!

Frank Schätzing német

1957. május 28. (Köln) –

Nemférfi

Képek 1

Könyvei 17

Frank Schätzing: Raj
Frank Schätzing: Limit
Frank Schätzing: Híradás egy ismeretlen univerzumból
Frank Schätzing: A pillangó zsarnoksága
Frank Schätzing: Az ördög temploma
Frank Schätzing: Breaking News
Frank Schätzing: HangTalan
Frank Schätzing: Der Schwarm
Frank Schätzing: The Swarm
Frank Schätzing: Die dunkle Seite

Népszerű alkotóértékelések

tengshilun I>!

Frank Schätzing

Frank Schätzing. Te jó öreg cimbora.

Nem olvastam az összes művét, így érhet még meglepetés, de őszintén szólva nem hiszem, hogy érni fog.
Frank Schätzing stílusa valóban olyan, mint ahogy a Süddeutsche.de egyik kritikusa írja: „…. úgy érezzük, mintha egy filmet néznénk.”
És tényleg. Főleg a párbeszédeket, illetve az akciójeleneteket olvasva egyszerűen olyan, mintha egy jobb minőségű hollywood-i filmet nézne az ember. Ez nem von le a könyvei értékéből, de probléma lehet azoknak, akik nem szeretik a filmszerű jeleneteket. Mellesleg (pont ezért) kicsit hatásvadász, néha kicsit „jófejakaroklenni” humorú is. De én szeressem (nem, nem elírás, tudom, hogy nem helyes alakot használtam, de nekem így tetszik).
Frankie írói tehetsége közepes: nem kimagasló, például egy „klasszikus” német íróhoz mint Hesse, még csak hasonlítani sem lehet. De nem is akar briliáns stílusú író lenni, és még így is kiemelkedik a mai kor íróinak masszájából, hiszen azt sem mondhatjuk rá, hogy pocsék stílusa lenne.
Ugyanis egészen kiváló a humora. Eltekintve az előbb említett, kissé erőltetett részeknél, alapvetően csillogó viccekkel bombázza az embert, ami főleg a „Híradások egy ismeretlen univerzumból” című könyvben jelenik meg. Körülbelül 10-20 oldalanként nyerítettem fel a különböző poénok hatására. Ha egy skálán helyezném el, akkor a három általam olvasott könyv közül a Raj a legkomolyabb, alig van benne igazi humoros rész, inkább irónia, de abból sem sok. A Limit már könnyedebb hangvételű, a „Híradás egy ismeretlen univerzumból” pedig, ahogy említettem, egy viccbomba.
A humor mellett a tudás az, ami igazán különlegessé teszi. Irtózatos mennyiségű háttértanulmány áll mindegyik könyve mögött, nyilván számára a kutatás nem igazán megterhelő, de az az információ halmaz, és még inkább, ahogyan azt szórakoztató módon becsomagolja, az tiszteletreméltó és becsülendő. A könyvei előtt szinte semmit sem tudtam egy olyan élettérről (óceánok, tengerek), mely mind méretét, mind fontosságát tekintve az első helyen áll. Ugyanakkor az emberi faj egy nagy adósságát rója le ennek a közegnek, ahonnan végső soron az összes faj származik.
Schätzing könyvei mindig az emberiség legaktuálisabb problémáival foglalkoznak. Túlnépesedés, energiahiány, a globalizmus árnyoldalai, a legújabb technológiák hatásai, környezetrombolás, és még sorolhatnám… sokszor unalmasnak tűnhet, hogy a szereplők szájába ad egy minitanulmányt, melyben ismerteti a dolgokat, máskor pedig úgy tűnhet, hogy túlságosan a múltba néz. Pedig csak azért tárja fel előttünk a múltat, hogy jobban megértsük a jelent, és könnyebben el tudjuk képzelni a jövőt.
A jövőt, amiről könyvei minden egyes oldala szól.

Fesskavics>!

Frank Schätzing

A Raj és a Híradás egy ism. alapmű értékű. Mindenkinek bátran ajánlom!


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A farkas egy magaslaton állt, és mozdulatlanul figyelte a napsugaraktól aranyfényben csillogó városfal gyűrűjét.

(első mondat)

1 hozzászólás
mate55 P>!

Ha igaz, amit Somerset Maugham írt, jelesül, hogy az öregedéssel az ember azokat a bűneit bánja meg leginkább, amelyeket nem követett el (…).

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Somerset Maugham
4 hozzászólás
mate55 P>!

Nem kell az ördögnek elébe menni, jön az magától is.

110. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

Tudod, mit mondott Rudyard Kipling? A szó a legerősebb kábítószer, amit az ember valaha is használt.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rudyard Kipling
mate55 P>!

Ha sokáig nézel a szakadékba, a szakadék visszanéz beléd.
Eleanor elmosolyodik. – Nietzsche.

636. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
5 hozzászólás
Stone>!

[…] de ha valaki a seggemre csap, negyedórát kell várnia, hogy a hullámok lecsendesedjenek.

2 hozzászólás
ladybird>!

– Nincs olyan, hogy az arab, a zsidó, vagy a keresztény. Minden ember más. Mindig az embert kell először észrevenni. Aki előtted áll. Milyen ember? Kedves? Vagy nem annyira? Megbízható? Lehetne a barátod? Vedd a fáradságot, hogy megismerd. Senkivel szemben ne legyenek előítéleteid. Megértetted? Csak akkor ítélj meg bárkit, ha már eléggé megismerted.

146. oldal

Frank Schätzing: Breaking News A Saron-merénylet nyomában

Bori_L P>!

– Úgy gondolod? Berlin tele van kínaiakkal.
– No és járnak afrikai étterembe?
– Na de kérlek! Mi vagyunk a világ legnyitottabb népe!
– Nyitottak vagytok, mint egy porszívó – mondta Jericho. – Magatokévá tesztek mindent, ami nincs becsavarozva vagy beszögelve, de kulinárisan soviniszták maradtatok.
– Összekeversz minket a japánokkal.
– Semmiképpen. A japánok kulináris fasiszták. Ti soviniszták vagytok.

742. oldal

1 hozzászólás