!

Csoma Mózes magyar

초머 모세 (Csoma Mózes), Mózes Csoma

1978. május 11. (Budapest) –

Nemférfi

Képek 2

Könyvei 15

Csoma Mózes: Korea
Csoma Mózes: Korea története
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok
Csoma Mózes: Koreaiak Magyarországon az 1950-es években
Csoma Mózes: Magyarok Koreában
Csoma Mózes: Korea és Magyarország 1956-ban
Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
Csoma Mózes: Rákosi Mátyás Kórház, Észak-Korea
Csoma Mózes: The relations of the Korean Peninsula and Hungary seen through rare photos / 한반도-헝가리 관계사 희귀사진집 / Ritka fotók a Koreai-félsziget és Magyarország kapcsolatainak történetéből

Szerkesztései 2

Csoma Mózes (szerk.): A Koreai-félsziget felszabadulásának és megosztásának 70. évfordulója
Csoma Mózes (szerk.): The Hungarian revolution of 1956 and the Korean Peninsula

Népszerű idézetek

Kuszma P>!

A fegyverszünet megkötése óta már több mint hatvan év telt el. A hosszú megosztottság egyetlen pozitívuma, hogy a két országrész között a demilitarizált övezetben emberi behatástól mentes élővilág alakult ki. A félszigetet négy kilométeres sávban kettészelő terület erdőségeiben már régóta kihaltnak vélt állatfajok jelentek meg.

107. oldal

Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország – a közös gyökerektől

6 hozzászólás
Jagika P>!

Hidejosi nevéhez fűződik az egységes Japán megteremtése.

56. oldal

Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok Az ókortól a modern időkig

Kapcsolódó szócikkek: Japán · Tojotomi Hidejosi
Jagika P>!

A harcok eredményeképp Munmu király kivívta a kínai hadsereg távozását, majd 676-ban létrejött az Egyesült Silla Királyság.

34. oldal

Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok Az ókortól a modern időkig

Kapcsolódó szócikkek: Silla Királyság
Jagika P>!

Az Imdzsin háborúban aratott fényes győzelmek következtében Li Szun Sin admirális a koreai identitás kihagyhatatlan részévé vált, így a megosztott félsziget mindkét részén töretlen tisztelet övezi.

67. oldal

Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok Az ókortól a modern időkig

Leah P>!

Nemzetünk fél-tízezer éves történelme során sokat szenvedett más népek támadásaitól. A mi nemzetünk azonban sohasem támadott meg más népeket, s nem okozott fájdalmat más országok lakosságának. a mi nemzetünk békét akart, s a békeszeretet évezredes hagyományát követte.
(szöuli középiskolai tankönyv)

11. oldal

Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország – a közös gyökerektől

ppayter>!

Korea eredete a legendák homályába vész.

(első mondat)

Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország – a közös gyökerektől

Anton_Gorogyeckij P>!

Hadd mondjam el az első benyomásomat Budapestről. Úgy éreztük, ez nem kommunista ország! Ez egy kapitalista ország! Neonfények mindenhol, amiket egyáltalán nem láttunk korábban Moszkvában. Kávézók, áruházak. Egy nagyszerű ország, barátságos emberek, finom ételek. Én nagyon szerettem a magyar szalonnát. A szalonna, paprikával, hagymával, kenyérrel, az milyen jó volt! Nagyon sok koreainak nem volt lehetősége ilyesmit enni. A lángos! Azt is nagyon szerettem! Természetesen a gulyáslevest és a paprikás csirkét is. A kompótokat, a rétest és a palacsintát. Ezeket mind nagyon szerettem. Hetente egyszer pedig belépőt kaptunk a Gellért fürdőbe! Ez igazi luxus volt. Havonta egyszer pedig kaptunk jegyet az Operába. Hát az egyszerűen hihetetlen volt! Nagyon sokszor voltam az Operaházban. Amikor később már az Egyesült Államokban építészetet tanultam, egy ottani könyvben olvastam, hogy a budapesti Operaház belső kialakítása a világon a legszebb!

80. oldal, Zang Gi Hong visszaemlékezése (L'Harmattan, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Gellért gyógyfürdő · gulyás · lángos · palacsinta · rétes · szalonna
saribo>!

Amikor Kádár János halálhíre eljutott Phenjanba, szinte valamennyi ország kondoleáló csoportot küldött a magyar VIT delegáció lakóhelyére, bár a magyar fiatalok nem mutattak különösebb érdeklődést a pártfőtitkár halála iránt. Végülis a magyar küldöttség úgy határozott, hogy a „delegáció kommunistáját” bízzák meg a kondoleálások fogadásával, aki pedig fekete tornanadrágját csíkokra vágva rögtönzött gyászszalagokat készített.

82. oldal

Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton Észak-Korea a rendszerváltozások évében

Kapcsolódó szócikkek: Észak-Korea
padmee>!

Thedzsong király* legidősebb fia, Jangnyong herceg (양녕대군)** alkalmatlan volt a trónöröklésre. Érdekes megemlíteni, hogy az udvarból kiköltözött herceg leszármazottjai között találjuk Li Szin Mant, a Koreai Köztársaság első államfőjét is.

* 1400–1418 között uralkodott
**Jangnyong tegun

68. oldal

Csoma Mózes: Korea története A két koreai állam történelemszemléletének összehasonlításával

Anton_Gorogyeckij P>!

A KNDK legfelsőbb vezetésének álláspontjával kapcsolatosan érdekes adalék derül ki a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzött egyik külügyi jelentésből. Eszerint 1989 októberének végén Kim ír Szén elnök – az éppen távozó csehszlovák nagykövet búcsúztatásán – elmondta, hogy figyelemmel kísérik a szocialista országokban végbemenő változásokat, és nagyra értékelik a múlt hibáinak kijavítására irányuló törekvéseket. A KNDK-ban ugyanakkor nem történtek hibák, így nincs mit kijavítani. A Koreai Munkapárt által követett irányvonal állandóan fölfelé ívelő pályán mozog, ezért nincsen szükség reformokra sem.

273. oldal (Antall József Tudásközpont, 2018)

Csoma Mózes: Korea története A két koreai állam történelemszemléletének összehasonlításával

1 hozzászólás