!

E. M. Forster brit

Edward Morgan Forster

1879. január 1. (London, Egyesült Királyság) – 1970. június 7. (Coventry, Egyesült Királyság)

Tudástár · 28 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 1 film

Teljes névEdward Morgan Forster
Nemférfi

Könyvei 22

E. M. Forster: Szoba kilátással
E. M. Forster: Szellem a házban
E. M. Forster: Út Indiába
E. M. Forster: Maurice
E. M. Forster: A Room with a View
E. M. Forster: Ahol angyal se jár
E. M. Forster: A Passage to India
E. M. Forster: Howards End
E. M. Forster: A regény aspektusai
E. M. Forster: Maurice (angol)

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Európa Zsebkönyvek · Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · Magvető Világkönyvtár Magvető · Helikon Universitas Helikon · Oxford Bookworms Library angol · Penguin Classics Penguin · Penguin English Library Penguin angol · Kétnyelvű kis könyvtár Terra · Penguin Essentials angol

Antológiák 6

Osztovits Levente (szerk.): Előjáték
Géher István (szerk.): Ellenfelek
David Leavitt – Mark Mitchell (szerk.): The Penguin Book of Gay Short Stories
Ann VanderMeer – Jeff VanderMeer (szerk.): The Big Book of Classic Fantasy
V. A. Skorodenko (szerk.): English short stories of the 20th century
Szekeres György (szerk.): Írók írókról

Róla szóló könyvek 1

Kéry László: Angol írók

Népszerű idézetek

Haruspicibus>!

Az élet olyan nyilvános hegedűverseny, melyen menet közben ismerkedsz meg a hangszereddel.

stippistop P>!

Az olvasó most nyilván azt gondolja: „Lucy szereti a fiatal Emersont”. De az olvasó Lucy helyében már nem találná ezt nyilvánvalónak. Könnyű dolog beszámolni az életről, de annál nehezebb megélni, s bizony örömmel fogadjuk, ha személyes vágyainkat az idegesség vagy más hasonló jelszó leple alá söpörhetjük. Ő Cecilt szerette, George idegesítette; magyarázza hát el a kedves olvasó neki, hogy a kifejezéseknek helyet kéne cserélniük.

Anyechka I>!

Általában el szokták ismerni, hogy Beethoven ötödik szimfóniája a legfenségesebb lárma, melytől emberi dobhártya valaha is megremegett. Tökéletesen kielégíti minden rendű és rangú hallgatóját. Akár olyanok vagyunk, mint Muntné, és titokban kopogunk az ütemre – persze nem annyira, hogy zavarjuk a többieket –, akár olyanok, mint Helen, aki hősöket és hajótöréseket lát a zene áradatában; vagy mint Margaret, aki csak a zenét látja; vagy mint Tibby, aki nagy szakértője az ellenponttannak és a partitúrát ott tartja kinyitva a térdén, vagy mint az unokanővérük, Fräulein Mosebach, aki közben folyton arra gondol, hogy Beethoven „echt Deutsch”; vagy mint Fräulein Mosebach udvarlója, aki nem gondol semmi másra, csak Fräulein Mosebachra: életünk szenvedélye mindenképpen hevesebbé válik, és el kell ismernünk, hogy az ilyen lármát igazán olcsón mérik potom két shillingért.

36. oldal

Pixelhiba>!

Csak adott mennyiségű kedvesség, s csak adott mennyiségű fény – folytatta a férfi kimért hangon. – Akárhová is állunk, mindig árnyékot vetünk valamire, s hiába is haladunk mindig tovább, az árnyék úgyis velünk jön. Választani kell egy olyan helyet, ahol az ember nem okoz bajt – igen, egy helyet, ahol nem okozunk túl sok bajt, s ott aztán szilárdan állni, és szembenézni a nappal.

163. oldal, Szeged: Lazi Könyvkiadó, 2007

Rose_M>!

A szenvedély legyen ellenállhatatlan. Feledkezzen meg az udvariasságról, a megértésről s a jólneveltség többi átkos velejárójától. De mindenekelőtt, ne kérjen engedélyt, ha lehetőséggel bír.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szenvedély
eme P>!

A mélység is lehet semmitmondó, s az örökkévalóság kígyójáról is kiderülhet, hogy kukac.

220. oldal

Angele>!

– Azt hiszem. Helen, egyre kevésbé fogunk érdeklődni az emberek iránt. Minél több embert ismerünk, annál könnyebb pótolni őket. Ez London egyik átka. Nagyon is el tudom képzelni, hogy életem vége felé egy ház érdekeljen a leginkább.

2 hozzászólás
SunnyRiver>!

A titkoknak pont ez a hátránya: nem érezzük a valós súlyát, nem tudjuk felmérni, vajon igazán fontosak-e vagy sem.

Kapcsolódó szócikkek: titok
Kkatja P>!

Nem szabad az embernek titkot tartani, a titok elmérgesedik. Az embernek beszélni kell, beszélni, beszélni – feltéve, hogy van kihez, neked és nekem pedig van kihez.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
Hörcsibald>!

Minden műveltsége ellenére, Cecil aszkéta volt a szíve mélyén, s a szerelemben semmi sem illett hozzá annyira, mint lemondani róla.