!

David Attenborough angol

1926. május 8. (London) –

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 56 film

Teljes névSir David Frederick Attenborough
Nemférfi
Honlapdavidattenborough.co.uk
Életrajz

Képek 7

Könyvei 35

David Attenborough: Az élő bolygó
David Attenborough: Élet a Földön
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei
David Attenborough: Az első édenkert
David Attenborough: Az élet erőpróbái
David Attenborough: Titokzatos állatok nyomában
David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére
David Attenborough: Utazás a múltba
David Attenborough: A növények magánélete
David Attenborough: Az élővilág atlasza

Kapcsolódó sorozatok: Zoo Quest · Élet · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Útikalandok Táncsics

Illusztrálásai 3

David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére
David Attenborough: Adventures of a Young Naturalist
David Attenborough: Journeys to the Other Side of the World

Felolvasásai 3

David Attenborough: Life on Air
David Attenborough: A Life on Our Planet
David Attenborough: Life Stories

Róla szóló könyvek 1

Isabel Sánchez Vegara: David Attenborough

Népszerű alkotóértékelések

Sister>!

David Attenborough

Lehetetlen nem imádni – minden porcikájából süt a természet iránti őszinte szeretet. Így a 94. születésnapján én csak azt kívánom neki, hogy amíg ereje és türelme engedi, maradjon köztünk, mert nagy szükség van rá!

Az ilyen emberektől lesz sokkal szebb és értékesebb ez a világ. ♡

ÁrnyékVirág>!

David Attenborough

Sir David számomra egy ikon és egy rocksztár. Mind a könyvei a szépséges képekkel, mind a csodálatos dokumentumfilmjei, ahogy a jellegzetes, nyugodt hangján magyaráz, a kedvenceim között vannak.
Gyerekként az Élő Bolygót olvastam tőle először, és akkor arról álmodoztam, hogy a azokra a csodálatos helyekre én is eljutok majd. Most a Klímaváltozás – A tények dokumentumfilmjét nézem, és attól rettegek, hogy mi lesz a Kék Bolygóval? Azoknak az egyedülálló élőhelyeknek egy része már megsemmisült, a többi része pedig súlyosan veszélyeztetett…

Toto12>!

David Attenborough

A világ mai legnagyobb természet tudósa !
Fantasztikus filmek és könyvek jelzik élet útját!
Fantasztikus az ahogy bemutatja természet világát , és példa értékű hogy figyelmeztet
az ember romboló felelősségére !
Sok ilyen csodálatos tudós kellene aki rámutat a természet szépségére!
Szeretem!


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Olykor olyan hevesen csapkod [t.i. a tarajosgőte], hogy szó szerint felpofozza párját. Bármilyen látványos is legyen ez a bemutató, a nőstény szívét nem mindig sikerül rabul ejtenie vele. Gyakran megesik, hogy az egyetlen farokcsapással a tó túlvégébe katapultálja magát.

18. oldal

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

– Hát, az indiánok általában a halleluja-vallás követői. A kereszténységnek ez a furcsa változata Brit Guyana déli részén alakult ki a 19. század elején, de a hetednapi adventista misszionáriusok megtérítették Wailamepu lakosait, és egyúttal európai nevekre is keresztelték őket. Persze – folytatta – maguk között azért még használják a régi neveket, de nem hiszem, hogy sok indián lenne, aki elárulja nektek az igazi akavajó nevét. – Nevetett. – Az az érzésem, hogy remekül össze tudják egyeztetni a régi hiedelmeket a misszionáriusoktól tanult újakkal, és kedvükre váltogatják őket aszerint, hogy mikor melyiket érzik hasznosabbnak. Az adventisták például azt tanították nekik, hogy nem szabad nyulat enni. Errefelé persze nem élnek nyulak, de van egy jókora rágcsáló, a paka, az nagyjából ugyanolyan. Sajnos a pakahús mindig is az indiánok egyik legkedvesebb eledele volt, és a tilalom igazi csapásként érte őket. Beszélik, hogy egy misszionárius egyszer belebotlott az erdőben az egyik megtérített indiánba, aki éppen pakát sütött a tűz fölött. A fejére olvasta, hogy mekkora bűnt követ el. „De ez nem paka – mondta az indián –, ez hal.” "Ostoba beszéd! – csattant fel mérgesen a misszionárius. – A halaknak nincs elöl két nagy foguk, mint ennek itt." „Nem, uram – mondta az indián. – Amikor először jöttél a falunkba, azt mondtad, hogy az én indián nevem rossz, vizet fröcsköltél rám és azt mondtad, hogy John lesz a nevem. Hát én ma az erdőben jártam, megláttam egy pakát, lelőttem, és mielőtt meghalt, vizet fröcsköltem rá és azt mondtam: A paka rossz név, te hal vagy. Úgyhogy, uram, én halat eszem.”

56-57. oldal, ELSŐ KÖNYV: Gyűjtőút Guyanában - 4. Lajhárok és kígyók

Belle_Maundrell>!

