!

Erich Kästner német

Erih Kestner

1899. február 23. (Drezda) – 1974. július 29. (München)

Tudástár · 13 kapcsolódó alkotó · 23 film

Teljes névErich Kästner
Nemférfi

Képek 6

Könyvei 89

Erich Kästner: A két Lotti
Erich Kästner: Emil és a detektívek
Erich Kästner: A repülő osztály
Erich Kästner: Május 35.
Erich Kästner: Három ember a hóban
Erich Kästner: Az Emberke
Erich Kästner: Emil és a három iker
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
Erich Kästner: A salzburgi szobalány
Erich Kästner: Emberke meg a kislány

Kapcsolódó sorozatok: Emil · Az Emberke · Emil német · Emil angol · Der kleine Mann német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Pöttyös könyvek Móra · Delfin könyvek Móra · Talentum diákkönyvtár Akkord · Vidám Könyvek Európa · Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Szív könyvek Móra · Sirály könyvek · Csiperke könyvek Móra · Móra Plusz Móra · Vidám Könyvek Magvető · Erich Kästner mesél Móra · Nova regénytár · Nova regénytár · Sulikönyvtár · Móra Klasszikusok Móra · Játékszín Bibliotheca, Gondolat · Kétnyelvű kis könyvtár Terra · Kentaur könyvek Noran · Penguin Readers – Level 3 angol · Vintage Children's Classics Vintage angol

Antológiák 9

T. Aszódi Éva (szerk.): Második meséskönyvem
Kosztolányi Dezső (szerk.): Idegen költők
Feleki Ingrid (szerk.): Ámuel-Bámuel Sámuel
Veress István (szerk.): Az ember legjobb barátja – világhírű kutyatörténetek
T. Aszódi Éva (szerk.): Csillagszóró
A German Christmas
Keresztury Dezső (szerk.): Német költők antológiája
Timár György (szerk.): Százhúsz költő
Philip Hensher (szerk.): Berlin Stories

Róla szóló könyvek 1

Erich Kästner: Kästner Kästnerről / Az emlékezés háza – Kästner über Kästner / Das Haus Erinnerung

Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Erich Kästner

Erich Kästner (Drezda, 1899. február 23. – München, 1974. július 29.) német költő, író, forgatókönyvíró.
Az 1920-as években kibontakozó polgári humanizmus költője és írója, annak az új stílusiránynak a követője, amely felváltva az expresszionizmus világmegváltó extravaganciáját, az új tárgyilagosság (=Neue Sachlichkeit) képviselője. Hol rezignáltan, hol harcosan, de alapvetően mindig optimista moralistaként küzd az emberiség megjavításáért. Kissé talán méltatlanul is, de a világ elsősorban értékes, humoros gyermek- és ifjúsági regényeit ismeri, jelenleg a magyar irodalmi közvélekedésben is mint ifjúsági író szerepel.
Apja bőrkereskedő, anyja cselédlány, később fodrász volt. Drezdában született és tanult. Iskolaéveiből sok részlet visszaköszön A repülő osztály című könyvében. 1917-ben behívták katonának, és a nehéztüzérségnél szolgált. A kiképzés brutalitása maradandó hatást gyakorolt rá és antimilitaristává vált; szívgyengeségét is a katonaságnál elszenvedett durva bánásmódnak tulajdonította. Az első világháború végeztével kitüntetéssel érettségizett, és elnyerte Drezda város arany ösztöndíját.1919 őszétől Kästner Lipcsében tanult történelmet, filozófiát, germanisztikát és színháztudományokat. Tanulmányait újságírói és színikritikusi bevételeiből finanszírozta. A baloldali Neue Lepziger Zeitung szerkesztője volt. 1927-ben egy erotikus verse miatt elbocsátották a szerkesztőségből. Még ugyanebben az évben Berlinbe költözött, ahol Berthold Bürger álnéven kulturális cikkeket írt a Neue Leipziger Zeitungnak. Kästner berlini korszaka (1927-től a Weimari köztársaság 1933-ban bekövetkezett végéig) volt a legtermékenyebb. Rövid idő alatt Berlin egyik legfontosabb szellemi alakjává vált. Versei, glosszái, riportjai és recenziói különböző berlini sajtóorgánumokban jelentek meg. Külső munkatársként rendszeresen írt a Berliner Tageblatt és a Vossische Zeitung napilapnak, illetve a Die Weltbühne folyóiratnak. Az 1998-ban megjelent összes műveinek utószava szerint dokumentálhatóan 350 cikke jelent meg 1923 és 1933 között; a tényleges szám ennél nagyobb is lehet. Pontos adatot már csak azért sem lehet tudni, mivel Kästner lakása 1944 februárjában teljesen leégett.
Első verseskötete 1928-ban jelent meg, ezt 1933-ig további három követte.
1928 őszén jelent meg az Emil és a detektívek, Kästner első és máig egyik legismertebb gyermekkönyve, ezt olvastam én is elsőként tőle. De kitűnő későbbi kötetei Az eltűnt miniatűr és a Repülő osztály, A két Lotti is.
A rendszert kritizáló kollégáival ellentétben Kästner nem emigrált a náci hatalomátvétel után. Kästnert többször elvitte a Gestapo, és kizárták az írószövetségből. Az 1933-as könyvégetés során (ezen ő maga is jelen volt) az ő művei is „a német szellemmel ellentétesnek” minősítve máglyára kerültek. A második világháború után Münchenbe költözött, ahol 1948-ig a Neue Zeitung rovatvezetője volt, és kiadta a Pinguin gyermek- és ifjúsági újságot. Ebben az időben fordult az irodalmi kabaré felé.
Anyja mellett két meghatározó nő volt az életében: Luiselotte Enderle, az UFA német filmgyár dramaturgja, aki 1935-től haláláig volt társa, valamint Friedl Siebert, aki 1949-től volt az író titkos szerelme, és akitől 1957 decemberében született Kästner egyetlen gyermeke, Thomas.
1974-ben, amikor megtudta, hogy nyelőcsőrákja van, elutasította a kórházi kezelést. Néhány hónappal később, 1974. július 29-én halt meg.

https://moly.hu/ertekelesek/6094997

Sinope>!

Erich Kästner

Azt hiszem elmondhatom, hogy ő szerettette meg velem az olvasást, a Két Lotti volt kiskoromban a legkedvencebb kedvencem, és talán az első könyv is amit olvastam, majd több könyve is a kezembe került, és felnőttként is szívesen újraolvasom őket. Kicsit Rejtő Jenőhöz tudom hasonlítani, mert mindketten szeretik bonyolítani a cselekményeket, hogy belezavarodjon az ember. Könnyed, humoros, vidám könyvei vannak.

lenne P>!

Erich Kästner

Érdekes, hogy gyerekként a nekünk meglévő pár könyvét nem szerettem, mert „fiúsnak” tartottam. Utólag rájöttem, hogy nem értettem a humorát. Később aztán láttam A két Lotti többféle, a könyv lényegétől jócskán elrugaszkodott film-változatait és kíváncsi lettem. El is olvastam és megtetszett, egyenlőre fel nem fogva a mű mélyebb értelmét. Aztán jöttek sorra a könyvei, és mind-mind olyan optimizmussal teli, emberszerető könyvek, hogy nem is hiszem, hogy lehet őt nem szeretni. Mostanában, Az állatok konferenciáját és Pötyi és Antit olvasva, szintén érzem az emberszeretetet, de emögött valami szívfacsaró szomorúságot is érzek. Hiába írt, szinte így érzem, mert milyen hülyék már az emberek… Manapság is milyen kegyetlenségeket lehet hallani! Nem csak az azóta kitört háborúkról, hanem a közvetlen környezetünkben megtörténő szörnyűségekről, tragédiákról. Hogy beszél például némelyik szülő a saját magzatával?! Hogy tehetünk ilyet?! Én is szomorú lettem most, de törekszem arra, amit ő is mindig közvetített; szeretni a másikat, legalább annyira, ha nem jobban, mint önmagunkat. Hé, Jézus is ezt mondta!

