!

Csepregi Tamás magyar

Könyvei 1

Csepregi Tamás: Szintetikus álom

Népszerű idézetek

Sha>!

Aki a sorsban hisz, kizárja az életéből a véletleneket.

83. oldal

Sha>!

– Ha eladják a prototípust a pongóknak? Rengeteget. A kínaiak huszonnégy óra alatt megbuherálják a cuccot, és kijönnek a saját verziójukkal még az Rt. előtt. Annyit kérhet érte, amennyit nem szégyell.
– Nem vagyok szégyellős fajta – dörmögte a bajszos.

75. oldal

Sha>!

Született vesztes volt a fickó, szerencsétlen barom, tele hibákkal, ezer stiklivel, mégis a végletekig becsületes. Nem csoda, hogy nem vitte semmire.

99. oldal

gretus126>!

Amikor kifelé indulok, megkérdi, hogy vagyok. Azt hazudom, hogy jól, ő pedig azt, hogy elhiszi. Barátok a sírig.

vvera>!

A fájdalom lassú,kegyetlen módon ébreszt, szemhéj mögötti színes robbanásokkal.

(első mondat)

Sha>!

Az emberek nem annyira az élmény, mint inkább az esemény miatt tették tiszteletüket az Operaházban, hogy legyen miről beszélni, legyen mivel dicsekedni a felső tízezer köreiben.

76. oldal

Leah P>!

Hat óra ötvenhétkor a férfi felöltözve, táskájával a kezében állt az utcafrontra nyíló ajtóval szemben, ami most egész alakos tükörré morfolódott.
Végignézett magán, majd mélyen saját szemébe nézett.
– Tűzsárkány vagy. Kiválasztott. Nincs előtted lehetetlen. Nagy dolgokra vagy hivatott. Mindent elérhetsz, csak akarnod kell és tenned érte. Magasra törsz. A legmagasabbra. Tűzsárkány vagy.

Leah P>!

Sosem volt babonás. Aki a sorsban hisz, kizárja életéből a véletleneket

Kapcsolódó szócikkek: sors
Leah P>!

Van egy történet, amit még kiskoromban hallottam,
és azóta újra és újra eszembe jut. Elmeséljem?
– Persze.
– Még nagyon régen történt. Abban az időben, amikor sárkányok meg lovagok járták a földet. Anyu így mesélte. Volt egy falu, amit száz meg száz év óta egy óriás tartott rettegésben. Az óriás a közeli barlangban lakott, és időről időre, amikor megéhezett vagy unatkozott, bement a faluba, feldúlta ez éléskamrákat és azt a nagy faházat, amiben az emberek az élelmüket tartották, és mindent megevett. Amit nem evett meg, azt elvitte magával. Aki pedig szembe mert szállni vele, azt megölte. Az emberek kétségbe voltak esve, épphogy csak nem haltak éhen, amikor jött a hideg évszak, és esett a fehér eső. De volt egy legenda, ami szájról szájra járt közöttük. A legenda egy újszülöttről szólt, aki hat ujjal jön a világra, és aki felnőve megszabadítja őket az óriástól. Ez tartotta bennük a lelket hosszú-hosszú időn keresztül. Aztán egy napon megszületett a hatujjú fiú. A falusiak nagyon örültek. Végre eljött, aki megszabadít minket az óriástól, mondták. Onnantól kezdve úgy vigyáztak a fiúra, mint a szemük világára. A legjobb ételeket kapta, a legjobb ruhákat. Mindenki csak az ő javát nézte, a saját szájuktól vették el a falatot, hogy ő ne szenvedjen szükséget. A tenyerükön hordozták. Így nőtt fel a fiú. Sosem nélkülözött, sosem éhezett. Amikor elérte a felnőttkort, felültették az egyetlen lovukra, és odaadták neki az egyetlen fegyverüket, amelyet évek óta őrizgettek az alkalomra. A fiú kihúzta magát, végignézett az embereken, akiket megmenteni készült, és kilovagolt az óriás barlangjához. A falusiak sietve követték. Óriás, kiáltotta a fiú, gyere elő! Hadd vessek véget az uralmadnak, hadd szabadítsam meg tőled a falut egyszer és mindenkorra! Hadd öljelek meg! És akkor az óriás előjött a barlangjából, lustán körbenézett, odaállt a fiú elé, és egyetlen mozdulattal halálra taposta. Az emberek pedig visszamentek a falujukba, és felkészültek a hideg évszakra.
Nóra magára húzta a takarót, és a sötét plafont nézte.
– Tudod, régen azt hittem, a történet tanulsága az, hogy nem szabad elhinni magadról, hogy sérthetetlen vagy. Hogy küzdened kell azért, hogy elérd, amit szeretnél. Semmi nincs ingyen. És így is tettem.
Végigsimított a haján.
– Most viszont már úgy gondolom, a tanulság az, hogy nincs eleve elrendeltetés. Minden megváltoztatható. Csak akarat és kitartás kérdése.
– És szerinted? – fordult arcával a fiú felé. – Szerinted mi a mese tanulsága?

Leah P>!

Halkan szitált az eső, milliónyi apró ezüstcsepp a Béke út halogénlámpáinak fényében. A közelgő monszun ezúttal udvariasan előre jelezte jöttét.