A lajhár látta, hogy közeledem, és mint egy lassított filmfelvétel, elindult felfelé. Olyan lassú volt, hogy vagy tizenkét méter magasságban könnyűszerrel utolértem.
Akkora volt, mint egy nagyobb juhászkutya, fejjel lefelé csüngött, és bozontos arcán valami kimondhatatlan szomorúság kifejezésével bámult rám. Lassan kinyitotta a száját, láthatóvá téve zománctalan, fekete fogait, és minden tőle telhetőt elkövetett, hogy megrémítsen: olyan hangosan ordított rám, ahogy csak bírt – vagyis elhaló, asztmatikus sípolást hallatott.

53. oldal, ELSŐ KÖNYV: Gyűjtőút Guyanában - 4. Lajhárok és kígyók

Kapcsolódó szócikkek: lajhár
2 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Tim oposszumai úgy festettek, mint jól megtermett patkányok. Hegyes orruk volt és egészen ritkás szőrük, hosszú, hegyes fogaik és csúf, pikkelyes farkuk – kétségkívül ők voltak az egész gyűjtemény legcsúnyább állatai. Tim nagy vígan közölte, hogy habozás nélkül a David és a Charles nevet adta nekik.

109. oldal, ELSŐ KÖNYV: Gyűjtőút Guyanában - 8. Mr. King és a sellő

Kapcsolódó szócikkek: oposszum
1 hozzászólás
deardurr>!

Amellett, hogy a környezetére reagál, a kaméleon kedélyállapota szerint is változtatja a színét. A mérges kaméleon dühében elfeketedik; a szerelmes színes pettyeket ölt magára; a megfélemlített egyed halványszürkére vált. A színösszetétel fajonként eltérő. Némelyek a kék és a zöld árnyalatait preferálják. Mások narancssárga vagy vörös foltokkal dolgoznak.

A sivatagok sárkányai 165.old.

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

Kapcsolódó szócikkek: kaméleon
2 hozzászólás
marschlako P>!

– És mihez kezdenék annyi pénzzel? – ingatta a fejét Mull. – Veszek belőle pár luxusjachtot, eliszom, elszórom gyönyörű nőkre. Ennek nem sok értelmét látom. Nem, nem. Ha valamit tanultam az életben, akkor az az, hogy annál gazdagabb az ember, minél kevesebbre vágyik. Én így is boldog vagyok.

349. oldal

David Attenborough: Utazás a múltba Barangolások Új-Guineában, Madagaszkáron és Ausztrália északi területén

2 hozzászólás
K>!

Úgy vélik, hogy a lajhár bundájában mikroszkopikus növények tenyésznek, ettől nyeri az állat a zöldesbarna színét, aminek fontos szerepe van az álcázásban. A kölyök színe nem támasztotta alá ezt a feltételezést; még semmiképpen sem tehetett szert saját „kertecskére”, de a bundája ugyanolyan zöldesbarna volt, mint az anyjáé.

55. oldal (Park, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: lajhár
1 hozzászólás
padamak>!

De a törvény annyit ér, amennyi megvalósul belőle…

182. oldal, Állatkert - _Állatseregletünk - Miért macskamaki a Lemur catta? - Az aye-aye - Védelmet Madagaszkár különös, elbővülő állatainak_ (Táncsics Könyvkiadó, Budapest, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: törvény
Belle_Maundrell>!

Dél-Amerikában él a világ néhány legszeretetreméltóbb és legrémisztőbb állata. Aligha képzelhető el valószínűtlenebb teremtmény, mint a lajhár, amely egész életét fejjel lefelé lógva, némán és csigalassúsággal mozogva tölti a fák ágain: bizarrabb, mint a szavannán élő, képtelenül aránytalan felépítésűnek tűnő sörényes hangyász, loncsos zászlóra emlékeztető farkával és hosszú csővé módosult, fogatlan koponyájával. Ugyanakkor olyan gyakoriak a káprázatos szépségű, színpompás madarak, hogy az ember szinte már oda sem figyel rájuk: az esőerdőkben tarka arapapagájok csodaszép tollazatukhoz teljességgel méltatlan repedtfazék hangon rikácsolva repdesnek az ágak között, a nektárt szívogató kolibrik cseppnyi drágakövekként libbennek virágról virágra, irizáló tollaik a szivárvány minden színében tündökölnek.

17. oldal, ELSŐ KÖNYV: Gyűjtőút Guyanában - 1. Indulás

Kapcsolódó szócikkek: Dél-Amerika · lajhár
Belle_Maundrell>!

A fazekasmadarak bátrak, és úgy tűnik, hogy kedvelik az ember társaságát, mert gyakran építik fészküket a házak közelében. A tehenészek – peónok – is kedvelik ezeket a barátságos és merész madárkákat, és sokféle szeretetteljes nevet adnak nekik, hívják őket Alonzo Garciának vagy Joao de los Barriosnak, ami nagyjából Sárjancsit jelent. Úgy tartják, hogy igen derék, nagyszerű tulajdonságokkal megáldott madarak: vidámak, hiszen szüntelenül énekelnek, példás erkölcsűek, hiszen egész életükre választanak párt, és rendkívül szorgalmasak: a fészeképítés időszakában hajnaltól alkonyatig fáradhatatlanul munkálkodnak, kivéve – mondják – vasárnaponként, mert fölöttébb jámborak és istenfélőek is.

288. oldal, HARMADIK KÖNYV: Gyűjtőút Paraguayban - 24. Madárfészkek