teljes névGabriella Eld
Nem
Honlapinstagram.com/gabriellaeld
Facebook@gabriellaeld

Képek 2

Könyvei 7

Gabriella Eld: Talpig feketében
Gabriella Eld: Játékok unatkozó felnőtteknek
Gabriella Eld: Húsevők ketrece
Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára
Gabriella Eld: A lányok titkos élete
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Gabriella Eld: Érzések Jordan számára

Kapcsolódó sorozatok: Legendák a Bagolyvárosból · Ikercsavar Krónikák · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Főnix Nova Főnix Könyvműhely

Illusztrálásai 1

G. B. Hellebrandt – Zsila Ágnes – Macskássy Attila (szerk.): Délibáb antológia

Antológiák 1

Vancsó Éva (szerk.): Halhatatlanok

Kapcsolódó zóna

!

Gabriella Eld

56 tag · 76 karc · Utolsó karc: 2022. július 30., 20:26 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

KrenczNóra I>!

Gabriella Eld

Gabriella igazán kiemelkedő szerző, aki nem fél járatlan utakra tévedni, ismeretlen vizekre evezni. Képes újat mutatni és kisujjal félrepöcköli a skatulyát. Olvassátok!

1 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!

Gabriella Eld

Kiválóan használja a kisregény kereteit, ilyenolyandíjas külföldi szerzők tanulhatnának tőle! Képes az egyszerű, hétköznapi dolgokat is érdekessé tenni azzal, hogy lehengerlő stílussal ragadja meg őket, vagy mutat rá egy ritka tulajdonságukra. Természetességgel adja elő a meglepő és sajátos vonatkozásokat, vagy illeszti be őket a jól ismert toposzokba. Egy mondatig sem unalmas! :)

Laktózmentes_Csillag P>!

Gabriella Eld

*az első mondat után le fogják csapni az értékelést copyright miatt*

Kezdjük már el!

Gabriella Eld első prózaíróként maxolta ki mindkét feltételrendszerem, ami után alkotóértékelést írok, úgyhogy egyrészt vágjunk bele, másrészt a 180 fokos alternatív multiverzumba nem gondoltam, hogy ez lesz. Én csak… én csak olvastam egy Heol cikket, amit osztálytársam lájkolt. Egy éve, vagy hogy. Na de…

Miért olvass Gabriella Eldet?
Rövid válasz
Angyal rolleren. Tényleg.
Még rövidebb válasz
Mer' jó.
Hosszú válasz
Na jó, ilyen is legyen, rádumáltál. Igazi tehetségről beszélünk, akinél nem igazán lehet kifogásolni nagyjából… semmit.

1) Eddig megjelent írásainak egyedi szájíze van, beszélhetünk itt a cselekményről, karakterekről, stílusról, amit akarsz. Mármint… tényleg egyedi. Angyal rolleren.
2) Cselekmény: helye van az akciónak, a kalandnak, a drámának, lassabb részeknek (amikor is többet megtudhatunk a világról, múltról vagy a karakterekről), és főleg az izgalomnak. A szereplők vagy bármi más miatt érdekesek lesznek a mesélősebb részek is. Azt mondom, egy-két oldalnál többet nem lenne érdemes lecsippenteni egyik eddig megjelent könyvéből, novellájából se, és talán azt az egy-kettőt se.
Nem klisés irányokat vesz a sztori, és ne akard kitalálni, mi lesz a következő oldalon. Próbálkozhatsz, de én szóltam.
3) Karakterek: valami elképesztően maiak. Olyan természetesen jön a stílus és beszédstílus, mint kilométeres vágott sebből a vér #de jó példa ez, te#. Persze szürke egereket elfelejteni: punk vámpír, tetováló aktivista csaj, tősgyökeres skót Pokolbéli… mi a tölgyfa :D #nyugi, a csajt elhiszem#
Nem feledkezik meg arról sem, hogy mindannyian betegek vagyunk testileg és/vagy lelkileg; nem feltétlen topmodell alkatok, no meg aztán jó és gonosz keverékei #nagyrészt#. Itt csúszik be annyi kifogásfaktor, hogy a női szereplők két véglet közt szeretnek billegni. De a fiúkra nem lehet panasz, ottan széles a repertoár, és úgyis annyian vannak, mint az oroszok.
4) Nyelvezet: igényes és stílusos. Átjön a humor, átjön a dráma, átjön a szomszéd, amit csak akarsz. Ahogy elnézem, a váltott szemszöget nem akarjuk nagyon elhagyni, legalábbis az E/1-et soha, így karakterorientáltak vagyunk nagyon.
5) Ügyesen vannak csűrve-csavarva a szálak, vezetve a történet, és egyik eddig megjelent műve sem emlékeztet a másikra túlzott mértékben, csupán a szerző „védjegyeiben”.
6) Hitelességhajhász. Ez pozitív jelző akarna lenni.
7) A kezdet kifejezetten erős:
Ikercsavar Krónikák, avagy egy nem mindennapi ötlet, bevállalós tálalással, modern szájízzel. Jól ismert és kifejezetten új megoldások, dark és urban és high fantasy ellenállhatatlan keveréke, és Gok von Montgomery. A tősgyökeres skót Pokolbéli. Angyal rolleren.
Amaranthine, avagy a sötét disztópikus világ minden mocska, az itt „élők” kemény túlélő vagy reménykedő idealista gondolatvilága, és egy megfejtésre váró rejtély.
Legendák a Bagolyvárosból, avagy egy frenetikusan felépített első rész (eddig csak evvan), lazább az eddigieknél, de komoly mélységeket is rejt az elnyomó rendszerekről és emberi kapcsolatokról. Amíg Kasja ki nem vonul szétverni az összeset. Imádnám, ha… nem tudom amúgy, eddig miért nem imádom.
8) Szóval igen, ajánlom azoknak, akik valami szuper ifjúsági regényre/novellára vágynak, fantasy, disztópia, vagy steampunk zsánerekben #ugye?#. Nevetés garantált, szenvedés főleg garantált, hitelesség naná, egyediség is, meg – nem, baglyok azok pont nem – de van szarvas gyerek meg finomak a csótányok.

