!

Daniel Quinn amerikai

1935. október 11. (Omaha, Nebraska, Amerikai Egyesült Államok) –

NemFérfi
Honlaphttp://www.ishmael.org
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Daniel_Quinn

Könyvei 7

Daniel Quinn: Izmael
Daniel Quinn: B története
Daniel Quinn: Az én Izmaelem
Daniel Quinn: Beyond Civilization
Daniel Quinn: Ishmael
Daniel Quinn: My Ishmael
Daniel Quinn: The Story of B

Kapcsolódó sorozatok: Izmael-trilógia, Ishmael trilogy


Népszerű alkotóértékelések

>!
Kkatja P

Daniel Quinn

„Ha lesznek itt még emberek kétszáz év múlva, akkor ők nem úgy fognak élni, mint ahogy mi élünk. Ezt bizton megjósolhatom, mert amennyiben az emberek továbbra is úgy élnek majd, mint ahogy mi élünk, akkor kétszáz év múlva nem lesznek itt emberek.”


Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

    Daniel Quinn azt tanítja, hogy egyetlen ember sem fogja egyedül megmenteni a világot. Ha a világ egyáltalán megmenekül, sok millió (és végül milliárd) ember fogja megmenteni azzal, hogy új módon él. Attól, hogy ezren új módon élnek, még nem fog felborulni a világrend. De ez az ezer ember inspirálhat még százezret, akik inspirálhatnak egy milliót, akik pedig egy milliárdot – és akkor kezd majd meginogni a világrend.

(És ekkor valaki megkérdezi majd: „De ha meginog a jelenleg uralkodó világrend, mi lesz az egészségbiztosításommal?”)

146. oldal Az elmék törzse

>!
Chöpp 

A lázadást le sem kellett verni, egyszerűen csak divatirányzattá silányult.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lázadás
>!
Kkatja P

     – Gondolj csak bele! Egymilliárd év múlva, bármi vagy bárki is lesz itt akkor, azt fogja mondani: „Az ember? Ja igen, az ember! Milyen csodálatos teremtmény volt! Hatalmában állt az egész világot elpusztítani és mindnyájunk jövőjét a sárba taposni – de meglátta a fényt, még mielőtt túl késő lett volna, és visszahúzódott. Visszahúzódott, és megadta nekünk, többieknek az esélyt. Megmutatta mindnyájunknak, hogyan kell ezt csinálni, hogy a világ örökre kert maradjon. Az ember volt mindannyiunk számára a minta.”

269. oldal

2 hozzászólás
>!
Chöpp 

a világot nem egyetlen fajért teremtették

126. oldal

>!
Kkatja P

     – Civilizáltnak lenni azt jelenti, hogy el kell pusztítanotok a világot?
(…)
     – Civilizáltnak lenni képtelenné tesz benneteket arra, hogy a körülöttetek levő élőlényeknek adjatok egy kis helyet, ahol azok élhetnek?

273. oldal

>!
Kkatja P

     – Személy szerint te mit tanultál meg, mivel segítheted a tanárokat ebben a feladatban?
     – Például azt, hogy ne tegyek fel kérdéseket.
(…)
     – Ha valaki felemeli a kezét, és azt mondja, hogy „Hajjaj, Miss Smith, egy árva kukkot sem értettem abból, amit egész nap magyarázni tetszett”, akkor Miss Smith utálni fogja. Ha felemeli a kezét, és azt mondja, hogy „Hajjaj, Miss Smith, egy árva kukkot sem értettem abból, amit egész héten magyarázni tetszett”, akkor Miss Smith ötször annyira fogja utálni. És ha ez a valaki felemeli a kezét, és azt mondja, hogy „Hajjaj, Miss Smith, egy árva kukkot sem értettem abból, amit egész évben magyarázni tetszett”, akkor Miss Smith elővesz egy puskát és lepuffantja.
     – Tehát eszerint az elgondolás szerint olyan benyomást kell kelteni, hogy mindent ért az ember, akár így van, akár nem.
(…)
     – Hogyan segítitek még a tanárokat feladatuk ellátásában?
     – Soha nem mondunk ellent. Soha nem mutatunk rá a következetlen állításokra. Soha nem teszünk fel olyan kérdéseket, amelyek túlmutatnak azon, amit tanítanak. Soha nem áruljuk el, hogy elvesztettük a fonalat. Mindig megpróbálunk olyannak látszani, mintha minden szót értenénk.
(…)
     – Értem – felelt Izmael. – Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez maga a rendszer hiányossága, nem a tanároké, akiknek legfőbb kötelessége „végigmenni az anyagon”. Érted ugye, hogy mindezek ellenére a ti oktatási rendszeretek a legfejlettebb a világon? Roppant pocsékul működik, de még mindig ez a létező legfejlettebb.

