!

Falvai Róbert magyar

Nemere István

Könyvei 13

Falvai Róbert: Erzsébet királyné (Sisi)
Falvai Róbert: Az Árpád-ház asszonyai I.
Falvai Róbert: Az Árpád-ház asszonyai II.
Falvai Róbert: Mária Terézia és kora
Falvai Róbert: Az Anjou-királynék
Falvai Róbert: Habsburg-feleségek
Falvai Róbert: Nő a magyar trónon
Falvai Róbert: A Hofburg dámái
Falvai Róbert: Habsburg főhercegnők
Falvai Róbert: Zita, utolsó királynénk

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Magyar királynék és nagyasszonyok Duna International


Népszerű idézetek

Delena>!

Könyves Kálmán a leírások szerint finoman szólva nagyon csúnya ember lehetett. Már pedig csak akkor lehet ilyen véleményünk, ha elolvassuk, amit egyik-másik krónikás írt róla. Bizony megdöbbentő, sőt talán megrázó dolgokat is olvasatunk itt a leendő királyunkról: „Kálmán testalkatára nézve hitvány volt, de ravasz és tanulékony, borzas, szőrös, vaksi, púpos, sánta és dadogó”… Hát ez bizony sok ám egy embernek

64

Delena>!

Megfogadta, hogy bokán felül soha életében nem fogja megmosakodni, főleg pedig megfürödni nem! Bármilyen szennyes munkavégzés, de hosszú betegségek után sem..

54

Kapcsolódó szócikkek: Árpád-házi Szent Margit
Ewila >!

Volt olyan korszaka, amikor egyik év decemberében megparancsolta, hogy az év végéig minden zsidónak el kell hagynia az országot, a birodalmat! Nem vihetnek magukkal semmit! Ez egy korai deportálás volt, amelyben sajnos a nagy királynő megelőzte a huszadik századot, mintegy előre vetítve, mi várható azokra, akiket egy-egy birodalomban, országban nem akar látni a vezetés.

Delena>!

Margit ciliciumot, azaz „vezeklőövet” hordott, és olyan ostorral korbácsolta magát, amire sündisznó bőrét erősítette rá- fogalmat alkothatunk magunknak arról, milyen fizikai állapotba kerülhetett, akár már rövid idő elteltével.

54

Kapcsolódó szócikkek: Árpád-házi Szent Margit
Delena>!

Gyakori volt, hogy egyszerűen nem volt hajlandó elhagyni a télvíz idején bizony egészen jéghidegre hűlt templomot, hanem egy szál, hitvány ruhában még órákra ott maradt imádkozni, időnként a hideg kőre is lefeküdve. Ilyenkor sokszor a megfagyás szélére került: vacogva és megkékülve sikerült csak visszavinnie őt a többi apácának a kolostorba.

57

Garofano>!

A lakótorony talán még kényelmetlenebb volt, mint a kőház. A korabeli épületekben ugyanis ismeretlen volt a padlás, a tetőszerkezet ott volt a bent élő feje fölött. Egy korabeli mondás szerint „ a házzal csak három baj van: a füst, az eső, és az asszony szája”…

62. oldal