!

Clifford D. Simak amerikai

1904. augusztus 3. (Millville, Wisconsin, Amerikai Egyesült Államok) – 1988. április 25. (Minneapolis, Minnesota, Amerikai Egyesült Államok)

Teljes névClifford Donald Simak
Nemférfi
Életrajz

Képek 4

Könyvei 39

Clifford D. Simak: A város
Clifford D. Simak: Ha megáll az idő
Clifford D. Simak: Az emberfarkas-elv
Clifford D. Simak: City
Clifford D. Simak: Way Station
Clifford D. Simak: Project Pope
Clifford D. Simak: I Am Crying All Inside and Other Stories
Clifford D. Simak: The Big Front Yard and Other Stories
Clifford D. Simak: All the Traps of Earth
Clifford D. Simak: Time and Again

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kozmosz Fantasztikus Könyvek · A sci-fi mesterei Móra · A sci-fi klasszikusai · Science Fiction Masterworks angol · The Complete Short Fiction of Clifford D. Simak Open Road Media angol

Antológiák 22

Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Kuczka Péter (szerk.): A csillagűzött szerető
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): Kaland a végeken
Ifj. Veress István (szerk.): Téridő – ugróknak
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 9.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 7.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19.
Michaleczky Péter (szerk.): Árnyfal

Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

Clifford D. Simak

A fantasztikus irodalomban igazi klasszikus Clifford D. Simak. Munkái, melyek közül én magyarul csak hármat ismerek: kiemelkedő, üde színfolt A város, amely úgy volt képes intelligensen beszélni a társadalom és ember jövőbeli kapcsolatáról, hogy elkerülte a műfaj összes, azóta klisévé csontosodott elemét. Nincs benne háború, nincs benne világégés, nincs benne nagy elnyomó diktatúra. A város voltaképpen Simak gondolatkísérlete arra, hogy egyszer és mindenkorra megoldja a háború gordiuszi csomóját. Az egyik válasza erre pont a városok megszűnése. A háborúkat a hiány szüli, így könnyebben elkerülhetők, ha mindenkinek jut élelem és föld, így erre kell törekedni. Tisztára egy kis kommunizmus.
Nem kisebb teljesítmény másik műve: a Ha megáll az idő című opusz sem, ahol földi ember lép telepatikusan kapcsolatba téren és időn át egy idegen entitással, melynek nyomán megváltozik, új humanitással bíró emberi lénnyé válik, s ebből jön a kalamajka…
Szóval igazán különleges, rendhagyó disztópiákat író szerző, nagyon kedvelem a könyveit!

https://moly.hu/konyvek/clifford-d-simak-a-varos/en-es-a-konyv/bla
https://moly.hu/konyvek/clifford-d-simak-ha-megall-az-ido/en-es-a-konyv/bla


Népszerű idézetek

Noro >!

Fokról fokra, ahogy a mondakör kifejlik, az olvasó egyre pontosabb képet kap az emberi fajról. Fokozatosan kialakul meggyőződésünk, hogy ilyen faj nem létezhet másutt, csak a tiszta fantáziában.

Jegyzetek az ötödik mondához

ppayter>!

– Apa, igazán arrébb mehetnél, ha a fűnyíró odaér hozzád. (…) Múltkor is csak ültél és ültél, és hagytad, hogy körbenyírjon.

13. oldal - I. A város

Oriente>!

Arról van szó, hogy valaki fizikailag eltávozhat ebből a világból, átszelheti az űrt, és más világokba juthat. Bár ezt az elképzelést nagyrészt tiszta fantáziának kell tekintenünk, melynek természetesen bármely mondában helye van, mégis sokan tanulmányozták. A legtöbb tanulmány megerősítette a hitet, hogy ilyesmi lehetetlen. E szerint a hiedelem szerint a csillagok, melyeket éjszaka látunk, hatalmas világok, óriási távolságban a mi világunktól. Természetesen mindenki tudja, hogy csupán égen függő lámpások…

41. oldal - Jegyzetek a második mondához

1 hozzászólás
Tigrincs P>!

– Hallom – mondta a farkas –, hogy gyilkosság történt.
Dörmögő dörmögött.
– Különös gyilkosság, testvér. Gyilkosság megevés nélkül.
– Szimbolikus gyilkosság – mondta a farkas.

166. oldal, VII. Aiszóposz (Móra)

Oriente>!

Towser, bár bolhák kínozzák, olyan karakter, akit nem kell szégyellnünk.

91. oldal - Jegyzetek a negyedik mondához

Oriente>!

Stanley kisasszony a Naprendszer legjobban képzett transzformátorkezelője.

93. oldal, IV. Dezertálás

Noro >!

Ugry Az ember mítosza című könyvében felteszi a kérdést: ha az ember más utat választott volna, vajon nem válhatott volna idővel ugyanolyan naggyá, mint a kutya?

Jegyzetek a hatodik mondához

csartak P>!

Ezeket a történeteket a kutyák mesélik, amikor magasan lobog a tűz, és fúj az északi szél. Ilyenkor összegyűlnek a családok a kandallókőnél, a kölykök csendben ülnek és figyelnek, és amikor vége a történetnek, rengeteget kérdeznek.
– Mi az az ember? – kérdezik.
Vagy például:
– Mi az a város?
Vagy:
– Mi az a háború?
Határozott választ nem adhatunk e kérdésekre. Vannak feltételezések, akadnak elméletek, akad számos intelligens találgatás, de válasz nincs.

(első mondat)

Tigrincs P>!

(..) megtudjuk, hogy a kommunikációs képesség milyen korlátozott volt, és ez a körülmény semmiképpen sem segíti a fejlődést. Azt a nehézséget, hogy az ember képtelen volt megérteni és elismerni egy másik ember gondolatát és szempontjait, a technikai készség semmilyen mértéke sem oldhatta volna meg.

104. oldal, Jegyzetek az ötödik mondához (Móra)

csartak P>!

És a dimenzinóval szemközt, a nappali sarkában volt a könyvtár, amely elektronikus leegyszerűsítéssel magában foglalta mindazt az irodalmat, amely az ember hosszú történelmét túlélte. Ebben a könyvtárban az ember feltárcsázhatta és kiválogathatta az összes olyan fennmaradt gondolatot és reménységet, amelyet emberi lény, – aki valaha megpróbálta tapasztalatainak kovászát és agya mélyéből felbuggyanó érzését és meggyőződését papírra vetni –, leírt.