!

E. L. Doctorow amerikai

1931. január 6. (Bronx, New York, USA) – 2015. július 21. (New York, New York, USA)

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó · 5 film

Teljes névEdgar Lawrence Doctorow
Nemférfi
Honlapeldoctorow.com

Könyvei 29

E. L. Doctorow: Ragtime
E. L. Doctorow: A vak zongorista
E. L. Doctorow: Regénykék az édeni Amerikából
E. L. Doctorow: Világkiállítás
E. L. Doctorow: Vöcsök-tó
E. L. Doctorow: Isten városa
E. L. Doctorow: A nagy menet
E. L. Doctorow: Daniel könyve
E. L. Doctorow: A költők élete
E. L. Doctorow: Billy Bathgate, a gengszterinas

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Európa Modern Könyvtár Európa · Nagy siker volt General Press

Antológiák 1

Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1986

Róla szóló könyvek 1

Kocsis L. Mihály: Olvasó példány

Népszerű alkotóértékelések

regulat>!

E. L. Doctorow

Szeretem, ahogy mesél… az amerikai álomról. Alulnézetből.


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

Az oroszlán egy fene vad,
én csak annyit mondok.
Ha futnál előle hanyatt,
ő utánad homlok.

112. oldal (Európa)

5 hozzászólás
Gyöngyi69>!

– Lélegezz mélyen! És fel a fejjel! Ez az! Nézz a szemébe a világnak! –

169. oldal

sophie P>!

Mert mi lehet borzalmasabb annál, mint amikor egyszer csak mítosszá és viccé válik az ember? Hogyan küzdhetnénk meg ezzel, ha egyszer már meghaltunk és nem leszünk itt, ha nincs senki, aki helyreteszi a történetünket?

246. oldal

Sisyll>!

Amikor olvasol, vagy rádiót hallgatsz, mondta, látod a jelenetet az agyadban. Olyan ez, mint az élet Homer. Határtalan perspektívák, végtelen horizontok. A tévéképernyő meg mindent lapossá tesz, összezsugorítja a világot, az ember agyáról már nem is szólva.

135. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

A nők bíznak az olyan férfiban, akiről úgy látják, nem nőként kezeli őket.

97. oldal

11 hozzászólás
forrás>!

Az az igazság (…) hogy a nők nem szavazhatnak, nem művelhetik a szellemüket és a lelküket, nem szerethetik azt, akit akarnak, nem vethetik bele magukat az élet szellemi kalandjába, nem, ők egyiket sem tehetik, elvtársaim. És ugyan miért? A mi tehetségünk csupán a méhünkben rejlik? Mi talán nem tudnánk könyveket írni, tudományt művelni, zenélni vagy az emberiség javát szolgáló eszményeket kidolgozni? A mi végzetünk okvetlenül a test kell, hogy legyen?

51. oldal

SDániel P>!

Ezt a darabot ne játszd gyorsan.
Mert a ragtime-ot sose szabad gyorsan…
Scott Joplin

Kapcsolódó szócikkek: ragtime · Scott Joplin
fióka P>!

Jézusom, mit nem adnék érte, ha bármi más lehetnék, csak nem ember.

117. oldal

Janina13>!

És amikor néhány évvel később világossá vált számomra, hogy mennyország nem létezik, mintha súlyos teher esett volna le a vállamról.
Miért mondom ezt el neked? Azért mondom el, mert embernek lenni ezen a világon azt jelenti, hogy szembenézel a kemény valósággal, mindenféle szörnyű körülményekkel, hogy tudod, nem létezik más, csak élet és halál, és az emberi kínok olyan változatos sokfélesége, hogy abba minden Isten belezavarodna.

rakétaember>!

Bejárta az egész világot, és nem volt az a béklyó, amit ne vállalt és amiből meg ne szökött volna. Belekötözték egy karosszékbe. Kiszabadult. Létrához láncolták. Kiszabadult. Megbilincselték, lábát vasra verték, kényszerzubbonyba bújtatták, és szekrénybe zárták és lelakatolták. Kiszabadult. Kiszabadult banktrezorokból, beszögezett hordókból, bevarrt postazsákból; kiszabadult bádoggal bélelt zongoraládából, óriási futball-labdából, redőnyös íróasztalból, kolbászbélből. Szabadulása mindig érthetetlen volt, mert soha, semmi zárat nem tört fel, semmi kárt nem tett abban, amiből kiszabadult. A függönyt félrehúzták, s ő ott állt ziláltan, de diadalmasan a sértetlen valami mellett, amelyben állítólag benne volt. Kiszabadult egy vízzel teli, lepecsételt tejeskannából. Kiszabadult egy száműzötteket szállító szibériai rabóból. Kínai kínzókeresztről. Egy hamburgi fegyházból. Egy angol börtönhajóról. Egy bostoni börtönből. Autógumihoz, vízikerékhez, ágyú szájára láncolták, s kiszabadult. Megbilincselve bedobták a Mississippibe, a Szajnába, a Merseybe, felbukott a víz színére, és integetett. Fejjel lefelé, kényszerzubbonyban lógatták le daruról, biplánról és háztetőről. Búvárruhába zárva és megterhelve dobták az óceánba, még a légvezetéket sem kapcsolták rá, s ő kiszabadult. Aztán élve eltemették, és nem szabadult ki, úgy kellett kimenteni. Sietve kiásták. – A föld túlságosan nehéz – mondta, és levegő után kapkodott.

Kapcsolódó szócikkek: Harry Houdini