!

Czakó Gábor magyar

1942. szeptember 14. (Decs) –

Teljes névCzakó Gábor Csaba
Nemférfi
Honlapczakogabor.hu
Életrajz

Könyvei 66

Czakó Gábor – Banga Ferenc: 77 magyar rémmese
Czakó Gábor: A sárkánymocsár ura
Czakó Gábor: Iskolavár
Czakó Gábor: Eufémia
Czakó Gábor – Banga Ferenc: Hetvenhét és fél magyar rémmese
Czakó Gábor: Csata minden áldott nap
Czakó Gábor: Aranykapu
Czakó Gábor: Kilencvenkilenc magyar rémmese
Czakó Gábor: Tündérfalva
Czakó Gábor: Hitemről

Kapcsolódó sorozatok: Beavatás · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Szépirodalmi Zsebkönyvtár Szépirodalmi · A Színház folyóirat drámamellékletei · Ajándék könyvecske B.K.L. · Új termés

Antológiák 10

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 55.
Sziládi János (szerk.): Galaktika 89.
Vasy Géza (szerk.): A medveölő fia
Kardos György (szerk.): Körkép 81
Nemes György (szerk.): Írószemmel 1971
Rátkai Ferenc – Tóth Gyula (szerk.): Körkép 67
Büki Attila (szerk.): Isten kezében
Baka Györgyi (szerk.): A beváltás helye
Balázs Géza – Minya Károly (szerk.): Nyelvi esszék
Annus József – Czine Mihály (szerk.): Válasz Évkönyv 1989 I-II.

Népszerű idézetek

regulat>!

Nagyon jól tudom én is, hogy a legbutább gyerek is okosabb kétéves korában, mint lesz negyven év múlva, amikor, mondjuk, igazgatói vagy miniszteri székben ül! Mikor és ki látott olyan fölnöttet, aki első hallásra megjegyez húsz-harminc új szót, nyelvtani szerkezetet, magatartási formát, szabályt, játékot, mit tudom én mit?

88. oldal

ÁrnyékVirág P>!

– Hát akkor szevasztok.
– Máris mégy?
– Sajnos muszáj. Ne haragudjatok.
– Dehogy haragszunk. Csak azt nem tudjuk még, hogy távozásod betölti-e majd az űrt, amely az ittlétedtől támadt.

Búcsúzás

4 hozzászólás
nemleh>!

Anyanyelvünk – többek közt – egy emberileg kimeríthetetlen teljesítményű, mégis igen áttetsző, egyszerű, egy értelmes magyar által játszva működtethető szóteremtő gépezet.

247. oldal, A magyar is milliomos (Cz. Simon, 2013)

regulat>!

…Winter a falon függő békegalambábrát hasonlítgatta össze az ablakpárkányon pöffeszkedő modellel, és nem fért a fejébe, hogy egy ilyen csúnya, ellenszenves állat miként csinálhatott ekkora karriert.

54. oldal

eMBé>!

Amikor magához tért az intenzív osztályon, különös világban találta magát. A hatalmas ablak keretében a felhők csontszín, szürke, lilás, narancsos és bíbor sávjai jelezték, hogy itt meglepő események helyezték magukat kilátásba. Sose gondolta volna, hogy ennyiféle felhő létezik – egyszerre –, és a kéknek ennyi árnyalata képes környezni tarkaságukat. Életvitelébe nem fért bele az ég tanulmányozása.

186. oldal

latinta P>!

Szilveszter kandúr hollywoodi rajzfilm rabszolgaságából menekült Adorján Sebestyénhez és Sebestyén Adorjánhoz. Orra bíbor gombocskájától fekete farka fehér hegyéig reszketett szegényke az éhségtől, a sok megaláztatástól. A fiúk napokon át dajkálták, vigasztalták, kecsketejszínhabos kakaóval etették, mire annyira magához tért, hogy képes volt pályát választani.
    – Sztár? Filmsztár soha többé! – Ezek voltak az első szavai, miután kezdte összeszedni magát. Mert csak ha éheztették volna! Az volt a szerepe hosszú éveken át, azt játszotta ezernyi egy újra forgatott jelenetben, hogy ő kizárólag egy bizonyos Csőrike nevezetű, cicababára maszkírozott verébbel táplálkozhat. Namármost minden filmben el kellett fognia Csőrikét, majd besózni, serpenyőbe tenni. Ekkor jött a fordulat. Mielőtt megehette volna a kis fölfuvalkodottat, kapott harmincnyolc pofont, hetvenegy fenékberúgást, átment rajta a fűnyírógép, az úthenger, belökték a szecskavágóba, átpárolták a kávéfőzőn.

4. fejezet, melyben új szereplő lép a színre, annak is a közepére. (Múzsák, 1991)

3 hozzászólás
eMBé>!

Szép az, akit szeretek. Attól szép, hogy szeretem.

248. oldal

Czakó Gábor: Aranykapu Boldog Salamon király

Rushka>!

A civilizáció utóbbi századában, amikor a mai iskolaszerkezet megszilárdult, az iskolák megtalálták létezésük célját és értelmét. Kialakították azt a tananyagot, amely a legjobban megfelel vizsgarendszerüknek, és amelyet az elméleti szakemberek eszménye, a közepes képességű tanuló is el tud sajátítani, pontosabban: le tud vizsgázni belőle…
Azt hiszed, én nem tudom, hogy ez a bizonyos közepes képességű tanuló csak a közepesnél is gyöngébb képességű tudorok agyában létezik?

65. oldal

SteelCurtain>!

– Majd írunk magának pár ajánló sort. Mint az egyszeri szülő az egyszeri gyereke egyszeri üzenőfüzetébe: „T. Tanárnő! Kálmánka fölfúvódott, kérem matekórán jól megfingatni”

Czakó Gábor: Eufémia Utolsó heteinek hiteles története

nemleh>!

Az értelem az ész és a szív tudásának egysége, akár az érzelem, de az előbbiben az észen a hangsúly, az utóbbiban a szíven.

125. oldal, Kölcsönös áthatás - egy őskori eszme a magyarban (Cz. Simon, 2013)