!

Dan Lungu román

Tudástár · 20 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv

Nemférfi

Képek 2

Könyvei 8

Dan Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok!
Dan Lungu: Hogyan felejtsünk el egy nőt
Dan Lungu: A kislány, aki Istent játszott
Dan Lungu: Tyúkok a mennyben
Dan Lungu: Sînt o babă comunistă
Dan Lungu: Cum sa uiți o femeie
Dan Lungu: Raiul găinilor
Dan Lungu: Fetița care se juca de-a Dumnezeu

Kiemelt alkotóértékelések

ÁrnyékVirág>!

Dan Lungu

Egyik kedvenc kortárs román szerzőm. Bármelyik könyvét veszem a kezembe, a román(iai) valóság egy-egy szegmensébe csöppenek, és mindig szórakoztató, elgondolkoztató és magávalragadó. Szeretem a mértani pontosságú cselekményszerkezeteit, a humorát, az iróniáját.


Népszerű idézetek

Ezüst P>!

Mindenkinek szabad mosolyogni, legalább egyszer az életben.

87. oldal

3 hozzászólás
daniagi>!

…a kommunizmus hét csodáját ismeritek?
– Neeem! – kiáltják kórusban.
– Az első: Romániában mindenkinek van munkahelye. A második: bár mindenkinek van munkahelye, senki sem dolgozik. A harmadik: bár senki sem dolgozik, a tervet száz százalék fölött teljesítik. A negyedik: bár a tervet száz százalék fölött teljesítik, üresek a boltok. Az ötödik: bár üresek a boltok, mindenkinek van mit ennie. A hatodik: bár mindenkinek van mit ennie, senki sem elégedett. A hetedik: bár senki sem elégedett, mégis mindenki tapsol.

103. oldal

Ezüst P>!

Az emberek, ha megöregednek, nyugdíjba mennek. Mert egy életen át dolgoztak, most már megérdemlik, hogy egész nap sétáljanak és tévézzenek. Mást is csinálnának, ha nem kerülne olyan sokba. Mivel öregek, az állam csúfot űz belőlük. Egy életen át dolgoztak, és kész csoda, hogy mennyiért. A politikusok azt hiszik, a nyugdíjasok kenyérhéjon is megélnek.

146–147. oldal

Ezüst P>!

Az a csodálatos ország, ahol furkósbottal jönnek a bányászok, ha kimész sétálni? Ahol baksist kell adnod a portásnak, hogy beengedjen, hogy baksist adhass a dokinak is?

296. oldal

Szédültnapraforgó>!

Hát őszintén szólva, akármelyik nyer, úgyis lopni fog. Hogy melyik lop, az nekem tökmindegy.
– Tényleg mindegyik tolvaj?
– Hát persze. Ha becsületesek lennének, otthon ülnének, nem avatkoznának a politikába…

135. oldal

ÁrnyékVirág>!

– Dar cele șapte minuni ale comunismului le știți care-s?
– Nuuu! se strigă în cor.
– Unu: în România toată lumea are serviciu. Doi: deși toată lumea are serviciu, nimeni nu muncește. Trei: deși nimeni nu muncește, planul se face peste 100%. Patru: deși planul se face peste 100%, magazinele sînt goale. Cinci: deși magazinele sînt goale, toată lumea are ce mînca. Șase: deși toată lumea are ce mînca, nimeni nu e mulțumit. Șapte: deși nimeni nu e mulțumit, toată lumea aplaudă.

84.

4 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!

– Ehe, pe vremea cînd am făcut eu liceul…spunea nea Ariton.
– Da cînd ai făcut, bre, tu liceul? Eu credeam că ai două clase mai mult ca trenul, mușcă nea Pancu.
– Eu am făcut două licee, nu unul, dacă vrei să știi. Și pe ăla de pe Viilor, și pe ăla de pe Națională…
– Ia te uită unde se ascundea geniul!
– Cărămidă cu cărămidă le-am făcut… Lucram în construcții pe vremea aia.

43.

2 hozzászólás
ppeva P>!

[…] arra jutott, hogy ha már magánosításra adja a fejét, jobb lesz visszatérnie a családi hagyományhoz, és első szerelméhez: a szeszes italok készítéséhez, árusításához és fogyasztásához. A „szeszes” fogalmat pedig apja értelmezésében használta: minden, aminek foka van, és nem okoz azonnali elhalálozást.

88. oldal

sophie P>!

A kommunisták csak barna, fekete és szürke szöveteket gyártottak. A szürke és a munkaruha-kék voltak a hivatalos színek. Ha a zászló nem volna piros-sárga-kék, elfelejtenénk a színeket, mondta az édesapja. A cipők is barnák és feketék voltak. A táskák és az esernyők szintén. A kommunizmus győzelmével az emberek két-három sötét színbe bújtak, mint a rossz minőségű fényképeken. Az utcai tömeg gyászmenetnek látszott.
[…]
– Kedves asszonyom., ez az én kommunizmusom: erőszakkal elvette apám műhelyét, szertefoszlatta az álmomat, hogy festő legyek, és az életemből kivonta a színeket.

204. és 206. oldal

katka99>!

Hogy lehet, hogy az emlékeink ennyire különbözőek? Hány boldog embernek kell lennie körülöttünk, hogy boldognak érezhessük magunkat?

236. oldal