!

Elias Canetti bolgár brit svájci

1905. július 25. (Rusze, Bulgária, Oszmán Birodalom) – 1994. augusztus 14. (Zürich, Svájc)

Teljes névЕлиас Канети
NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Elias_Canetti
Életrajz

Képek 1

Könyvei 18

Elias Canetti: Káprázat
Elias Canetti: Marrákes hangjai
Elias Canetti: A túlélő
Elias Canetti: A megőrzött nyelv
Elias Canetti: Tömeg és hatalom
Elias Canetti: Feljegyzések
Elias Canetti: A szemjáték
Elias Canetti: A hallás iskolája
Elias Canetti: Die Stimmen von Marrakesch
Elias Canetti: Die gerettete Zunge

Kapcsolódó sorozatok: Önéletrajz

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Mérleg, Európa Modern Könyvtár, Horizont könyvek, Mérleg, Emlékezések

Antológiák 1

Karig Sára (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1969

Róla szóló könyvek 1

Elaine Morley: Iris Murdoch and Elias Canetti: Intellectual Allies

Alkotói polc


Népszerű idézetek

>!
vargarockzsolt P

A férfi három alapmagatartása az udvarlásnál: a hencegő, az ígérgető, az anyakolduló.

59. oldal

7 hozzászólás
>!
eme P

Szerinted van jobb módja annak, hogy megismerj valakit, mint az, hogy mindent megbeszélsz vele, ami csak Dosztojevszkijnél szerepel?

203-204. oldal

Elias Canetti: A hallás iskolája Életem története 1921–1931

Kapcsolódó szócikkek: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
5 hozzászólás
>!
Archibald_Tatum P

A muiscák [a spanyol hódítás nyomán kihalt dél-amerikai néptörzs] azt gondolták, hogy uralkodójuk látványát közönséges ember nem tudja elviselni úgy, hogy az ne ártson neki. Ezért volt köztük szokásban, hogy bizonyos gonosztevőket alkalmanként a fejedelem látására ítéltek.

191. oldal, 1971 (Európa, 2006)

12 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Vannak olyan mondatok, amelyek csak egy másik nyelven jelentenek valamit.

1972

1 hozzászólás
>!
Archibald_Tatum P

Puritán nevek angliai lelencgyerekeknek:
Helpless, Repentance, Lament, Forsaken, Flie-Fornication, egyiküket, egy kislányt (Somersetben, 1644-ben) Misericordia-adulterinának* kereszteltek.
    
* Az angol beszélő nevek: Árva, Töredelem, Siralom, Cserbenhagyott, Csapodár Paráználkodás; a latin: kb. Irgalom a Házasságtörőknek.

223. oldal (Európa, 2006)

1 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P

Kafkából tényleg hiányzik mindenfajta írói hiúság, ő soha nem hivalkodik, képtelen hivalkodni. Kicsinek látja magát és kis léptekkel jár. Bárhová teszi a lábát, mindenütt azt érzi, hogy bizonytalan a talaj. Kafka nem viszi az embert, amíg vele van, az embert semmi sem viszi. Vagyis Kafka lemond az írói szemfényvesztésről. Az írói csillogás, amit Kafka természetesen jól érzékelt, saját szavaiban egyáltalán nincs meg. Az ember apró léptekkel kénytelen vele haladni vele együtt, és ettől szerény lesz. Az újabb irodalomban nincs semmi, ami ennyire szerénnyé tenné az embert. Kafka csökkenti a felfuvalkodottságot, bármiféle életét. Az ember megjavul, amíg őt olvassa, de anélkül, hogy erre büszke lenne. A prédikációk büszkévé teszik azt, akit megragadtak; Kafka lemond a prédikációról. Nem adja tovább apja parancsait; valami furcsa megátalkodottság, Kafka legnagyobb adománya, lehetővé teszi számára, hogy megszakítsa a parancsok apáról fiúra szálló lánc-mechanizmusát. Kivonja magát a parancsok erőszak-tevékenysége alól; külsőleges energiájuk, az, ami állati bennük, Kafka esetében semmivé foszlik. Annál inkább foglalkoztatja azonban a tartalmuk. A parancsok Kafka szemében aggályossá válnak. Kafka az összes író közül az egyetlen, akit a hatalom semmilyen módon nem fertőzött meg; ő semmilyen hatalmat, bármilyen lett légyen is az, nem gyakorol. Kafka megfosztotta Istent atyai jellegének utolsó maradványaitól is. Nem maradt más, mint az aggályok sűrű és elpusztíthatatlan hálója, amely magának az életnek szól, nem pedig teremtője igényeinek. A többi író Istent utánozza és az Alkotó szerepében tetszeleg. Kafka ugyan soha nem akar Isten lenni, de azért gyereknek sem gyerek soha. Amit egyesek ijesztőnek találnak benne, s ami engem is nyugtalanít, az Kafka állandó felnőttsége. Kafka úgy gondolkodik, hogy nem parancsolgat, de játszani sem játszik.

1947

58-59. oldal

>!
Frank_Spielmann I

Milyen kevés dolgot olvastál eddig, milyen kevés dolgot ismersz! És lám, mégis ezen, hogy mit olvastál, ezen a véletlenen múlik, hogy mi vagy.

1970

>!
vargarockzsolt P

Ami a legnagyobb csalódást kelti a Holdban, az, hogy minden stimmel. Minden, amit kiszámoltunk, távolság, nagyság, súly, minden stimmel, minden úgy van, ahogy van.

1969

164. oldal

>!
Frank_Spielmann I

Nagyon is lehetséges, hogy Isten nem alszik, csak elbújt előlünk, mert fél.

1973

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Isten
29 hozzászólás