!

Elif Şafak török

Elif Shafak

1971. október 25. (Strasbourg) –

Nem
Honlaphttp://www.elifsafak.us/
Wikipédiahttp://tr.wikipedia.org/wiki/Elif_Şafak, http://en.wikipedia.org/wiki/Elif_Şafak
Facebookhttp://www.facebook.com/Elif.Shafak

Képek 4

Könyvei 19

Elif Şafak: Az isztambuli fattyú
Elif Shafak: Becsület
Elif Şafak: Szerelem
Elif Shafak: A bolhapalota
Elif Shafak: Az építészinas
Elif Shafak: A város tükrei
Elif Shafak: Az isztambuli fattyú
Elif Shafak: Éva három lánya
Elif Şafak: Fekete tej
Elif Shafak: The Forty Rules of Love

Fordításai 1

Elif Şafak: Aşk

Alkotói polc

>!
sztimi53 P

Elif Şafak 20 alkotói Bővebben

Elif Şafak: Az isztambuli fattyú
Elif Şafak: Fekete tej
Elif Şafak: Szerelem
Elif Shafak: The Saint of Incipient Insanities
Elif Shafak: The Flea Palace
Elif Shafak: The Gaze
Elif Shafak: The Bastard of Istanbul
Elif Shafak: The Forty Rules of Love
Elif Şafak: Aşk
Elif Shafak: Honour
9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
sheni IP

Ne rágódj amiatt, hogy felborult a megszokott rend körülötted, feje tetejére állt az egész életed. Honnét tudod, hogy nem lesz-e jobb az élet fejjel lefelé?

140. oldal

>!
katacita I

Akármi hullik is a fejedre az égből, hadd hulljon, káromkodnod nem szabad.

(első mondat)

4 hozzászólás
>!
Farkas_Szonja

Az autónak benzinre van szüksége, az emberi agynak pedig újabb és újabb gondolatokra. Ezekre pedig a könyvekben lelünk rá.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolat · könyv
>!
Kkatja P

Az ember szabadnak születik, de mindenütt béklyót aggatnak rá. A valódi különbség az, hogy míg a vadak önmagukban élnek, a társadalom tagjai önmagukon kívül, csak mások gondolataiban élnek, olyannyira, hogy puszta létezésüket csak a vele kapcsolatban álló személyek felettük meglevő hatalmán keresztül érzékelik.

299. oldal Gránátalmamagok

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · szabadság
>!
márti

Armanoush Cakmakciyan nézte, ahogy a Tiszta, Világos Könyvesbolt pénztárosa egyenként a vászon hátizsákba pakolja a tizenkét regényt, miközben arra vártak, hogy a gép leolvassa a hitelkártyáját. Amikor megkapta a nyugtát, úgy próbálta aláírni, hogy ne lássa az alján szereplő összeget. Már megint könyvekre költötte az összes félretett pénzét! Armanoush igazi könyvmoly volt, ami nem túl nyerő tulajdonság, mivel a fiúk nem értékelték különösebben.

123. oldal (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
11 hozzászólás
>!
mohapapa I

A szavak, amelyekkel meghatározzuk a teremtőt, tükrözik, milyennek látjuk magunkat. Ha Istent félelmetesnek képzeled, aki előtt folyton szégyenkezned kell, ez azt jelenti, hogy tele vagy félelemmel és bűntudattal. Ha viszont Istent szeretetteljesnek és könyörületesnek látod, ez azt jelenti, hogy te is ilyen vagy.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
4 hozzászólás
>!
Zizzer

Try not to resist the changes that come your way. Instead let life live through you. And do not worry that your life is turning upside down. How do you know that the side you are used to is better than the one to come?

