!

Fabian Lenk német

1963. augusztus 4. (Salzgitter (Németország)) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Nemférfi
Honlapfabian-lenk.de

Képek 1

Könyvei 103

Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Fabian Lenk: Marco Polo és a Titkos Szövetség
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja
Fabian Lenk: A Vörös Bosszúálló
Fabian Lenk: A jósda rejtélye
Fabian Lenk: Drake kapitány, a királynő kalóza
Fabian Lenk: Kleopátra és a kobra
Fabian Lenk: A fáraó halálának titka
Fabian Lenk: A keresztes lovagok ezüstje
Fabian Lenk: Michelangelo és a halál színe

Kapcsolódó sorozatok: Idődetektívek · Dr. Dark hihetetlen kalandjai · Szamba Csapat · FBI Junior · Die Zeitdetektive német · Die unglaublichen Fälle des Dr. Dark német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: 1000 veszély Scolar · 1000 veszély junior Scolar · Scolar Kid Scolar


Kiemelt alkotóértékelések

LeZsu>!

Fabian Lenk

Fabian Lenk az Idődetektívek sorozattal óriásit alkotott. Egyrészt mesélve tanít a különböző történelmi korokról, másrész olyan írói bravúrral oldja meg a helyzeteket, melyekben nincsenek közhelyek, kötetek közötti ismétlődések. Bár javarészt fikció, írói fantázia, amit leír az adott történelmi korszak eseményéről, mégis érződik benne az alaposság, a felkészültség és a szöveggel szembeni alázat.

Minden kötete általánosságban jellemző a feszes történetmesélés, izgalmas kaland, sok fordulat, bátorság (néha már-már vakmerőség). A fejezetek rövidek, gyerekek számára is fogyasztható hosszúságúak. A szerző minden fejezetet úgy zár le, ami felkelti az érdeklődést a folytatásra.

Külön plusz pontok minden könyvnél, hogy sem a fejezetcímek, sem a fülszöveg nem spoilerezi el a történeteket. A magyar kiadások nagyon szép és egységes kötetekben kerültek kiadásra, melyeket élmény kézbe venni.


Népszerű idézetek

Kek P>!

Senki nem szólt hozzá, és ő sem szólított meg másokat. A tömeg kellős közepén is egyedül volt.

105. oldal

a_bookworm_named_honey P>!

Ha jó üzleteket akarsz kötni, mindenhol boldogulnod kell.

58. oldal, A rabszolgapiacon (Scolar, 2009)

Kek P>!

Az állat utolér. Egy nílusi krokodil hatalmasra tátott szájába bámulsz dermedten. Ebben a pillanatban leszámolsz az életeddel. Becsukod a szemed, és felkészülsz a rettentő fájdalomra. Jöjjön, aminek jönnie kell.
De csodák csodájára semmi ilyesmi nem történik. Kinyitod óvatosan a szemed. A krokodil megfordul, és elúszik. Talán már reggelizett, vagy vegetáriánus. Neked aztán totál mindegy! A lényeg, hogy megmenekültél.

104. oldal

Klaudia98>!

– Marco Polo biztosan egy csipetnyi sáfránnyal fizetett volna – jegyezte meg.
– Valószínűleg igen – nevetett Leon. – A fizetésről jut eszembe, Kambalukban senki sem tett ajánlatot, hogy megvegye tőlünk Kimet… pedig azt olvastam, ott jó árat fizetnek a fiatal feleségekért… Egyetlen nyomoronc tevét sem ajánlottak fel érted, Kim!
Kim megdobta a fiút a kis papíresernyővel, amely a fagylaltkelyhét díszítette.
– Tudod, az a helyzet, hogy nem vagyok megvásárolható, Leon – mondta nevetve. – És ezt valószínűleg az ottani emberek is látták rajtam. De szerintem ezt neked tudnod kellene, hiszen régóta ismersz!
Leon mosolygott: – Jó, jó, csak vicceltem! Mindannyian tudjuk, hogy te egyszerűen megfizethetetlen vagy!

142-143. oldal

Kek P>!

Dandolo végül szokatlan ajánlatot tett a seregnek: ha a lovagok megtámadják az Adria-parti Zára városát, ingyenesen rendelkezésükre bocsátja a hajókat. Az akkortájt a Magyar Királyság fennhatósága alatt lévő Zára ugyanis erős konkurenciát jelentett Velencének a déli és keleti országokkal való kereskedelemben. A lovagok beleegyeztek, így a vallásháború kereskedelmi háborúvá változott, Velence érdekeinek megfelelően. Ince pápa hevesen tiltakozott, hiszen a keresztény lovagok támadása egy keresztény város, illetve keresztény állam ellen irányult.
     Két hétig ostromolták Zárát, míg végül 1202 novemberében bevették, és teljesen kifosztották. Velence a zsákmányolt kincseket a keresztesek adósságkiegyenlítésének tekintette. A pápa azonban másképp vélekedett: minden lovagot, aki részt vett a város leigázásában, kiátkozott. (Zára 1204-ben került ismét a magyar király fennhatósága alá.)

145. oldal (a mű végén található, negyedik keresztes hadjáratról szóló összefoglalóból)

Kapcsolódó szócikkek: 1202 · 1204 · Zára
Kek P>!

Az eső szakadatlanul hullt a három gyerekre, akik nyakukat behúzva szedték a lábukat a festői Hétfenyves városka utcáin, melyet oltalmazó városfal vett körül. A kisváros középkori, jellegzetes favázas házai szorosan összesimultak, mintha oltalmat kerestek volna egymás mellett.

7. oldal

Kek P>!

… egy gyereket sokkal könnyebb irányítani, ha valaki a saját hatalmi érdekeit akarja megvalósítani

47. oldal

Kek P>!

Ebben a pillanatban Leon lecsapta a szúnyogot. – Ha egyet sikerül lecsapni, három másik áll bosszút a halott haverjáért.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szúnyog
Kek P>!

– Itt azt is leírják, kiről nevezték el a római Sixtus-kápolnát – mondta Leon, miután lapozott a könyvben.
IV. Sixtus pápáról kapta a nevét, mert ő építtette meg 1475 és 1483 között. Rómának akkoriban – ki hitte volna? – mindössze ötvenezer lakosa volt. Ez a kápolna rendkívüli jelentőségű, ugyanis itt szokták megválasztani az új pápát. Michelangelónak II. Gyula pápa adott megbízást a mennyezeti freskók elkészítésére. II. Gyulának elég rossz híre volt, a nép úgy nevezte: il papa terribile – a rettenetes pápa!
– Nem túlságosan hízelgő elnevezés – kuncogott Kim.
– Valóban – bólintott Leon, és továbblapozott a könyvben.

14-15. oldal

Kek P>!

Leon is elnevette magát, aztán előrántotta a két fakanalat, olyasféle mozdulattal, mint ahogy egy szamuráj rántja elő két kardját. – Ez az én fegyverzetem az unalmas ízek és az egyforma ételek ellen! – mondta jelentőségteljesen.

138. oldal