!

Charles Fourier francia

1772. április 7. (Besançon) – 1837. október 10. (Párizs)

Teljes névFrançois Marie Charles Fourier
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Fourier http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Fourier

Könyvei 2

Charles Fourier: A négy mozgás és az általános rendeltetések elmélete
Charles Fourier: ¿Cómo educar para la libertad y la felicidad?

Népszerű idézetek

>!
Leverkühn

Kérdezzétek meg az erényes Senecától, amikor a szegénység örömeit magasztalja, miért gyűjt össze 80 millió tours-i fontot (mai értékben)? Minden bizonnyal azért, mert szebbnek találja a kilátásban levő szegénységet és a középszert, mint a valóságosat, hasonlóan azokhoz a rosszul megmunkált szobrokhoz, amelyek messziről jobb hatást keltenek, mint közelről. Csatlakozzunk Seneca véleményéhez, miszerint a szegénységet és a középszert, éppúgy, mint ő, a könyvtárak polcain hagyhatjuk porosodni.

>!
Leverkühn

… az ember semmivé válik, mihelyt nem azt a helyet foglalja el, ahová a természet szánta.

>!
Leverkühn

A mezei munkák, mint amilyen a szántás, joggal váltanak ki belőlünk az irtózattal határos undort, és a művelt ember számára nem marad más, mint az öngyilkosság, ha az eke az egyetlen megélhetési forrása.

>!
Leverkühn

… a civilizált termelést Isten találta föl az emberi nem megbüntetésére. Ettől kezdve azt feltételeztem, hogy ebben a termelésben valamiképpen fölborult a természetes rend; hogy talán Isten szándékaival ellentétes módon valósul meg, hogy ennyi csapás fönnmaradását annak kell tulajdonítanunk, hogy hiányzik valamely elrendezés, amelyet Isten akar, és amelyet a tudósok nem ismernek: végül pedig azt gondoltam, hogy ha az emberi társadalmakat, Montesquieu véleménye szerint, „bágyadtság, belső fogyatékosság, titkos és rejtett méreg” sújtja, megtalálhatnánk az orvosságot, ha eltávolodnánk a bizonytalan tudományaink által követett utaktól, hiszen ezek a tudományok annyi évszázadon át szalasztották el ezt az orvosságot.