!

Feldmár András magyar

1940. október 28. (Budapest) –

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó · 1 film

Nemférfi
Honlapfeldmarintezet.hu

Könyvei 31

Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Feldmár András: Most vagy soha
Feldmár András: Szégyen és szeretet
Feldmár András: Szabadság, szerelem
Feldmár András: Életunalom, élettér, életkedv
Feldmár András: Feldmár mesél
Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól
Feldmár András: Ébredések
Feldmár András – Popper Péter – Ranschburg Jenő: Végzet, sors, szabad akarat
Feldmár András: Hogyan lesz a gyerekből felnőtt?

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Nyitott Akadémia · Mesterkurzus · Az élet dolgai

Antológiák 1

Bagdy Emőke – Csernus Imre – Czeizel Endre – Daubner Béla – Feldmár András – Kádár Annamária – Kígyós Éva – Pál Ferenc – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor: Belső utakon

Népszerű idézetek

Chöpp >!

A gyerekkornak akkor van vége, amikor rájövünk, hogy nincsenek felnőttek.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyerekkor
4 hozzászólás
Naneth>!

Mindenkinek teljes mértékben joga van hozzá, hogy bolond legyen.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bolond
8 hozzászólás
Tereza>!

Ha nem voltatok még depressziósok, akkor nem tanultatok semmit. Minél inkább depressziósok vagytok, annál biztosabb, hogy akkor éppen tanultok valamit.

VII. tétel

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
2 hozzászólás
Chöpp >!

Ha ránézek valakire, és tudom, hogy nem szeret, akkor el kell menni, és keresni kell valakit, aki szeret. Nem pedig akarni, hogy ő szeressen. Egy életen át élhetek valakivel, aki nem szeret, mert dolgozom azon, hogy szeressen, mert akarom, hogy szeressen. Hülyeség. Még akkor is, ha az anyám vagy az apám.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Almost_Zed>!

Azt hiszem, hogy a szégyen valamiféle jel volt akkoriban, amikor még értettük egymás testét. Aki elpirult, olyan volt, mint a piros lámpa. Ez azt jelentette, hogy stop, túl sokat kérsz tőlem. Amikor az emberek még értették ezeket a jeleket, akkor abban a pillanatban, amikor valaki elpirult, nem szégyenítették meg még azért is, mert elpirult. A pirulásban benne van az, hogy valami bajom van, azért pirulok el. Amikor egy apa, egy anya vagy egy tanár olyasmit kért egy gyerektől, amit nem lett volna szabad kérnie, a gyerek elpirult, és erre a szülő vagy a tanár azt mondta, hogy bocsánat. Ma nem mondják azt, hogy bocsánat. Vagy nem sokan mondják azt, hogy bocsánat.

17. oldal

Chöpp >!

Szerintem a depressziónak a legnagyobb oka az, hogy valaki egy szép napon rájön arra, hogy egész életében szerepeket játszott. Halvány gőze sincs arról, hogy ő tulajdonképpen ki valójában, de nem akar többé szerepet játszani, és nem tudja, hogy akkor mit csináljon. Ez a depresszió. Nem kémiai dolog, egzisztenciális dolog.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
7 hozzászólás
Folyóvíz>!

A szeretet engedi, hogy a másik legyen. Óvatosan, törődve, vigyázva, de a szeretet csak azt akarja, hogy a másik legyen, úgy, ahogy van. Hogy az lehessen, aki, ami.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Izolda P>!

Van olyan páciensem, aki sokat panaszkodik. Azt mondom neki, hogy menjen el egy kis házikóba valahova, ahol mondjuk tíz kilometeres körzetben nincs senki. Ne vigyen magával semmit, se rádiót, se televíziót, se könyvet. Tíz-tizenkét napra legyen önmagával. Írhat, énekelhet, sétálhat, csinálhat, amit akar, de legyen önmagával. És vigyen magával valamit, amivel megölheti magát, vagy egy pisztolyt, vagy mérget, vagy kést, zsilettpengét, amit akar. És határozza el, ha meg akar halni, hogyha az élet tényleg olyan rossz, akkor ne jöjjön vissza, ölje meg magát ott. De ha visszajön, akkor ne panaszkodjék többé.
Van öngyilkosság előtti és öngyilkosság utáni karakter. Akik még sosem gondoltak valóban arra, hogy megölhetik magukat, azok az emberek, akik mindig panaszkodnak. Aki már rájött arra, hogy megölheti magát bármikor, amikor csak akarja, annak nincs miről panaszkodnia. Azok panaszkodnak, akik azt hiszik, hogy a föld egy börtön, ők elítéltek, itt kell életfogytiglan lenniük, és nincs kiút.

51-52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
19 hozzászólás
Chöpp >!

Tehát szerintem hazaérni azt jelenti, hogy az ember talál egy társaságot, legalább egy másik embert, aki mellett szabadabbnak érzi magát, mint ha egyedül lenne. Az otthon ott van, ahol nem kell a szabadságommal fizetnem azért, hogy eltűrjenek.

41. oldal

1 hozzászólás
Málnika >!

[…] az egyetlen dolgunk, hogy részt vegyünk minden élő pillanatban. Mert a pillanatok múlnak, akár részt veszünk bennük, akár nem.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pillanat
2 hozzászólás