!

Csejk Miklós

Könyvei 1

Csejk Miklós: Üvegszilánkkönny

Kapcsolódó sorozatok: Angyalszárny-trilógia

Antológiák 2

Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG

Népszerű idézetek

>!
Adrirawia

Mert az ember nagyon sok mindent megkaphat az élettől, de a szabadságot semmi sem tudja pótolni.

124. oldal, Arkaden Üvegpalota

>!
Adrirawia

Miért kellene megmenteni az emberiséget? Élje csak az életét, én is élem a magamét, aztán majd alakulnak a dolgok

212. oldal

>!
Adrirawia

De a kételkedés magvát az önző, egoista, magántulajdon és a pénz körül forgó világunkkal szemben elültette a 60-as évek egyetemista ifjúsága. Még lehetünk kerékkötők, de akkor is már készül a mélyben az új, a közösségre épülő kultúrkörünk. Eljött a idő.

>!
Adrirawia

Az estét egy teázóban töltöttem, és arról gondolkoztam éjfél körül, hogy vannak- e angyalok. Mert bár Wenders szerint sem kétségtelen, hogy vannak, de ha léteznek, akkor biztosan nem látnak színeket. Csak feketét és fehéret, valamint a szürkének ezernyi árnyalatát. Mi emberek, abból, hogy az angyalok mit láthatnak, csak akkor tudhatunk meg valamit, ha megnézünk egy fekete-fehér filmet vagy fotót.
Ha a dolgok dokumentációs funkciója felől közelítjük meg, akkor a film és a fotó a múlt. Vagyis arról van szó, hogy az angyalok csak a múltat látják. Mára a fekete és a fehér a múlt színe lett. A jelen forgataga, a színek, kavalkádja csak pillanatokra létezik, ahogy a szenvedély is pillanat szülötte. Ahogy mi, emberek is csak pillanatban létezünk, és soha nem fogunk feketén és fehéren látni, vagyis „színről színre”. Ez a kiváltság az angyaloké.

35.-36. oldal, Üvegszilánkkönny