!

E. L. Doctorow amerikai

1931. január 6. (Bronx, New York, USA) – 2015. július 21. (New York, New York, USA)

Teljes névEdgar Lawrence Doctorow
NemFérfi
Honlaphttp://www.eldoctorow.com/
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/E._L._Doctorow

Könyvei 29

E. L. Doctorow: Ragtime
E. L. Doctorow: A vak zongorista
E. L. Doctorow: Regénykék az édeni Amerikából
E. L. Doctorow: Világkiállítás
E. L. Doctorow: Vöcsök-tó
E. L. Doctorow: Isten városa
E. L. Doctorow: A nagy menet
E. L. Doctorow: Daniel könyve
E. L. Doctorow: A költők élete
E. L. Doctorow: A víztároló

Antológiák 1

Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1986

Róla szóló könyvek 1

Kocsis L. Mihály: Olvasó példány

Népszerű alkotóértékelések

>!
regulat

E. L. Doctorow

Szeretem, ahogy mesél… az amerikai álomról. Alulnézetből.


Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

Az oroszlán egy fene vad,
én csak annyit mondok.
Ha futnál előle hanyatt,
ő utánad homlok.

112. oldal (Európa)

5 hozzászólás
>!
sophie P

Mert mi lehet borzalmasabb annál, mint amikor egyszer csak mítosszá és viccé válik az ember? Hogyan küzdhetnénk meg ezzel, ha egyszer már meghaltunk és nem leszünk itt, ha nincs senki, aki helyreteszi a történetünket?

246. oldal

>!
Gyöngyi69

– Lélegezz mélyen! És fel a fejjel! Ez az! Nézz a szemébe a világnak! –

169. oldal

>!
forrás P

Az az igazság (…) hogy a nők nem szavazhatnak, nem művelhetik a szellemüket és a lelküket, nem szerethetik azt, akit akarnak, nem vethetik bele magukat az élet szellemi kalandjába, nem, ők egyiket sem tehetik, elvtársaim. És ugyan miért? A mi tehetségünk csupán a méhünkben rejlik? Mi talán nem tudnánk könyveket írni, tudományt művelni, zenélni vagy az emberiség javát szolgáló eszményeket kidolgozni? A mi végzetünk okvetlenül a test kell, hogy legyen?

51. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

A nők bíznak az olyan férfiban, akiről úgy látják, nem nőként kezeli őket.

97. oldal

11 hozzászólás
>!
Sisyll P

Amikor olvasol, vagy rádiót hallgatsz, mondta, látod a jelenetet az agyadban. Olyan ez, mint az élet Homer. Határtalan perspektívák, végtelen horizontok. A tévéképernyő meg mindent lapossá tesz, összezsugorítja a világot, az ember agyáról már nem is szólva.

135. oldal

>!
fióka P

Jézusom, mit nem adnék érte, ha bármi más lehetnék, csak nem ember.

117. oldal

>!
ppeva P

Megkértem, hogy jöjjön hozzám feleségül. Tudod, mit válaszolt? Előadást tartott arról, hogy a házasság a prostitúció legalizált formája. El tudod képzelni? Minden radikális őrült?
Megkérdeztem tőle, hogy milyen fajta radikális. Ki tudja, felelte. Nem mindegy? Valami szocialista-anarchista-anorcho-szindikalista-kommunista. Hacsak nem tartozol közéjük, nem tudod pontosan megállapítani, hogy melyikük pontosan micsoda. Amikor nem bombákat dobálnak éppen, akkor szorgosan frakciókra szakadnak.

70. oldal

1 hozzászólás
>!
rakétaember

Bejárta az egész világot, és nem volt az a béklyó, amit ne vállalt és amiből meg ne szökött volna. Belekötözték egy karosszékbe. Kiszabadult. Létrához láncolták. Kiszabadult. Megbilincselték, lábát vasra verték, kényszerzubbonyba bújtatták, és szekrénybe zárták és lelakatolták. Kiszabadult. Kiszabadult banktrezorokból, beszögezett hordókból, bevarrt postazsákból; kiszabadult bádoggal bélelt zongoraládából, óriási futball-labdából, redőnyös íróasztalból, kolbászbélből. Szabadulása mindig érthetetlen volt, mert soha, semmi zárat nem tört fel, semmi kárt nem tett abban, amiből kiszabadult. A függönyt félrehúzták, s ő ott állt ziláltan, de diadalmasan a sértetlen valami mellett, amelyben állítólag benne volt. Kiszabadult egy vízzel teli, lepecsételt tejeskannából. Kiszabadult egy száműzötteket szállító szibériai rabóból. Kínai kínzókeresztről. Egy hamburgi fegyházból. Egy angol börtönhajóról. Egy bostoni börtönből. Autógumihoz, vízikerékhez, ágyú szájára láncolták, s kiszabadult. Megbilincselve bedobták a Mississippibe, a Szajnába, a Merseybe, felbukott a víz színére, és integetett. Fejjel lefelé, kényszerzubbonyban lógatták le daruról, biplánról és háztetőről. Búvárruhába zárva és megterhelve dobták az óceánba, még a légvezetéket sem kapcsolták rá, s ő kiszabadult. Aztán élve eltemették, és nem szabadult ki, úgy kellett kimenteni. Sietve kiásták. – A föld túlságosan nehéz – mondta, és levegő után kapkodott.

Kapcsolódó szócikkek: Harry Houdini