!

Dan Ariely amerikai izraeli

1967. április 29. (New York) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Honlapdanariely.com
Facebook@DanArielyOfficial
Instagram@danariely
Twitter@danariely

Képek 3

Könyvei 12

Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája
Dan Ariely: Kiszámíthatóan irracionális
Dan Ariely: Zseniálisan irracionális
Dan Ariely: Motiváció
Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról
Dan Ariely: Predictably Irrational
Dan Ariely: The Upside of Irrationality
Dan Ariely: The (Honest) Truth About Dishonesty
Dan Ariely – Jeff Kreisler: Dollars and Sense
Dan Ariely: Irrationally yours

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Ted Books HVG Könyvek


Népszerű idézetek

vargajudit P>!

Ha Albert Einstein nem fizikus, hanem közgazdász lett volna, talán átírja híres relativitáselméletét E = mc2-ről arra, hogy 100$ > 200$ 50%-kal leárazva.

49. oldal

vargajudit P>!

Nincs felső határa annak, hogy mekkora erőfeszítésre vagyunk képesek azért, hogy a gondolkodást elkerüljük.

79. oldal

Kkatja P>!

[…] lehetséges-e egyáltalán az objektivitás, amikor valakit megfizetnek a véleményéért.

83. oldal Motivációktól elvakultan - Az akadémikusok is érintettek

Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról Hogyan csapjuk be önmagunkat és másokat?

Amapola P>!

1911 júliusában a Mona Lisa csak egy festmény volt a sok közül. 1911 augusztusában ellopták a Louvre-ból. Amíg a hatóságok megpróbáltak a nyomára jutni, egyszerre a látogatók hatalmas tömege próbált bejutni a múzeumba, hogy szemügyre vegye a festmény hűlt helyét. Többen akarták megtekinteni a kép hiányát, mint ahányan a lopás előtt érdeklődtek iránta.
A lopás a Mona Lisa értékmérője lett. Senki sem lopna el egy értéktelen festményt!

215. oldal

Amapola P>!

Ön szereti a posztmodern irodalmat? Értjük egyáltalán a posztmodern irodalmat, vagy azt szeretnénk, ha mások ezt hinnék rólunk?
Akkor látogassunk el a Posztmodernizmus-generátor (Postmodernism Generator, www.elsewhere.org/journal/promo) weboldalra, amely véletlenszerűen generál esszéket, mindezt néhány idézettel és olyan nevekkel megfűszerezve, mint „Foucault”, „Fellini” és „Derrida”. Olvasás közben értelmesnek érzékelünk minden mondatot, ám ahogy továbbhaladunk, felismerjük, hogy fogalmunk sincs semmiről.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: posztmodern
1 hozzászólás
Amapola P>!

Végső soron filozófusok, pszichológusok, krimiírók, és nagyon sokan mások rengeteget boncolgatták már a motiváció problémáját, és mind ez idáig csak a 42-ig jutottunk, oda is csak botorkálva.

117. oldal

Dan Ariely: Motiváció Mi hajt, ösztönöz, lelkesít minket valójában?

Amapola P>!

Amikor Salvador Assael olasz gyémántkereskedő először próbálta meg értékesíteni a ma már népszerű tahiti fekete gyöngyöket, azok senkit nem érdekeltek. Assael nem adta fel, és még csak nem is azt a megoldást választotta, hogy a fehér gyöngyök mellé bedobott néhány feketét abban a reményben, hogy majdcsak lecsap rájuk valaki. Hanem inkább meggyőzte egy barátját, nevezetesen Harry Winston ékszerészt, hogy tegye ki a fekete gyöngyöket a Pífth Avenue-n lévő üzletének kirakatába, a gyémántok és egyéb drágakövek közé. A fekete gyöngy egy szempillantás alatt bombasiker lett. Az ára az egekbe szökött. Alig egy évvel korábban fabatkát sem ért – valószínűleg kevesebbet, mint az osztriga, amiből származott. Egyszerre azonban az egész világ úgy gondolta, hogy ha a fekete gyöngy elég előkelő ahhoz, hogy egy elegáns zafír ékszer mellé kerüljön a kirakatban, akkor kétségkívül rengeteget érhet.

45. oldal

Amapola P>!

Képesek leszünk-e bölcsebben költeni a könyv elolvasása után? Persze. Talán. Egy kicsit. Valószínűleg.

13. oldal

2 hozzászólás
furacs>!

hivatalnokok, szülők vagy bárki, aki önmagát vagy másokat motiválni szeretne −, hogy alaposan gondoljuk át, milyen hatása lesz az adott esetben az általunk képviselt megközelítésnek. Azt remélem, hogy ha megértjük a motiváció rejtett összetevőit, könnyebben ki tudjuk bontakoztatni a bennünk működő pozitív, nehezen felismerhető hajtóerőket. Végül is, ha egy kedves szótól szinte varázs-
ütésre jobban teljesítenek az emberek, az energia, elkötelezettség és odaadás milyen más szunnyadó tartalékaira bukkanhatunk, ha elkezdjük tudatosan keresni azokat?

A fizikusok régóta szeretnének rájönni, hogyan lehet a semmiből létrehozni valamit. Ez motiválta az „örökmozgó” megépítésére tett megannyi próbálkozást, melyek pedig a termodinamika kérlelhetetlen törvényeinek köszönhetően eleve kudarcra voltak ítélve. Létezik azonban olyan terület, ahol elérhetjük, hogy soha el nem fogyó energia képződjön, és ez az emberi motiváció. Ha helyesen használjuk azokat az erőforrásokat, melyeket a kötődés, jelentőségérzet, saját alkotás öröme felszabadít, befektetésünk busásan megtérül a nyomában feltörő erős motivációban.

Természetesen nagyon messze vagyunk még a motiváció minden rétegének megértésétől, azonban már a felszín alatt rejlő ezernyi furcsa és bámulatos részlet megtalálása és összerakosgatása is izgalmasnak és hasznosnak ígérkezik. És ha jól követjük a nyomokat, még több titok tárul fel a produktivitás, szeretet és jelentőségérzet működésével és természetével kapcsolatban.

Hát van ennél motiválóbb?

120. oldal

Dan Ariely: Motiváció Mi hajt, ösztönöz, lelkesít minket valójában?

1 hozzászólás
Kkatja P>!

Hadd mondjam ki nyíltan! Az emberek csalnak. Ön is csal. És igen, időről időre én is csalok.

17. oldal Tényleg racionalizálható a bűnözés?

Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról Hogyan csapjuk be önmagunkat és másokat?