!

F. Scott Fitzgerald amerikai

1896. szeptember 24. (St. Paul, Minnesota) – 1940. december 21. (Hollywood)

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 9 film

Teljes névFrancis Scott Key Fitzgerald
Nemférfi

Képek 5

Könyvei 63

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby
F. Scott Fitzgerald: Az éj szelíd trónján
F. Scott Fitzgerald: Curious Case of Benjamin Button / Benjamin Button különös élete
F. Scott Fitzgerald: Szépek és átkozottak
F. Scott Fitzgerald: Az utolsó cézár
F. Scott Fitzgerald: Az ólomkristály
F. Scott Fitzgerald: Meghalnék érted
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek
F. Scott Fitzgerald: Az Édentől messze

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Európa Zsebkönyvek Európa · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr · Magvető Világkönyvtár Magvető · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Klasszik Alinea · Heti klasszikusok Maecenas, Magyar Hírlap · Nézőpont Kalligram · Koáti könyvek Kalligram · Forintos remekművek VeloPress-P · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Oxford Bookworms Library angol · Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Penguin Classics Penguin · Vintage Classics Vintage · Penguin Popular Classics Penguin angol · Collins Classics Collins · Wordsworth Collector’s Editions Wordsworth · F. Scott Fitzgerald Classics Penguin angol · Kétnyelvű Klasszikusok Kossuth · Flame Tree Collactable Classics Flame Tree Publishing angol · Pulp! The Classics HarperCollins, Penguin, Pulp! The Classics angol · Penguin Essentials angol · Roads Designer Classics Roads Publishing angol · Heinemann Guided Readers angol · Penguin Readers – Level 5 angol · Penguin Readers – Active Reading – Level 3 angol

Antológiák 12

Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Valkay Sarolta (szerk.): A Szomorú Kávéház balladája
Géher István (szerk.): Az elveszett kisfiú
Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők
Borbás Mária (szerk.): Élhetetlen szerelmesek
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I–II.
Országh László (szerk.): Az el nem képzelt Amerika
Peter Straub (szerk.): American Fantastic Tales
Csantavéri Júlia – Kálmán Judit (szerk.): Hungarovox antológia 2016–2017
Mai amerikai dekameron

Róla szóló könyvek 4

Kyra Stromberg: Zelda és F. Scott Fitzgerald
Malcolm Cowley: Az amerikai író természetrajza
Osztovits Levente: Közvetítés
Matthew J. Bruccoli – Scottie Fitzgerald Smith – Joan P. Kerr (szerk.): The Romantic Egoists

Alkotói polc


Kiemelt alkotóértékelések

Arianrhod>!

F. Scott Fitzgerald

Persze mindenki a Gatsbyvel kezdi… De az elveszett nemzedék dekadens írójának csodálatos regényei és elbeszélései vannak.

Hemingway azt írta róla: „Tehetsége annyira természetes volt, mint a lepkeszárnyon a minta. De ennek ugyanúgy nem volt tudatában mint a lepke, és annak sem, amikor a minta lesöprődött vagy meghibásodott. Később észrevette, hogy szárnyai megsérültek; megtanult gondolkozni, de repülni már nem tudott, mert a repülés vágyát elvesztette—csak arra tudott emlékezni, valamikor milyen könnyen tudott szárnyalni.” Ezzel én nem értek egyet, szerintem soha nem veszítette el sem a repülés képességét, sem az írásét. (És egyébként Hemingwayt képtelen vagyok olvasni.)

A kedvenc elbeszélésem a Benjamin Button különös élete, mely az ismert film alapja, de a történet és a stílus teljesen más. Benne van minden a rövid kis írásban, ami Fitzgeraldot naggyá tette. A meghökkentő alapötlet, a személytelen hangon megírt tragédia, a csendes belenyugvás, hogy nem érdemes küzdeni a célért, mert úgysem érhetjük el. Hogy úszni kell az árral, mert ez az élet.

JulianZell>!

F. Scott Fitzgerald

Engem nagyon megfogtak a művei. A kedvenc íróm.

Smici P>!