Igazából amiket kifogásolok nála, főleg két dologból adódnak:
a) Senki nem ír tökéletesen.
b) Világnézeti különbségeink.
Utólag viszont nem bánom az Ikercsavar Krónikák csillagozását. Végülis megtaláltam bennük azt, ami miatt nem ötösök nagyrészt. Ha már itt tartunk…

Problémáim is vannak, de nagyok:
Kikérem magamnak, hogy Igor és Alaska esetén dipóluskötést kéne emlegetni. Tulajdonképpen Igor rángatja szegény Alaskát az egészbe, ő tesz erőfeszítéseket, tehát a kötésbe ő adja mindkettő elektront. Ez kérlek, datívkötés. Donor-akceptor kapcsolat. A szerző nem járt emelt kémiára.

Gabi írt egy olyat, hogy Amaranthine, és van egy olyan író, hogy „Amaranth”
Mért nem „Amaranth” írta az Amaranthine-t?

Jók a sztorik, jók, csak… jobban szeretem, ha a szürke kisegér lány kap valami szuperképességet, és hirtelen a legvonzóbb nőstény lesz valaha, még ha butácska is. Na, neki kellene megmenteni a világot, miközben a főszálon két pasi közül kell választania. És árva, meg különben is szegény ő. Mentse ki valaki a főgonosz karmaiból.
Szóval, ezen még alakítani kell, de egyébként jó lesz.

P.s. Remélem senki nem basic értékelésre számított az elején, és nem spoilereltem semmit.

10 hozzászólás
Saci19>!

Gabriella Eld

Ha tehetném millió csillagot adnék neki! ♥

mspepe P>!

Gabriella Eld

Egyik kedvenc magyar íróm, sőt, nem is kell sehova szűkíteni a kategóriát jelzőkkel, egyik kedvenc íróm. Nem mondom, a Jordannel azért voltak nehéz pillanataim, viszont nagyon látszik a fejlődés, plusz a LaB-nál sokkal inkább elengedte már a humorát, ami szerintem a sorozat egyik fő erőssége. Szeretem, hogy nem klisétengerek a kötetek, hogy széleskörű reprezentáció van, hogy kapunk egy csomó pluszt Instán meg Patreonon, a könyvajánlásokat könyvhéten, na meg persze a hódokat! Kíváncsian várom, hogy mivel rukkol elő legközelebb.


Népszerű idézetek

gabriellaeld I>!

Ha egy középszerű regényt írnék a kalandjainkról, nyilván én is így kezdeném.

(első mondat)

2 hozzászólás
GytAnett>!

Én tizenhat évesen kilencre már ágyban voltam. Tizenegyre meg otthon.

19. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Igor Blankenschwift
4 hozzászólás
gabriellaeld I>!

Amíg halottnak kéne lennem, de tulajdonképpen élek és virulok, addig minden rendben van.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Tonyc Bradford
AniTiger P>!

Ezerrel pörgött az agyam, miközbehn ettem a csokoládét, és az Igor nyakán meg kulcscsontján lévő tetoválásokat bámultam, melyek eddig nem látszottak kapucnis pulóvere alatt. Egy nyitott szemet varrtak a kulcscsontja fölé, míg a nyaka jobb oldalán apró felirat tudatta: ITT NYALJ MEG!
    Ekkor jöttem rá, hogy ez a gyerek, ezzel a nyomoronc tetoválással a nyakán, egyszerűen nem lehet bűnözőzseni.

61. oldal (Alaska)

Kapcsolódó szócikkek: Alaska Adorian Jones · Igor Blankenschwift
1 hozzászólás
Szelén>!

Az emberek nem tudják megváltoztatni az érzéseiket. Aki mást mond, az hazudik vagy hülye.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robin Dare
Aoimomo P>!

Inkább a saját tükörképeddel kellene megtanulnod együtt élni ahelyett, hogy a másoké után ácsingózol.

Kapcsolódó szócikkek: Kasja Blankenschwift
1 hozzászólás
Laktózmentes_Csillag P>!

Ezt egy olyan nő mondta nekem, akinek le volt borotválva a haja, arcát démonira festette, és egy férfi levágott feje díszelgett a bicepszén. Egyből bizalmat ébresztett bennem.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kasja Blankenschwift
1 hozzászólás