!

Dessewffy Tibor magyar

Könyvei 10

Dessewffy Tibor: Bevezetés a jelenbe
Dessewffy Tibor: Digitális szociológia
Dessewffy Tibor: A gonosz szociológiája
Dessewffy Tibor: A kocka el van veszve
Dessewffy Tibor: Iskola a hegyoldalban
Ságvári Bence – Dessewffy Tibor: A kreatív gazdaságról
Szántó András – Dessewffy Tibor: „Kitörő éberséggel”
Dessewffy Tibor: Melan-cola
Dessewffy Tibor: Kedélyes labirintus
Szebeni András – Dessewffy Tibor – Lakner Zoltán – Török Gábor: …res publica…

Szerkesztései 4

Sebők Miklós – Dessewffy Tibor (szerk.): Bevezetés a Jövőbe
Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet. hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 1.
Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet. hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 3.
Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet.hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 2.

Népszerű idézetek

Kuszma P>!

„a társadalomtudósok soha nem oldják meg a társadalmi problémákat, csak megunják őket”
Zygmunt Bauman

61. oldal, A visszafogott realizmus felé

Kuszma P>!

Miközben az életviszonyok, szimbólumok rendje és az élet is gyökeresen átalakult 1989 után, a társadalom egyre növekvő része ezt az új rendet nem érezte magáénak. Úgy élte meg, hogy a változások nem általa, hanem vele történtek meg. Ez a társadalom-lélektani helyzet vezet a tanult tehetetlenség általánossá válásához. A fásultsághoz és a lemondáshoz, mivel az ember úgy látja, nincs esélye helyzetének jobbra fordítására. Ez a posztkommunista letargia, a tanult tehetetlenség ellentétes a kockázatvállalás kultúrájával, azzal, hogy a választást, mint pozitív élményt éljék meg az abban részt vevők.

226. oldal, Életszférák "gyarmatosítása"

Kuszma P>!

„Az igazság az, hogy mindannyiunk lelkében lakozik egy despota, valahol mélyen megbújva. Csak az önbizalom és a biztonság derűjében fürödve vagyunk képesek a láthatatlan mélységekbe visszaszorítani azt a gonosz géniuszt, ahol általában teljesen tehetetlen. Ne gondoljuk, hogy ha önbizalmunk és biztonságérzetünk teljesen eltűnne, nem ugorna azonnal a helyükre. Egyesek azzal a kellemes gondolattal ringatják magukat álomba, hogy országunkban a szabadságot elődeink végérvényesen kiharcolták számukra. Én inkább egy nagy európai szavait tartom szem előtt, a német költő Goethéét, aki szerint a szabadságot mindennap ki kell harcolni.”
George Kennan

37. oldal, Antropológiai pesszimizmus

Kapcsolódó szócikkek: Johann Wolfgang Goethe · szabadság
4 hozzászólás
dtk8>!

A legnagyobb magyar közösségi könyves site-ot Nagy Bence újságíró alapította 2008-ban. 2015 februárjában a moly.hu-nak közel 140 ezer tagja volt, akik több mint 227 ezer könyvről 1 és egynegyed millió értékelést adtak. Az olvasói közösségben erős moly.hu-s identitás alakult ki az oldalhoz köthető számos tevékenységforma mentén. Ezek a könyvkritikák írásától a kedvenc könyvek listázásán át a valódi könyvcserékig, illetve az offline világban kialakított molycsoportokig terjednek. A közösségnek a globális Goodreadshez képest kisebb mérete ebben az esetben intenzívebb kapcsolatokat és erősebb identitást eredményezett.

40.

Dessewffy Tibor: Digitális szociológia Szociológiai képzelet a digitális korban

Kapcsolódó szócikkek: moly.hu
4 hozzászólás
dtk8>!

Összességében elmondható, hogy a Harry Potter iránt affinis csoport inkább rendelkezik liberális politikai-társadalmi attitűdökkel. Ez a teljes mintán tapasztalható jelenség továbbá nem annak köszönhető, hogy a Harry Potter-fogyasztók például nők, magasabb iskolai végzettségűek vagy fiatalok lennének, hiszen amint láttuk, ez az összefüggés (legalább trend szinten) minden vizsgált demográfiai kategóriában fennállt.

204. Harry Potter, avagy a politikai bölcsek köve?

Dessewffy Tibor: Digitális szociológia Szociológiai képzelet a digitális korban

dtk8>!

A generációkat a külső történelmi, társadalmi tematika konstruálja, míg a generációs egységek az ezekre a külső impulzusokra adott hasonló válaszok alapján alakulnak ki, vagyis azok, akiket megszólít egy történelmi téma, és erre azonos választ adnak.

200. Harry Potter, avagy a politikai bölcsek köve?

Dessewffy Tibor: Digitális szociológia Szociológiai képzelet a digitális korban