!

Émile Gaboriau francia

1835. november 9. (Saujon) – 1873. szeptember 28. (Párizs)

NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Émile_Gaboriau

Könyvei 7

Émile Gaboriau: Nyakán a hurok
Émile Gaboriau: A 113. számú ügyirat
Émile Gaboriau: A Lerouge-ügy
Émile Gaboriau: Az orcivali bűntett
Émile Gaboriau: A 113-as percsomó
Émile Gaboriau: A mester-detektiv I-II.

Kapcsolódó sorozatok: Lecoq

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Fekete Könyvek


Népszerű idézetek

>!
anesz P

Az egész háznép az utolsó kuktáig állandóan a palota rendszabályainak első cikkelyére gondolt: a cselédség nem azért van, hogy a parancsokat végrehajtsa, hanem azért, hogy megkímélje urát a parancsosztogatás fáradságától.

169. oldal

>!
SteelCurtain 

– Doktor! Ördög és pokol! Maga megnyúz engem!
– Van kloroformom – mondta hidegen az orvos.
– Nem kell!
– Akkor viszont nyugodjon bele, hogy fáj…

>!
SteelCurtain 

Felbukkanását nem követte felzúdulás, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a tömegből senki sem ismerte. Amikor ezek a pribékek azt üvöltözték, „Halál Z.-re!”, nem is tudták kinek szól a fenyegetés. Azt mondták nekik, ezt ordítsák, hát ezt ordították. Ha más nevet mondanak nekik, akkor azt kiabálják. Ismeretlen kaput rugdostak.

118. oldal

>!
anesz P

Azok közé az edzett jellemű emberek közé tartozott, akiknek rugóik meghajlanak, de nem törnek el.

72. oldal

>!
SteelCurtain 

Az oda vezető szép utat fogadók és kocsmák szegélyezik, melyek piaci napokon tele vannak parasztokkal, akik pohárral a kezükben jóhiszeműségüket hangoztatják, és igyekeznek képességeik szerint egymás szemét is kilopni.

>!
Fisu P

18.. febr. 22-én, vasárnap este 11 óra felé egy rendőrcsoport ment el a régi olasz sorompó mellett. Az őrjáratnak az volt a feladata, hogy felkutassa azt a nagykiterjedésű negyedet, ami a fontainebleaui úttól, a Szajnától, egészen az erődítményekig terjed.
A sok, még beépítetlen telek éjfél után azoknak a nyomorultaknak lett birodalmává és gyülekező helyévé, akiknek nem volt munkájuk és kenyerük s akik nem mernek elmenni a legnyomorúságosabb garni-szállóba sem, mert ott is van valamelyes bejelentési kötelezettség, minek alapján a nyomukra juthat a rendőrség.
Ha a szerencse kedvezett nekik, jó lakomát csaptak a lopott élelmiszerekből s amikor elálmosodtak, a gyárak düledező fészerei alatt, vagy valamelyik elhagyott házban húzták meg magukat.
A rendőrség mindent elkövetett, hogy kitelepítse ezeket a veszedelmes vendégeket, de a legerélyesebb rendszabályok is hiábavalóknak bizonyultak. Figyelték, gyötörték, kergették a szerencsétleneket, mindig fenyegette őket a razzia veszedelme, de mégis vissza-visszajöttek makacs következetességgel, mintha valami titokzatos vonzóerő hozta volna őket ide. Annyira, hogy valóságos óriási egérfogó volt ez, ahol a rendőrség kelepcébe csalta zsákmányát.

>!
anesz P

A gróf szívesen hangoztatta az asztalnál, hogy az embereket megítélhetjük emésztőképességeik alapján:; a lámpához hasonlította őket., amely az elfogyasztott olaj arányában ontja a fényt.

170. oldal