!

Daniel Kehlmann német

1975. január 13. (München) –

Tudástár · 11 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 7 film

KatalógusnévKehlmann, Daniel
Nemférfi

Képek 2

Könyvei 25

Daniel Kehlmann: A világ fölmérése
Daniel Kehlmann: Tyll
Daniel Kehlmann: Hírnév
Daniel Kehlmann: F
Daniel Kehlmann: El kellett volna menned
Daniel Kehlmann: A Beerholm-illúzió
Daniel Kehlmann: Én és Kaminski
Daniel Kehlmann: Die Vermessung der Welt
Daniel Kehlmann: Ruhm
Daniel Kehlmann: Tyll (német)

Kiemelt alkotóértékelések

Chöpp >!

Daniel Kehlmann

Mein Daniel!
Ön friss, csábító, intellektuális és ragyogó alkotó-elme!
Fordítsák a könyveit szépen sorra magyarra hamar, kérem szépen!

Wunderlich >!

Daniel Kehlmann

Korunk egyik legnagyszerűbb írója. Művelt, vicces. Imádom a könyveit. Egy zseni.

Morpheus>!

Daniel Kehlmann

Új kedvenc. :) Egy kis idő múltán, rájöttem, hogy kicsit több, de egy kicsit kevesebb is. Voltam a róla szóló beszélgetésen, és nem tehetek mást, de egyet kell értenem azzal a megállapítással, hogy nem kúszik az ember bőre alá, nem hagy eléggé maradandó nyomot. Van benne is egy kis kóklervér, jól is áll neki, csak…


Népszerű idézetek

GeoMaileR>!

Döntsd el, sikerül-e, vagy nem, ez elhatározás kérdése. Aztán már csak ki kell tartani.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · kitartás · sikerélmény
2 hozzászólás
robinson P>!

A könyv lehetőség – mondja. – Mindig kész szólni hozzánk.

120. oldal

daniagi>!

[…] ebben a pillanatban megértette, hogy senki sem akarja használni az eszét. Az emberek nyugalmat akarnak. Enni akarnak és aludni, és azt akarják, hogy bánjanak velük kedvesen. Gondolkozni nem akarnak.

A tanító

1 hozzászólás
Kkatja P>!

A világ nem olyan, amilyennek látszik. Nincsenek benne színek, csak hullámhosszok, nincsenek hangok, csak rezgő levegő, tulajdonképpen levegő sincs, csak atomok láncolata a térben, ugyanakkor az „atomok” is csak egy szó, amely az alak és fix hely nélküli energiaelnyelést jelöli, és egyáltalán, mi az az energia? Egy szám, amely állandó marad minden változásban, egy absztrakt összeg, amely megmarad, nem anyag, nem viszony, vagyis vegytiszta matematika. Minél alaposabban szemügyre vesszük, annál jobban kiüresedik minden, annál irreálisabb lesz még az üresség is. Mert a tér is egy funkció csupán, a szellemünk által létrehozott modell.

76. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

– Azt nem lehet tudni, miért van a világ, a világnak nincs szüksége okra.

290. oldal

Kkatja P>!

Mi sem természetesebb, mint hogy az ember elméleteket gyárt- Lassanként úgy tűnik, mintha közelebb kerülne a megértéshez, már-már azt hiszi, a küszöbén áll, ám ekkor abbamarad az elbeszélés – csak úgy, minden előzetes figyelmeztetés nélkül, a mondat kellős közepén.
Az ember megpróbálja kimatekozni, mi történt. Talán meghalt a hős? Talán az összehangolatlanságok csak a vég előhírnökei, bizonyos értelemben az első felfeslések, mielőtt teljesen szétszakadna a szövet. Mert – a szerző mintha azt kérdezné – mi más a halál, mint a mondat közepén bekövetkezett vég, amelyen az érintett nem jut túl, mint egy hangtalan apokalipszis, amelyben nem egy ember tűnik el a világból, hanem maga a világ, minden dolgok vége, végpont nélkül?
A második rész új irányt vesz. Nevezetesen a szerző arról biztosít, hogy te, igen, igen, te, és ez nem retorikai fordulat, tehát, hogy te nem létezel. Azt hiszed, ezt olvasod? Hát persze, hogy azt hiszed. De ezt senki nem olvassa.

75. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

És annyi nap van még a nyári szünidőig, és karácsonyig még több, és annyi év, amíg felnőtt lesz az ember. Mind tele van napokkal, a napok tele vannak órákkal, és minden óra egy óra hossza. Hogyan telnek el, az öregeknek hogyan sikerült megöregedniük? Mit lehet kezdeni ennyi idővel?

291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Nikolett_Kapocsi P>!

Gondold végig alaposan ki szeretnél lenni. Azt tartsd szem ellőtt, mit tenne az, aki lenni szeretnél. És aztán pontosan azt tedd.

158. oldal

arednuk>!

Túl sok ember van, aki a saját szokásait tekinti a világ alapszabályainak.

239. oldal