!

Charles Bukowski amerikai német

1920. augusztus 16. (Andernach, Németország) – 1994. március 9. (Los Angeles, Kalifornia, USA)

Tudástár · 21 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 5 film

Teljes névHenry Charles Bukowski
Honlapbukowski.net
Facebookhttps://www.facebook.com/pages/Henry-Charles-Bukowski/22981282256

Képek 18

Könyvei 66

Charles Bukowski: Posta
Charles Bukowski: Nők
Charles Bukowski: A kezdő
Charles Bukowski: Tótumfaktum
Charles Bukowski: Ponyva
Charles Bukowski: Forró vízi zene
Charles Bukowski: A semmitől délre
Charles Bukowski: Hollywood
Charles Bukowski: Egy vén kujon jegyzetei
Charles Bukowski: Vegyes felvágott

Kapcsolódó zóna

!

Charles Bukowski

59 tag · 77 karc · Utolsó karc: 2020. március 9., 20:39 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

Tarja_Kauppinen IP>!

Charles Bukowski

Szívemhez igen közel álló író-költő, akinek a szövegeibe mindig jólesik „hazatérni”. Kiégett és megfáradt, egyszersmind igaz, letisztult és hiteles. Az egyik leghitelesebb alkotó mind közül.

krlany I>!

Charles Bukowski

Bukowski egy megosztó figura. Kevesen értékelik zsenialitását, leginkább mert hogy trágár meg alkoholista és szeret megbotránkoztatni. Pontosan… Néha leüvölti a fejedet fájdalmában, néha meg úgy játszik veled, mint macska az egérrel. Kifiguráz, eléd tárja a mocskot, ironikus és szórakoztató, és folyton beszól a társadalomnak, a rendszernek, az intézményeknek, a nagy Ááámerikának, mindenkinek még magának is. Egy intellektuel csavargó, rakenroll kocsmatöltelék és nőgyűlölő nőcsábász.
Kedvenc íróim egyike, pedig összesen csak négyen vannak az illusztris társaságban Pratchettel, Vonneguttal és Bariccoval együtt.
Az Egy vén kujont olvastam először a ’90-es évek közepén… beatirodalmat olvastunk, olyan filmeket néztünk, mint a La Bamba vagy a Crossroads és egyértelmű volt, hogy kedvenc lesz ez a könyv is… Majdnem 15 évvel később jutottam hozzá a többi kötethez. A kezdő talán a legjobb, és mivel önéletrajzi ihletésű, jó alapot szolgáltat a többi könyvéhez. De egyébként nekem még a Hollywood is kedvenc, ahol pellengére állítja a filmes szakmát, és a Posta, a Tótumfaktum és a Ponyva is rendben vannak, bár ez utóbbi egy fricska a zs-kategóriának, amit emiatt szintén sokan nem értenek/lehúznak.
Bukowski az, ami, egy lepukkant zseni, és nagy erénye, hogy nem is akar másnak látszani!
Valaki pedig sürgősen fordítson már tőle egy kötetnyi verset! Kiegyezzek egy válogatottal is, mert az összeset kivárni horror lenne… Amióta olvastam a Nick Cave válogatott verses kötetet, azóta azt hiszem ezt a „walaki” posztot Kemény Istvánnak tudnám jó szívvel megajánlani… Ő úgy fordít, mintha nekem fordítana. Már pedig ez a verses kötet elsősorban nekem lesz, ha megszületik, már bocs!;)

Chöpp >!

Charles Bukowski

Kész vagyok ettől az embertől! Egy fáradt, mocskos, szaros zseni!
„Engem utáljanak nyugodtan, csak vegyék meg a könyveimet. És olvassák el a Magányról értekező filozófusokat. És ne írjanak úgy, ahogy én. És ha valaha meglátnak engem, az nem én vagyok. Ezt ne felejtsék.”
(Charles Bukowski: Egy vén kujon további feljegyzései)

SteelCurtain>!

