!

Fritz Kahn német

1888. szeptember 29. (Halle an der Saale, Németország) – 1968. január 14. (Locarno, Svájc)

Tudástár · 3 kapcsolódó alkotó

Nemférfi
Honlapfritz-kahn.com

Képek 3

Könyvei 3

Fritz Kahn: A szerelem iskolája
Fritz Kahn: Nemi életünk
Fritz Kahn: Az emberi test csodái I-II.

Illusztrálásai 1

Uta von Debschitz – Thilo von Debschitz: Fritz Kahn

Népszerű idézetek

Citrompor>!

A jó házasság nem ér véget a halállal.

47. oldal, I Mi a házasság? (Medicina, 1984)

3 hozzászólás
Citrompor>!

    Fritz Kahn a „szolgáló asszonytípust” mint ideális házastársat mutatja be. Gondoljuk, ezzel a felfogással szemben ma már minden magyar olvasó állást foglalhat.

33. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

Citrompor>!

Shelley és Mary házassága példásan boldog volt, de úgy látszik, az istenek megirigyelték boldogságukat, mert egyik sorscsapást a másik után zúdították rájuk. Három gyermekük közül előbb a lányuk halt meg, majd később a rendkívül szép fiúk. Azután vitorlázás közben Shelley vízbe fulladt az itáliai partok közelében, zsebében Keats és Shakespeare költeményeivel. Holttestét antik mintára a tengerparton elégették, Mary élete boldogságát látta elhamvadni. Ezután – mint egykor anyja – apa nélküli gyermekkel tért vissza Angliába, ahol haláláig Shelley emlékének élt. A jó házasság nem ér véget a halállal.

47. oldal, I Mi a házasság? (Medicina, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: Percy Bysshe Shelley
1 hozzászólás
Citrompor>!

    Sok felesleges vita hangzott már el arról, hogy a fityma eltávolítása a nemi élvezetet elősegíti-e vagy csökkenti. A vitatkozók számára álljanak itt a prófétáknak az ilyen álszenteskedőkhöz intézett szavai: „Ne a ti testeteknek az előbőrét vágjátok körül, hanem a lelketeket!”

57. oldal, II A férfi és női test (Medicina, 1984)

2 hozzászólás
Citrompor>!

    A könyv alapvető élettani, lélektani és filozófiai ismereteket tartalmaz. Olyan szerző álláspontját, aki tőkés társadalomban él, annak a jelenségeit vizsgálja, és annak a törvényei szabnak határt gondolkodásának. Következésképpen alig problematikusak azok az okfejtései, amelyek az ember természeti (biológiai, fiziológiai) feltételeinek magyarázatában gyökereznek, viszont annál problematikusabbak azok, amelyeknek magyarázata társadalmi feltételeken nyugszik. Vonatkozik ez elsősorban a lélektani és a filozófiai fejezetekre.

31. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

Citrompor>!

    Meggyőződésünk, hogy a magyar olvasóközönség – fiatalabbak és idősebbek egyaránt – ma már ezt a könyvet is kellő kritikával, az adott helyzetek szükségszerű elemzésével fogja tanulmányozni. Fritz Kahn egyes nézetei vitathatók.

33. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

Citrompor>!

    A nővé vagy férfivá felezett ember keresi nemi mirigyei másik felének hordozóját, vagyis a másik nemhez tartozó személyt. Ezt az egyesülésre irányuló törekvést nevezzük nemi ösztönnek.

38. oldal, I. Mi a házasság? (Medicina, 1984)