!

David Attenborough brit

1926. május 8. (London) –

Teljes névSir David Frederick Attenborough
NemFérfi
Honlaphttp://www.davidattenborough.co.uk/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough http://en.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough
Életrajz

Képek 6

Könyvei 32

David Attenborough: Az élő bolygó
David Attenborough: Élet a Földön
David Attenborough: Az első édenkert
David Attenborough: Az élet erőpróbái
David Attenborough: Titokzatos állatok nyomában
David Attenborough: Utazás a múltba
David Attenborough: A növények magánélete
David Attenborough: Az emlősök élete
David Attenborough: Az élővilág atlasza
David Attenborough: A madarak élete

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Útikalandok

Felolvasásai 1

David Attenborough: Life on Air

Népszerű alkotóértékelések

>!
Toto12

David Attenborough

A világ mai legnagyobb természet tudósa !
Fantasztikus filmek és könyvek jelzik élet útját!
Fantasztikus az ahogy bemutatja természet világát , és példa értékű hogy figyelmeztet
az ember romboló felelősségére !
Sok ilyen csodálatos tudós kellene aki rámutat a természet szépségére!
Szeretem!


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

Olykor olyan hevesen csapkod [t.i. a tarajosgőte], hogy szó szerint felpofozza párját. Bármilyen látványos is legyen ez a bemutató, a nőstény szívét nem mindig sikerül rabul ejtenie vele. Gyakran megesik, hogy az egyetlen farokcsapással a tó túlvégébe katapultálja magát.

18. oldal

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

1 hozzászólás
>!
deardurr

Amellett, hogy a környezetére reagál, a kaméleon kedélyállapota szerint is változtatja a színét. A mérges kaméleon dühében elfeketedik; a szerelmes színes pettyeket ölt magára; a megfélemlített egyed halványszürkére vált. A színösszetétel fajonként eltérő. Némelyek a kék és a zöld árnyalatait preferálják. Mások narancssárga vagy vörös foltokkal dolgoznak.

A sivatagok sárkányai 165.old.

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

Kapcsolódó szócikkek: kaméleon
2 hozzászólás
>!
deardurr

Egyes magok számára létfontosságú, hogy áthaladjanak valamilyen állat bélrendszerén. A kelet-afrikai síkságok jellegzetes, ernyő alakú akáciái apró, sodrott hüvelyekbe zárják magjaikat. A fehérjében bővelkedő hüvelyeket seregnyi növényevő állat kedveli. A talajra lehulló és ott maradó magok szinte soha nem csíráznak ki, ellenben azok, amelyeket tokostól lenyeltek és áthaladtak egy állat emésztőrendszerén, úgyszólván mindig. Régebben ezt úgy magyarázták, hogy az emésztőnedvek megpuhítják a mag burkolatát, ezért a benne rejlő növénykezdemény könnyebben hatol ki belőle. Az igazság azonban egészen más. Mihelyt ugyanis az akácia elhullatja termését, néhány órán belül különleges, kicsiny rovarok irdatlan tömege szállja meg, amelyek hegyes tojócsövükkel átfúrják a hüvelyeket és beléjük petéznek. A peték nagyon hamar kikelnek és a pirinyó lárvák a továbbiakban az akáciamagból táplálkoznak. Mármint, ha a termést nem eszi meg egy elefánt. Az elefánt összezúzza ugyan fogaival a hüvelyt, de csomó mag épségben marad és a péppel együtt a gyomorba kerül. Ott azután a petéket könyörtelenül elpusztítják az emésztőnedvek. Ilyesformán mire a magok az állat ürülékében visszakerülnek a külvilágba, az elefánt megszabadította őket a rovarkártevőktől, legalább olyan eredményesen, mint amikor a farmer rovarirtóval kezeli a gabonát.