107-108. oldal, Iskolai kábulat

Kapcsolódó szócikkek: oktatás
>!
Kkatja P

…képzeld el, mi történne itt ma, ha a tanáraitok hirtelen úgy döntenének, hogy nincs többé szükség középiskolai oktatásra.
…Hirtelen húszmilliónyi kölyök vetélkedne nem létező állásokért. A munkanélküliek aránya az égbe szökne.
     – Ez szó szerint katasztrófához vezetne, Julie. Látod, nem csak elengedhetetlen a 14-18 éveseket távol tartani a munkaerőpiactól, az is elengedhetetlen, hogy nemkereső fogyasztóként otthon tartsuk őket.
     – Az meg mit jelent?
     – Ez a korcsoport hatalmas összeget – becslések szerint évi 200 milliárd dollárt – húz ki a szülei zsebéből, hogy könyvekre, ruhákra, játékokra, újdonságokra, CD-kre és hasonló dolgokra költse, melyeket kifejezetten nekik terveztek. Sok óriási iparág a tizenéves fogyasztóktól függ.

110. oldal, Iskolai kábulat

>!
Kkatja P

     – Szerinted a kultúrátok emberei közül kik akarják elpusztítani a világot?
     – Kik akarják elpusztítani? Amennyire én tudom, senki sem akarja elpusztítani.
     – És mégis pusztítjátok; mindnyájan nap mint nap hozzájárultok a világ pusztulásához.
     – Igen, ez így van.
     – Miért nem hagyjátok abba?
     – Az igazat megvallva, nem tudjuk, hogyan tegyük. – vontam meg a vállamat.
     – Egy civilizációs rendszer rabjai vagytok, mely jószerével kényszerít benneteket arra, hogy fennmaradásotok érdekében tovább pusztítsátok a világot.

35. oldal

>!
Kkatja P

Az alapfokú polgári oktatásotok nem azért lett négy osztályról nyolcra bővítve, hogy bekerülhessen a csillagászat, a mikrobiológia és az állattan. Nem azért lett nyolc osztályról tizenkettőre bővítve, hogy bekerülhessen az asztrofizika, a biokémia és az őslénytan. Nem azért lett tizenkét osztályról tizenhatra bővítve, hogy bekerülhessen az exobiológia, a plazmafizika és a szívsebészet. A mai diplomások nem az elmúlt száz év összes vívmányával a fejükben hagyják el az iskolát. Akárcsak egy évszázaddal korábban az ükszüleiknek, végzéskor elég ismeret van a fejükben ahhoz, hogy a munkaerőpiac alján kezdjék, hamburgereket forgatva, benzinkutat kezelve és bevásárlókocsit tologatva. Csak a mai diplomásoknak sokkal tovább tart eljutni idáig.

135. oldal, A világ iskolák nélkül

>!
Kkatja P

„Gyógyítsuk meg magunkat, gyógyítsuk meg a világot!”
(…)
     – Attól tartok nem valami rokonszenves számomra ez a „gyógyító” hozzáállás, Julie. Nem vagytok betegek. Hatmilliárdan keltek fel minden reggel és kezditek falni a világot. Ez nem betegség, amelyet este a huzatban üldögélve elkaptatok. A gyógyítás mindig találomra végrehajtott cselekedet… Az aszpirintól néha elmúlik a fejfájás, néha nem. A kemoterápia néha elpusztítja a rákot, néha nem. Nem engedhetitek meg azt a fényűzést, hogy önmagatok „gyógyításával” vacakoljatok. Másképp kell kezdenetek élni, méghozzá villámgyorsan.

150. oldal, Vagyon Meghagyó módra