F. Scott Fitzgerald

Kevés író tudott már rögtön az első regénnyel úgy megfogni, mint F. Scott Fitzgerald. Ehhez nyilván egy jó írással kell kezdeni az életművet, azonban csak később ébredtem rá, hogy lényegében bármelyik könyvével kezdhettem volna az ismerkedést, az is telitalálat lett volna.

Fitzgeraldot írásmódja és jellemábrázolásai teszik olyan naggyá. S hozzá kell tennem, teljesen megérdemelten tartozik minden idők legnagyobb írójai közé. A tájképek, karakterek és hasonlatok szinte az egekbe emelik minden művét. Ki lehet jelenteni, hogy élvezet olvasni minden egyes sorát.
Az úgynevezett „elveszett nemzedék” egyik legnagyobb alakjának mondják Fitzgeraldot, de valójában ő maga volt az elveszett nemzedék, ő maga testesítette meg mindazt, ami e korszakot jellemezte. Az élete egy volt ezzel a korszakkal, s korai halála még inkább megszilárdította pozícióját benne.

Számomra ő a „nagybetűs” író, abszolút kedvenc.

calmovato>!

F. Scott Fitzgerald

Nagy barátságot kötöttünk mikor elolvastam a Hollywood-i történetek c. novelláskötetét. Azóta sok kisebb novellát olvastam tőle, és mindent tervezek elolvasni, de a Nagy Gatsby-t legutoljára fogom hagyni. Lekötnek a művei, szeretem hogy sokszor elvágja a történet végét vagy elgondolkodtat. Az írásmódját a legjobbak közé sorolom.


Népszerű idézetek

Adrienn_ka>!

– Ha netán megítélnél valakit – így szólt hozzám –, jusson eszedbe, hogy ezen a világon nincs mindenki olyan előnyös helyzetben, mint te.

6 hozzászólás
abstractelf>!

– Tanuljuk meg, hogy barátságunkat más iránt akkor mutassuk ki, amíg él és nem a halála után.

Kapcsolódó szócikkek: barátság
5 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

– Harmincéves vagyok – mondtam. – Öt esztendővel vagyok idősebb annál, hogy hazudjak önmagamnak, s aztán ezt becsületnek nevezzem.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: becsület · hazugság
viidori I>!

– Mindenkinek más az, ami fontos. Nekem például te.

403. oldal

4 hozzászólás
Chöpp >!

Gatsby hitt a zöld fényben, a mámorító jövőben, amely pedig évről évre mind messzebb távolodik tőlünk. Ha kisiklott is a kezünkből, mit számít? – holnap még gyorsabban futunk, s a karunkat még messzebbre tárjuk ki…
Hogy majd egy reggelen…
Így törjük a csapást, hajtjuk hajónkat előre, szemben az árral, hogy a végén a múltba érkezzünk.

197. oldal

1 hozzászólás
judkacag>!

Ölembe veszem, ha eljön oda:
Teára ketten – kettőre tea.
Magára várok, s rám vár maga.

249. oldal

2 hozzászólás
Farby>!

Azt hitte rólam, nagyon sokat tudok, pedig csak más dolgokat tudtam, mint ő…

195. oldal

Leda_Steinbeck>!

– Rendben van – mondtam –, örülök, hogy lány. Remélem buta lesz – a mai világban ez a legjobb sors egy leánynak, legyen csak szép kis hülye.

22. oldal

clarisssa P>!

Megértően – több, mint megértően mosolygott. Az a fajta ritka mosoly volt ez, teli örök érvényű megnyugtatással, amivel négyszer-ötször ha találkozunk egy életen át. Egy pillanatra úgy érzed, ez a mosolygás maga az öröklét, s aztán neked kedvező és ellenállhatatlan elfogultsággal – rád – összpontosul. Olyan mértékben ért meg, amilyen mértékben te kívánod, hogy megértsen, úgy hisz benned, ahogyan te szeretnél hinni önmagadban, és biztosít arról, hogy pontosan olyan benyomása van rólad, amit te legjobb tudásod szerint szeretnél nyújtani önmagadról.

44-45. oldal

AeS P>!

Körülbelül egy hete részeg vagyok, és gondoltam, hogy kijózanodom, ha beülök egy könyvtárba.

51. oldal (Alinea, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár · részegség