FataRana>!

Erich Kästner

Kitűnő humorral írta meg a történeteit. Gyerekkorom óta nagy kedvencem. Minden könyvével mosolyt csalt az arcomra.

Matis_Evelin_Nóra>!

Erich Kästner

Naaagy naaagy naaagy kedvencem az író! Eddig mindent, mit olvastatam tőle imádtam! Nagyszerű humor, tanulság, kedves történetek.
Szeretem nagyon.

p_m_linda>!

Erich Kästner

Még csak két ifjúsági regényt olvastam tőle, de abban már biztos vagyok, hogy nagyon értett a gyerekek nyelvén. A történetekből süt a gyerekek iránti szeretet és empátia, mondanivalója pedig gyerekek számára is könnyen érthető. A szeretet és a barátság, az igazságosság, jólelkűség és bátorság, mint örök értékek jelennek meg írásaiban.


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

– Az anya olyan orvosság, amilyet nem kapni ám a gyógyszertárban!

Tizedik fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: anya · Dr. Strobl · gyógyszer · gyógyszertár
10 hozzászólás
Aurore>!

Akinek a világon semmije sem maradt, az tudja a legjobban, mire van igazán szüksége.

62. oldal (...És aztán Drezdába mentem)

Erich Kästner: Mi újság volt tegnap? Válogatás Erich Kästner újságcikkeiből 1945–1958

6 hozzászólás
Izolda P>!

– Jövök már! – kiabál Luise. – Öregember nem gyorsvonat!

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luise Palffy
5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Legyetek boldogok, amennyire csak tudtok! És legyetek olyan jókedvűek, hogy a hasacskátok is belefájduljon a nevetésbe!

16. oldal

4 hozzászólás
Darkshine>!

Nevetséges lenne – gondolta Jonathan Trotz –, ha az élet nem volna szép!

89. oldal

2 hozzászólás
Aurore>!

Könnyű az életet megnehezíteni! És milyen nehéz megkönnyíteni!

35. oldal (A félszemű irodalom)

Erich Kästner: Mi újság volt tegnap? Válogatás Erich Kästner újságcikkeiből 1945–1958

Bea_Könyvutca P>!

Tanuljatok meg bátran szembenézni a balsorssal. Ne ijedjetek meg, ha valami rosszul üt ki. Ne kókadjatok le, ha kudarcot vallottatok. Fel a fejjel! Fő a vastag bőr!

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: balsors
4 hozzászólás
Ydna>!

Az éjszaka végtelennek tűnik. Ám a végtelennek tűnő éjszakák is eltelnek végül.

Vivi_>!

Tulajdonképpen ismeritek ti Tó-Bühlt? Tó-Bühlt, a hegyi falut? A Bühl-tavi Tó-Bühlt? Nem? Tényleg? Különös – akárkit megkérdez az ember, senki sem ismeri Tó-Bühlt! Lehetséges volna, hogy a Bühl-tavi Tó-Bühlt csakis azok ismerik, akiket nem kérdez meg az ember? Nem is csodálnám. Van ilyen. Nos, ha a Bühl-tavi Tó-Bühlt nem ismeritek, akkor természetesen nem ismerhetitek a gyermeküdülőt sem, a Bühl-tavi Tó-Bühl ismert gyermeküdülőjét. Kár. De ez sem baj.

4 hozzászólás
Ninácska P>!

– Minden helytelen dologban, ami történik – mondta Martin –, nemcsak azok a bűnösek, akik elkövetik, hanem azok is, akik nem akadályozzák meg.