29. oldal, 1 Helyváltoztatás (Aqua, 1995)

>!
padamak 

De a törvény annyit ér, amennyi megvalósul belőle…

182. oldal, Állatkert - _Állatseregletünk - Miért macskamaki a Lemur catta? - Az aye-aye - Védelmet Madagaszkár különös, elbővülő állatainak_ (Táncsics Könyvkiadó, Budapest, 1969)

>!
deardurr

Egyes táncoslégyfajok hímjei az ajándékot selyembe csomagolják , amelyet maguk termelnek az elülső lábakon lévő fonómirigyekből. Amikor a nőstény kicsomagolja, néha rájön, hogy ehető dolog helyett ehetetlen magot vagy akár pihedarabkát kapott. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem szegi kedvét, mivel így is hagyja, hogy a hím megtermékenyítse. Az ajándék valaha megvesztegetésnek számított, amellyel a hím rá akarta venni a nőstényt, hogy fogadja el őt; ma viszont szertartásos formalitás. Úgy tűnik, maga a szándék számít.

2. Először a levegőben 108.old.

David Attenborough: A gerinctelenek élete Földön, vízen, levegőben

>!
deardurr

A létező legkisebb, a madagaszkári törpe-levélkaméleon (Brookesia minima) alig három centiméter hosszú, vagyis nagyjából akkora, mint egy átlagos sáska. Ebben az aprócska testben mégis elférnek azok a belső szervek -gerincoszlop, szív, gyomor, agy –, amik egy „normális” méretű hüllőben. Parányi nyelve, amellyel parányi rovarokat zsákmányol, majdnem olyan vékony, mint egy szempilla. A miniatürizáció csodája!

A sivatagok sárkányai 167.old.

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

>!
Carmilla 

A pöttömnyi ékszerteknős azonban megnő: páncélhossza a 20 centimétert is meghaladhatja, ezért hamarosan kinövi a szigetes-pálmafás műanyag medencét. A legtöbb állatkert befogadóképessége véges, ezért a megunt teknőc sokszor a szabadban végzi.

Vissza a vízbe!

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

Kapcsolódó szócikkek: teknős
1 hozzászólás
>!
deardurr

Őszi reggeleken a tájat gyakran pókhálók finom leple díszíti. Ennek zömét azok a kispókok hozták létre, amelyek első útja itt végződött. Némelyikük nem tett meg többet egy méternél. Mások több kilométert utaztak a levegőben. A fonalak egy részét a helyben lakó idősebb pókok helyezték el éjszakai portyáik során. Az olyan reggeleken, amikor a felkelő nap alacsony sugarai hatalmas, fénylő selyemlepleket világítanak meg, fogalmunk lehet arról, hogy mennyire sikeresek és gyakoriak a pókok a mi vidékünkön. A rét egy hektárján több mint egymillió is lehet belőlük.

3. A selyemszövés mesterei 163.old.

David Attenborough: A gerinctelenek élete Földön, vízen, levegőben

>!
Carmilla 

A bordás krokodilok kimondottan pazarul vitatkoznak. Az ellenfelek egymás mellett fekszenek, fejük kiáll a vízből. Egyikük meglendíti a fejét, és olyan hangosan arcul csapja vele a másikat, hogy az több száz méterre is elhallatszik.

Az ősi vadászok

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

Kapcsolódó szócikkek: krokodil
>!
padamak 

– Babakoto – mondta Michel diadalmasan.
Fülsüketítő zaj volt. Sonnerat gyermeksírásnak írta le, és ez, bár távolról sem helytálló, de azt mondhatnám, hasonlatnak jó, a minőség jellemzésére, ám nem tájékoztat a mennyiségről. A legéleterősebb gyerekek egész bandája ennek az átható lármának még egytizedét sem bírná szolgáltatni. Több egyed énekelt karban, mindegyik kísértetiesen jajgatott, föl s alá csúszkálva a skála hangjain, mint a glisszandós macskanyivákolás.

143. oldal, A kutyafejű ember - _Élt-e a Cynocephalus? - A szerző véleménye - A farkatlan maki: az indri - Az indri „éneke”_ (Táncsics Könyvkiadó, Budapest, 1969)