101. oldal

3 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Armanoush ekkor érezte meg először a város lüktetését. Megértette, hogy minden szenvedés és nehézség ellenére az emberek miért nem tudják elhagyni Isztambult, és hogyan lehet szerelmesnek lenni egy városba. Aramnak igaza lehetett. Egy ilyen szívfájdítóan szép városról nem lehet lemondani egykönnyen. Az eltávozottak meg talán örökre arra kárhoztattak, hogy szívükben hordozzák a várost. Isztambult el lehet ugyan hagyni, de elfelejteni sohasem.

328. oldal (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Isztambul
>!
sztimi53 P

Kinyitotta a konyhaszekrényt, és kivett belőle egy jókora üstöt. Az asure főzéséhez ugyanis feltétlenül szükség van egy üstre.

Hozzávalók:
1/2 pohár csicseriborsó
1 pohár búza
1 pohár rizs
2 evőkanál rózsavíz
1/3 pohár mazsola
1/3 pohár aszalt füge
1/3 pohár aszalt kajszi
1/2 pohár narancshéj
1/2 pohár pirított földimogyoró
1/2 pohár pirított mandula
1/2 pohár pisztácia
1/2 pohár fenyőmag
11/2 pohár cukor
1 kiskanál vanília

A díszítéshez:
2 evőkanál fahéj
1/2 pohár gránátalmamag
1/2 pohár pirított mandula

Elkészítés:
A hozzávalók többségét külön tálakban már előző éjszaka beáztatjuk.
A csicseriborsót annyi hideg vízben, amennyi ellepi, egy éjszakára vízben áztatjuk. A búzát, a rizst áztatás előtt alaposan megmossuk. A fügét, a kajszit és narancshéjat fél órán át meleg vízben áztatjuk, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A gyümölcsöket felaprítjuk, hozzáadjuk a mazsolát és állni hagyjuk.

A főzés:
A csicseriborsót fél liter hideg vízbe tesszük, és nagyjából egy óra alatt puhára főzzük. Közben felforralunk 2,5 liter vizet, beletesszük a búzát és rizst, majd gyakran megkeverve, kis lángon körülbelül egy óra alatt puhára főzzük.
A gyümölcsök leszűrt levét, a cukort, a megtört mandulát, a földimogyorót és a fenőmagot egy üstbe öntjük, és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett körülbelül harminc percig főzzük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a vaníliát, mazsolát, fügét és az aszalt kajszit, majd további húsz percig főzzük állandó kevergetés mellett. Levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a rózsavizet. Az asurét szobahőmérsékleten legalább egy órán át állni hagyjuk. Megszórjuk fahéjjal, majd mandulával és gránátalmamagokkal díszítjük.

349-351. oldal, Európa, 2009.

17 hozzászólás
>!
Zizzer

Betesz egy másik cd-t. Vízcsobogás tölti be a szobát. Aztán kecskemekegés és csilingelés hallatszik.
– Mi ez? – kérdezem szörnyülködve.
– A természet békés hangjai – feleli Gondoskodó Madártej asszony. – Külön csecsemők és kismamák részére állították össze. Amerikai találmány. Nyugtató zene.
Nem tudom, a baba mit szól hozzá, engem viszont végtelenül idegesítenek ezek a hangok.
– Nem tehetnénk be néha a régi lemezeimet? – kérdezem élénken – Amikor például Cinikus Entellektüel asszonnyal regényt írunk, punk, poszt-punk, indusztriális metál zenéket hallgatunk… Pearl Jam, Chumbawamba, Bad Religion meg ilyesmi, de jó lenne!
– Fúj, fúj – fanyalog Gondoskodó Madártej asszony. – Felejtsd el azokat a rémes, durva zajokat! Ha azt akarod, hogy kifinomult ízlésű csecsemőd legyen, akkor kifinomult zenéket kell hallgatnod kilenc hónapon keresztül!
Így egész héten kecskecsengettyűktől, zuhogó esőhangtól és francia áriáktól visszhangoznak Isztambul egyik legcsendesebb, legelőkelőbb negyedének, Kuzguncuknak az utcái.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pearl Jam
5 hozzászólás