!

Dargay Attila magyar

1927. június 20. (Mezőnyék) – 2009. október 20. (Budapest)

Tudástár · 15 kapcsolódó alkotó · 25 film

Nemférfi

Képek 2

Könyvei 4

Dargay Attila – Hévízi Gábor: Az erdő kapitánya
Kertész Balázs – Dargay Attila: Jambus és Marcipán
Mark Twain – Cs. Horváth Tibor – Dargay Attila: Huckleberry Finn kalandjai
Nepp József – Dargay Attila: Itt a húsvét!

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Magyar Klasszikus rajzfilmek mesetára Egmont-Hungary

Illusztrálásai 31

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Zelk Zoltán: A három nyúl
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Csukás István: Sün Balázs
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Rigó Béla: Szaffi
Dargay Attila – Hévízi Gábor: Az erdő kapitánya
Arany László: A kismalac és a farkasok
Kertész Balázs – Dargay Attila: Jambus és Marcipán
Kolozsvári Grandpierre Emil: A két kicsi bocs meg a róka

Kiemelt alkotóértékelések

Virtual_Angel>!

Dargay Attila

A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején édesanyám dolgozott együtt vele a Pannónia Filmstúdióban, így különösen kedves alkotó számomra. Nagy kincsként őrzünk közös fotókat vele, dedikált mesekönyvet, eredeti celleket az ő meséiből (és néhány más, a Pannónia Filmstúdió gondozásában megjelent rajzfilmből).

Ő igazi maradandó értéket alkotott, nem sokan léphettek/léphetnek a nyomába. <3

Lahara IP>!

Dargay Attila

Hogy Dargay Attila miért nem kapja meg tőlem a öt csillagot? Elmesélem. Igaz, hogy nagyon tisztelem, de vannak olyan dolgok a rajzaiban, amik nem tetszenek, és nem tetszettek sohsem. Ilyen például a piros krumpliorr, a széles vigyorognál lévő metszőfog és helyből az egész Erdő kapitánya. Kivéve a Tizedes és a háttér. Hát ezért.


Népszerű idézetek

Izolda P>!

    […] [A lovagok] megvédelmezik az özvegyeket és az árvákat is. Ez az egyik legfontosabb lovagi kötelesség. Olyan fontos, hogy ha épp nincs a közelben se özvegy, se árva, akkor gyorsan levágnak egy gonosz ellenséget, hogy aztán megvédelmezzék az özvegyét és az árváit.

10. oldal

1 hozzászólás
worsi P>!

    Köztudomású, hogy sárkányszületés elképzelhetetlen vihar nélkül. Mennél nagyobb a vihar, annál talpraesettebb lesz a sárkánybébi.

3. oldal

worsi P>!

– […] Ami pedig a szökést illeti – szögezte le Marcipán –, erről többet egy szót se akarok hallani!
     Így is történt. Több szót nem ejtettek a szökésről. Szó nélkül megszöktek azon a verőfényes reggelen, és bevetették magukat a rengetegbe.

13. oldal

Batus>!

Vannak dolgok, amiket képtelenség titokban tartani. Egy farkas, amint lassú karcsapásokkal úszik a levegőben, a fák csúcsa fölött, ezek közé tartozik.

worsi P>!

    Jakabvára volt tehát az utolsó lovagvár a világon. Az elődök tiszteletére Jakabnak hívták valamennyi jakabvári lovagot. Ha egy vitéz történetesen Laci lovagként kért letelepedési engedélyt, annak három példányban ki kellett töltenie egy névváltoztatási kérelmet. Bebocsátást pedig csak akkor nyerhetett, ha azt a megfelelő bizottság jóváhagyta. Mire mindez szabályszerűen elrendeződött, a kérelmező többnyire tökéletesen berozsdásodott. Idővel aztán az előrelátóbb családok eleve Jakabnak keresztelték a fiúgyermekeket. A túlzottan becsvágyók a lányokat is. A krónikák szerint akadt olyan família, ahol egyidejűleg vagy huszonöt Jakab tolongott!

worsi P>!

     A mesékben ilyenkor úgy szokott történni, hogy a vándorok pislákoló fényt pillantanak meg a rengetegben. Nos, akárhogy is történik a mesékben, ezúttal úgy esett, hogy a vándorok váratlanul pislákoló fényt pillantottak meg a rengetegben. A fény egy házacska ablakából szűrődött ki, ahogy az jobbféle mesékhez illik.

17. oldal

Cinzisticus>!

SOSE BOSSZANTSD A SÁRKÁNYT!
NE ÉNEKELJ NEKI, ÉS LÉGY VELE LOVAGIAS!

Izolda P>!

– […] nem lehet valami rettentő nagy az az ütés; a könyvekben például mindenki életben marad utána. Még csak be sem gipszelik őket.
– Akkor jó – könnyebbült meg némiképp Marcipán, és hősiesen kidüllesztette a mellét. – Üssél!

11. oldal

Batus>!

A tizedes bekapcsolta a rádiót, a Kapitány pedig egyetlen erélyes ütéssel működőképessé tette. A rádiót.
Évek hosszú során kiforrott, lenyűgöző mozdulat volt!

Batus>!

A könyv a sokat ígérő „Laringális explozívák az óbirodalom nyelvjárásaiban” címet viselte, és már a kibetűzése is életre szóló élményt jelentett Piroska számára.

1 hozzászólás