!

Dean R. Koontz amerikai

Dean Koontz

1945. július 9. (Everett, Pennsylvania) –

Tudástár · 14 kapcsolódó alkotó · 16 film

Teljes névDean Ray Koontz
Nemférfi
Honlapdeankoontz.com

Képek 5

Könyvei 145

Dean R. Koontz: A rossz hely
Dean R. Koontz: A halottlátó
Dean R. Koontz: Virrasztók
Dean R. Koontz: A sötétség szeme
Dean R. Koontz: Mr. Murder
Dean R. Koontz: A lélekgyűjtő
Dean R. Koontz: Ne félj!
Dean R. Koontz: Hideg tűz
Dean R. Koontz: Hideglelés
Dean R. Koontz: Rettegés

Kapcsolódó sorozatok: Odd Thomas · Frankenstein · Jane Hawk · Odd Thomas Graphic Novel angol · Odd Thomas angol · Jane Hawk angol · Nameless angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Reader's Digest válogatott könyvek

Antológiák 3

F. Paul Wilson – John Coyne – Dean R. Koontz: Csapdában
Robert Weinberg (szerk.): Holnap történt
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin I/1 (1.)

Kiemelt alkotóértékelések

Balázs_Erőss>!

Dean R. Koontz

Káprázatos fantáziával megáldott horror szerző, akinek korai (mármint nálam korai) regényei a parázás csúcsai voltak (Idegenek, Rosz hely, Rejtekhely, Virrasztók stb.) Az utóbbi időben megjelent írásainak élvezeti értéke/minősége sajnos erősen lefelé ívelt. Remélem összeszedi magát, és alkot még számomra is maradandót.

5 hozzászólás
chhaya>!

Dean R. Koontz

Stephen King miatt kezdtem olvasni. Sokan ajánlották, úgy is reklámozzák, hogy „Stephen King méltó vetélytársa” és hasonlók… Tizenpár könyv elolvasása után úgy vagyok vele, hogy semmi közük egymáshoz. A hasonlatosság mindössze annyi, hogy kedvelt témájuk a horror, és nem vetik meg a természetfeletti jelenlétét. Kinghez képest kevésbé árnyalt az írásmódja, sablonosabbak a karakterek, nincs olyan mély pszichológiája. Különben jó író és szórakoztató könyveket ír, csak hasonlítgatni nem érdemes.

Pozitívumok: a könyveinek az alaptörténete ötletes és fantáziadús, főleg ami a természetfeletti ábrázolását illeti. A karakterei jól kidolgozottak, hitelesek és igazán élőnek tűnnek, gondolataik és motivációik leírása részletgazdag. Többnyire élesen elkülönülnek a jók és a rosszak, és míg előbbiek néha sablonosra sikerülnek, a gonosz szereplők szinte mindig érdekesebbek (pl. az élettörténetük vagy a megszokottól eltérő nézőpontjuk miatt). A stílusa olvastatja magát, a horror témák ellenére is könnyed, gördülékeny, olvasmányos, szinte filmszerűen pörögnek az események.

Negatívumok: az olvasmányos stílusra szükség is van, mert hajlamos a túlírásra, ismétlésre, és olyan érzés, hogy oké oké oké ÉRTEM, csak haladjunk már… Nem, unalmasnak azért nem mondanám, de sajnos sokszor az izgalom és a feszültség rovására megy. Az egyedi és izgalmas részek ellenére sokszor épít klisékre, tipikus karakterekre és kiszámítható helyzetekre (mintha kifogyott volna az ötletekből). A végkifejlet pedig szinte mindig előre megjósolható… Ha a módja nem is, az eredmény mindenképp.

Összességében érdemes olvasni a könyveit. A legtöbb könnyed, gördülékeny, többnyire izgalmas és túl sok gondolkodást nem igényló, szórakoztató olvasmány. A színvonaluk olykor hullámzik, de megütik a mércét.

Zakuro>!

Dean R. Koontz

Vegyes róla a véleményem. Jó sztorialapokat talál ki, elég izgalmas ahhoz, hogy fenntartsa a figyelmet, de a közepe táján sok az üresjárat – csak azért rágom át magam rajta, mert érdekel, mi lesz a vége.
Egy időben rákaptam a könyveire, de az már régen volt. Lehet, majd egyszer még előveszem.

Tinka_GothMortuary P>!

Dean R. Koontz

Régóta szerettem volna megismerkedni a könyveivel és szerencsére a sors hozzám sodort hét kötetet, amiből egyet olvastam és olyan nagyon tetszett, hogy biztosan elolvasom az összes kötetét. Egyedi atmoszférát képes teremteni a könyveiben a leírásokkal. Gürdölékeny cselekmény menetei vannak, a fogalmazása hihetetlenül könnyű, mégse buta. Imádom a karaktereit, mert szinte azonnal tudok azonosulni nem is egy szereplőjével. Jól megteremti a feszültséget és ezt képes fejezeteken át lassan építeni, majd a végén nagy csattanóban kiteljesíteni. Stephen King mellett ő a másik kedvencem.

VERDI>!

Dean R. Koontz

A régebbi könyvei isteniek, mostaniak se rosszak csak khme…..

Toto12>!

Dean R. Koontz

A kortárs horror írók legjobbika!
Minden könyve fantasztikusan tempós, csavarós!
Sajna tényleg az utóbbi időben gyengém művei jelentek meg!
Lehet egy kicsit piheni kellene,de igy is fantasztikus atmoszférát teremt a könyveivel.
Imádom őket! Alig várom hogy új regénye megjelenjen , és kezemben legyen!
Ajánlom műveit!

hejamester>!

Dean R. Koontz

Részemről imádom. Sokan Stephen Kinghez hasonlítják, mérik, de ez nem feltétlenül jó. Nagyon gyorsan olvasható, könnyen emészthető könyvei vannak. Mondhatni egyszerű, mint a faék, de aki nem akar sokat agyalni, kikapcsolódásra vágyik, tökéletes választás.

judith68>!

Dean R. Koontz

Letehetetlen. Több könyvét olvastam..nem csalódtam. Sajnos a legutóbbi szerzeményeket el kellett adni. Visszaszerzem, amint tehetem.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó >!

Az álmok mindig valóra válnak. A gond az, hogy sokan egy bizonyos álmot kergetnek, és nem veszik észre a sok-sok beteljesült álmot maguk körül.

472. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom
victoria_m997>!

Miért ne olvashatnád álomba magad ma este?

62. oldal, Három (2007, Animus Kiadó)

Dean R. Koontz: Összetörve Hajsza két óceán között

Kapcsolódó szócikkek: álom · este · olvasás
3 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!

Akkor történt, hogy egy Li Chen nevű kínai tudós emigrált az USA-ba, és magával hozott egy lemezt Kína legfontosabb és legveszélyesebb új biológiai fegyveréről, amelyet az elmúlt egy évtizedben állítottak elő. A neve Wuhan-400, mert Wuhan városában állították elő, és ez volt a laboratóriumi körülmények között előállított mikroorganizmus négyszázadik életképes törzse.
– A Wuhan-400 tökéletes fegyver – folytatta Dombey. – Kizárólag emberekre hat, más élőlények nem képesek hordozni, és mint a szifilisz, a Wuhan-400 sem él az emberi testen kívül egy percnél hosszabb ideig, ami azt jelenti, hogy nem tud állandóra megfertőzni tárgyakat vagy tereket, ahogy például a lépfene vagy más virulens mikroorganizmusok. Amikor a hordozó meghal, a Wuhan-400 is elpusztul egy kis idő múlva, ahogy a test hőmérséklete 20 Celsius-fok alá esik. Ugye, érti, miben rejlik az előnye?

39. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: lépfene (anthrax, antrax) · szifilisz
6 hozzászólás
mate55 P>!

Ez egy igazságos világ, tele kedves, szórakoztató és vidám dolgokkal, ezért csupán egyetlen félelmem van: az, hogy túl sokáig élek benne. 

5. oldal

mate55 P>!

– Időnként az az érzésem, hogy több igazság van a regényekben, mint a való világban.

72. oldal

Majna>!

Hiszek a csodákban, de sokkal inkább abban, hogy szükségünk van rájuk.

Animus Kiadó, 1999.

Kókuszka>!

De nem létezik hevesebb érzelem annál, ami egy anyában lángol, amikor a gyermeke veszélyben forog.

39. oldal

Lunemorte P>!

– Nem akarok legenda lenni. A legendák mind halottak.

12. fejezet

Gorkie P>!

Az életet kicselezheted, a halált soha.

100. oldal, 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Odd Thomas
2 hozzászólás