!

David Attenborough angol

1926. május 8. (London) –

Tudástár · 22 kapcsolódó alkotó · 6 kapcsolódó könyv · 64 film

Teljes névSir David Frederick Attenborough
Nemférfi
Honlapdavidattenborough.co.uk
Életrajz

Képek 7

Könyvei 38

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
David Attenborough: Az élő bolygó
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei
David Attenborough: Élet a Földön
David Attenborough: Az első édenkert
David Attenborough: Az élet erőpróbái
David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére
David Attenborough: Titokzatos állatok nyomában
David Attenborough: Utazás a múltba
David Attenborough: A növények magánélete

Kapcsolódó sorozatok: Zoo Quest · Élet · Life angol · Zoo Quest angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Útikalandok Táncsics

Felolvasásai 3

David Attenborough: A Life on Our Planet
David Attenborough: Life on Air
David Attenborough: Life Stories

Róla szóló könyvek 2

María Isabel Sánchez Vegara: David Attenborough
Isabel Sánchez Vegara: David Attenborough (angol)

Népszerű alkotóértékelések

Sister>!

David Attenborough

Lehetetlen nem imádni – minden porcikájából süt a természet iránti őszinte szeretet. Így a 94. születésnapján én csak azt kívánom neki, hogy amíg ereje és türelme engedi, maradjon köztünk, mert nagy szükség van rá!

Az ilyen emberektől lesz sokkal szebb és értékesebb ez a világ. ♡

ÁrnyékVirág>!

David Attenborough

Sir David számomra egy ikon és egy rocksztár. Mind a könyvei a szépséges képekkel, mind a csodálatos dokumentumfilmjei, ahogy a jellegzetes, nyugodt hangján magyaráz, a kedvenceim között vannak.
Gyerekként az Élő Bolygót olvastam tőle először, és akkor arról álmodoztam, hogy a azokra a csodálatos helyekre én is eljutok majd. Most a Klímaváltozás – A tények dokumentumfilmjét nézem, és attól rettegek, hogy mi lesz a Kék Bolygóval? Azoknak az egyedülálló élőhelyeknek egy része már megsemmisült, a többi része pedig súlyosan veszélyeztetett…

Toto12>!

David Attenborough

A világ mai legnagyobb természet tudósa !
Fantasztikus filmek és könyvek jelzik élet útját!
Fantasztikus az ahogy bemutatja természet világát , és példa értékű hogy figyelmeztet
az ember romboló felelősségére !
Sok ilyen csodálatos tudós kellene aki rámutat a természet szépségére!
Szeretem!


Népszerű idézetek

Gnocchi7 I>!

A katasztrófa akkor következik be, amikor a Föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.

223. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

KisPingin>!

Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat.

9. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell menteni a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább.

252. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

És van még valamink – az egész bolygón talán egyedül mi rendelkezünk ezzel a képességgel –: el tudjuk képzelni a jövőt, és képesek vagyunk munkálkodni is érte.

254. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

cassiesdream>!

Olykor olyan hevesen csapkod [t.i. a tarajosgőte], hogy szó szerint felpofozza párját. Bármilyen látványos is legyen ez a bemutató, a nőstény szívét nem mindig sikerül rabul ejtenie vele. Gyakran megesik, hogy az egyetlen farokcsapással a tó túlvégébe katapultálja magát.

18. oldal

David Attenborough: Élet hidegvérrel A kétéltűek és hüllők természetrajza

1 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Az evolúciós biológus számára a kultúra kifejezés azt az információt jelenti, amit az adott faj egyik egyede tanítás vagy példamutatás útján ad át a másiknak.

23. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Belle_Maundrell>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell mentenünk a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kelll véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább. Erről legékesszólóbban a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiűrített mintaváros, Pripjaty maradványai beszélnek. Ha az ember kilép az elhagyott lakóépületek üres és sötét folyosóiról, a legelképesztőbb látvány tárul a szeme elé. A kiürítés óta eltelt 34 év alatt az erdő vette át az uralmat a város fölött. A cserjék feltörték a burkolatot, a téglákat szétfeszítette a borostyán. A tetők megroskadtak a rajtuk burjánzó növényzet súlya alatt, a nyárfák áttörték a járdák aszfaltburkolatát. A kerteket, parkokat és sugárutakat ma 7 méter magasba nyúló tölgyek, fenyők és juharfák árnyékolják be, alattuk gondozatlan rózsabokrok ls gyümölcsfák különös, hátborzongató sűsűsége burjánzik. A futballpályán, ahol 34 évvel ezelőtt a lakosságot evakuáló helikopterek szálltak le és fel, fiatal fácskák sűrű erdeje zöldell. A természet visszavette, ami az övé.

252. oldal, Összefoglalás - A legnagyszerűbb lehetőségünk

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

A lajhár látta, hogy közeledem, és mint egy lassított filmfelvétel, elindult felfelé. Olyan lassú volt, hogy vagy tizenkét méter magasságban könnyűszerrel utolértem.
Akkora volt, mint egy nagyobb juhászkutya, fejjel lefelé csüngött, és bozontos arcán valami kimondhatatlan szomorúság kifejezésével bámult rám. Lassan kinyitotta a száját, láthatóvá téve zománctalan, fekete fogait, és minden tőle telhetőt elkövetett, hogy megrémítsen: olyan hangosan ordított rám, ahogy csak bírt – vagyis elhaló, asztmatikus sípolást hallatott.

53. oldal, ELSŐ KÖNYV: Gyűjtőút Guyanában - 4. Lajhárok és kígyók

Kapcsolódó szócikkek: lajhár
2 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

– Hát, az indiánok általában a halleluja-vallás követői. A kereszténységnek ez a furcsa változata Brit Guyana déli részén alakult ki a 19. század elején, de a hetednapi adventista misszionáriusok megtérítették Wailamepu lakosait, és egyúttal európai nevekre is keresztelték őket. Persze – folytatta – maguk között azért még használják a régi neveket, de nem hiszem, hogy sok indián lenne, aki elárulja nektek az igazi akavajó nevét. – Nevetett. – Az az érzésem, hogy remekül össze tudják egyeztetni a régi hiedelmeket a misszionáriusoktól tanult újakkal, és kedvükre váltogatják őket aszerint, hogy mikor melyiket érzik hasznosabbnak. Az adventisták például azt tanították nekik, hogy nem szabad nyulat enni. Errefelé persze nem élnek nyulak, de van egy jókora rágcsáló, a paka, az nagyjából ugyanolyan. Sajnos a pakahús mindig is az indiánok egyik legkedvesebb eledele volt, és a tilalom igazi csapásként érte őket. Beszélik, hogy egy misszionárius egyszer belebotlott az erdőben az egyik megtérített indiánba, aki éppen pakát sütött a tűz fölött. A fejére olvasta, hogy mekkora bűnt követ el. „De ez nem paka – mondta az indián –, ez hal.” "Ostoba beszéd! – csattant fel mérgesen a misszionárius. – A halaknak nincs elöl két nagy foguk, mint ennek itt." „Nem, uram – mondta az indián. – Amikor először jöttél a falunkba, azt mondtad, hogy az én indián nevem rossz, vizet fröcsköltél rám és azt mondtad, hogy John lesz a nevem. Hát én ma az erdőben jártam, megláttam egy pakát, lelőttem, és mielőtt meghalt, vizet fröcsköltem rá és azt mondtam: A paka rossz név, te hal vagy. Úgyhogy, uram, én halat eszem.”

56-57. oldal, ELSŐ KÖNYV: Gyűjtőút Guyanában - 4. Lajhárok és kígyók

Kapcsolódó szócikkek: paka
AMacska>!

Ma mindannyian pripjatyiak vagyunk. Kényelmesen, elégedetten éldegélünk a magunk àltal magunkra idézett katasztrófa árnyèkában.

11. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről