!

Csikász Lajos magyar

Aaron F. Loacher

1964. március 8. (Kunszentmárton) – 2021. szeptember 29.

Csikász_Lajos I
40 figyelő · 1 figyelt · 15 értékelés · 0 polc · 10 karc · 0 észlelés
Teljes névCsikász Lajos
Nemférfi
Facebook@lajos.csikasz
Életrajz

Képek 1

Könyvei 12

Csikász Lajos: Ezüst sávok, arany liliomok
Csikász Lajos: Vörös-kék lobogók
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Csikász Lajos: A kuruc király
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Csikász Lajos: Megátkozottak
Csikász Lajos: A két fejedelemasszony
Csikász Lajos: Arany és vér
Csikász Lajos: Éjszín liliomok
Csikász Lajos: Haragvó liliomok

Kapcsolódó sorozatok: Anjou lobogók alatt · A félhold alkonya · Rákóczi · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Fazekas Attila összes képregénye

Antológiák 19

Vancsó Éva (szerk.): Ajtók és átjárók
Tamási Izabella (szerk.): Mítoszok és legendák
Tamási Izabella (szerk.): Harcosok Vértanúk Boszorkányok
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Tamási Izabella (szerk.): Évszázadok ösvényein
Nemes István (szerk.): Az idő kalózai
Tamási Izabella (szerk.): Oratores Bellatores Laboratores
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/11 (12.)
Botos Máté (szerk.): A történettudomány és a történelmi regény
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 380 XL

Kiemelt alkotóértékelések

jehuka P>!

Csikász Lajos

Hét kiolvasott regény után talán nem hangzik elhamarkodott kijelentésnek: Csikász Lajos az egyik legkiválóbb kortárs magyar történelmi regényíró. A neve számomra egyet jelent a hiteles korrajzzal és az izgalmas, szórakoztató történetvezetéssel. Művei tökéletesen alkalmasak a történelmi regények népszerűsítésére is. Magával ragadó olvasmányos stílusa és az igényes, már-már szépirodalmi nyelvezete azok számára is élvezetes időtöltést nyújthat, akik eddig még csak kacérkodtak a műfajjal. Több könyvével ott áll a legmeghatározóbb könyvélményeim listáján.

3 hozzászólás
robinson P>!

Csikász Lajos

Nagy kedvenc lett, pillanatok alatt meggyőzött tudásáról. Profi és alapos. Szórakoztatva mesél, tanít. Cselekményszövése tökéletes, írásainak remek hangulata, humora van. Ajánlom minden érdeklődőnek, történelmet szerető olvasónak olvasmányos kalandjait a magyar középkorról. Életszerű-szagú regényeit, remek karaktereit élmény megismerni.

Urbánszki_László I>!

Csikász Lajos

„Nincs szükségem ilyen riválisra… remekül írsz!” – írta Bernard Cornwell Simon Scarrownak… és írom én Csikász Lajosnak:. :)

Szürke_Medve >!

Csikász Lajos

Járhattam az óráira az egyetemen. Lenyűgöző figura….:) Élményként mentünk minden órájára, remek előadó volt. Pedig tanárként szigorú volt, engem egyszer meg is húzott csillagászatból. A földrajz történetéről írt tankönyvét ma is előveszem néha. A regényeit még egyetemistaként elkezdtem olvasni.
Megérdemel minden csillagot (felet a cinizmusa miatt vontam le, amire akkoriban kissé hajlamos volt, nem tudom hogy most mi vele a helyzet.)

SzVera>!

Csikász Lajos

Az idei év egyik legkellemesebb olvasási élményét jelentette számomra Csikász Lajos Rákóczi sorozata, mely egyben az írótól az első olvasásom, de biztos nem az utolsó.
Nagyon megszerettem a stílusát, élmény minden sora, korhű, izgalmas, kalandos, humoros. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmet és életszerűen akar róla olvasni, hiteles karakterekkel. Csak azt tudom mondani Csikász nagyon tud, kitűnően ír.

Petya15>!

Csikász Lajos

Csikász Lajos egy remek szerző, aki jól érzékkel ragadja meg a témát és mutatja be az adott kort. Körültekintően bánik az információk kellő adagolásával, jó humora és jól elbeszélő tehetsége egyedi hangvételt ad a műnek. Olvasva tanít, és olykor elvarázsolja az olvasót az adott világba, hogy olykor jó időre lekösse ott. S mi ezt az újabb és újabb művek olvasásával kívánjuk megköszönni neki.
Tanít, de nem untat, gördülékenyen haladhatunk műveibe, melyet alig vesszük észre hol hagytuk abba. A csata jó leírásai és a megjelenő ostromok, a szerethető, avagy utálatos karakterei is mind zseniális világot teremtenek, melyet alig akarunk otthagyni :-)
A kortárs irodalom és a történelmi regények szerzői között méltán ott a helye a zászlós urak mellett!

Bahon>!

Csikász Lajos

A kedvenc magyar íróm!

Ennyire még senki nem tudott belevarázsolni engem más történelmi korba. Olvasás közben érzem a szelet, a napfényt, a bűzt, nagyokat nyelve a kenyér, sülthús és bor ízét. A szereplőkkel együtt gondolkodok a stretégiákról, keresem az ellenség nyomait, lehetőségeit. És mindent úgy tár elénk, hogy közben humoros is a történet. Ráadásul a mosolykeltése egyszerűségből fakadó és olyan természetesen előtörő, akár a feszült helyzetekben is, hogy meglepődik, így jobban megörül neki az ember. Párbeszédei teljesen életszerűek, gondolom a valóságban is szeret cseverészni az író. A romantika is erőssége, biztosan szerencsés asszonynak vallja magát a felesége. A történelmi tudás átadásáról meg nem is írok sorokat; ízig-vérig történelmi regények kerülnek ki a keze közül.

Száz szónak is egy a vége, a kedvenc magyar íróm! Vagy ezt mondtam már?

Fesskavics>!

Csikász Lajos

Nagyon jók a történetei, élnek a szereplők, hibátlan a történelmi háttér. Kiváló író, mindenkinek ajánlom!

Ildiee>!

Csikász Lajos

Nagyon örülök, hogy felfedeztem Csikász Lajos könyveit. Minden eddigi olvasott regényéből átjön az alapos kutatómunka, az ez által megszerzett tudást pedig kalandos, izgalmas köntösben helyezi elénk, humoros, életszerű párbeszédekkel. Mivel kb általános iskolás korom óta szeretek magyar történelmi regényeket olvasni, így nem kérdés, hogy nálam a kedvenc írók közé avanzsált.

turorudi>!

Csikász Lajos

Fordulatos regények, élettel teli szereplők, gazdag nyelvezet és „humorbonbonok”, mindez alaposan kidolgozott történelmi háttérrel… Csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

robinson P>!

A magyarok barbárok, kétség sem fér hozzá, viszont főzni, azt nagyon tudnak!

262. oldal

robinson P>!

– Minden magyar tud lovagolni, legföljebb nem telik neki nyeregre meg lóra.

276. oldal

robinson P>!

– Tudod, mi az igazán elkeserítő, Kelemen? Hogy ötszáz év alatt sem tanultunk a hibáinkból. Szerinted mennyit kell várnunk, hogy túllépjünk saját árnyékunkon? Hogy együttes erővel lépjünk fel az ellenségeinkkel szemben? Hogy magyar ne ölje a magyart?

82. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

– Nem nagy dicsőség okosabbnak lenni az ostobáknál – mormolta maga elé félhangon.

27. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson P>!

– Akit megkínálnak egy koronával, ritkán szokott nemet mondani

152. oldal

robinson P>!

A torony körül galambok röpködtek, valahol egy sas vijjogott, lelkemben a puszta dalai zengtek, és a hátam mögött aranyfénnyel ragyogtak a diadalmas liliomok.

418. oldal

robinson P>!

– Tudsz valamit Apafi hadáról?
– Már nem járnak messze. Bár a sólyomszárnyak helyett inkább a teknőclábakat választották a haladásra, mégis úgy vélem, három-négy napon belül ideérnek.

172. oldal

robinson P>!

Nőm elengedte a kezem és megsimogatta az arcom.
– Nem az a lényeg, hogy hol s miként éheztél meg, hanem az, hogy végül itthon vacsoráztál! – villantott rám egy huncut mosolyt.

220. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

– Olyan ember nem született még e világra, aki ésszel felfoghatta volna a szerelem természetét.

225. oldal