Charles Bukowski

Miután már néhány kötetet elolvastam a talán legmocskosabb tollú zsenitől, kíváncsi voltam, hogy mit is írnak az életéről a wikipédián, amely minden hajmeresztő amatőrizmusa ellenére olyan abszolút tekintélyt sugall, hogy ahhoz képest a pápai tévedhetetlenség dogmája bazári tákolmánynak minősül. Nos eme professzionális életrajz szerint Bukowski talán meglepő módon csecsemőként született Németországban német-amerikai vegyes családban, ahol az amerikai fél is többnyire német felmenőkkel dicsekedhetett. Egy közönséges amerikai írónál ez már csak így dukál. Ekkor már véget ért az első világháború, amiért is ő egy egészen kisfiú volt. Valamivel nagyobb kisfiúként szülei átvitték az Újvilágba, ami egészen szenzációs ötlet volt részükről, mert így Bukowskinak később nem kellett szembenéznie azzal az extrém helyzettel, hogy Németországban akar amerikai író lenni. Imádom a wikipédia bő lére eresztet stílusát, mely a következő pontban közli, hogy 1994-ben leukémiában elhalálozott. Ez olyan minimalista próza, amit Bukowski is megirigyelhetett volna. Mintha a közte levő csaknem 70 évet végig alkoholmámorban töltötte volna az író és életrajzírója egyaránt. Oké, Bukowski a nagy részét valószínűleg igen. De közben teremtett egy olyan stílust, amit rengetegen próbáltak utánozni. Ebből látszik leginkább, mekkora zseni volt Bukowski, hiszen csak az utánozhatatlant próbálják utánozni.

Virág_Balázs_Face I>!

Charles Bukowski

Charles Bukowski
kinél a nihil az idill, kimond és elmond mindent, mert természetes, a szar szar, a pina pina. Ezért megosztó, polgárpukkasztó, primitív, élvezhető, élvezhetetlen, egy zseni a káoszban vagy káosz egy sose volt zseniben. Mindegy ki és mit gondol, Bukowski élt és alkotott, szabadon, úgy ahogy akart, akkor és azt amit akart. Kitartása és földön járása egy tiszta és emberi hang a fellegekben járó, elefántcsont toronyban élő művészkék között. Mester, aki sok-sok margaritát ivott.

oszitzsa>!

Charles Bukowski

Az akkori, a jelenlegi, s talán a mindenkori képmutató világban, egy oly ritka és hatásos vakcina, amelytől az ember ráébred, hogy pislog a sz@r.

Véda P>!

Charles Bukowski

Kell néha ez a részegségben fogant, óramű pontossággal ábrázolt józanság. Ha már kezdem elveszíteni a fonalat, vagy őt olvasom, vagy Fante-t. Nem elég, hogy két lábamnál fogva (marokra fogva, nem kötélen ám!) lerángat a földre, de még jól seggbe is rugdos. Konkréten zseni ebben a fazon.
A realitásnak a „mindenmindegy” szegletével szembesít könyörtelenül.
„utolsó menedék a nagy zuhanás előtt.”

BlueDeath IP>!

Charles Bukowski

Egyértelműen a kedvenc íróm, nagyon szeretem a stílusát. Versben, regényben és novellában is maradandóakat alkotott

cukkini>!

Charles Bukowski

Nagy beatköltő, bár én inkább trashköltőnek mondanám :D Lehet csak a fordítás miatt tűnnek sokszor értelmetlennek versei. Bár én a verseit nem is igazán kultiválom.
Könyveiben írásmódjában legjobban az tetszik, hogy nagyon szókimondó, nyers stílusa és trágársága az ami megfogja az embert. Ha jobban belegondolunk ilyen az élet is.
Ugyanilyen nyers és trágár.


Népszerű idézetek

csillagka P>!

Mindig délig aludtam. Ez volt a sikeres életem titka.

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás · siker
15 hozzászólás
KATARYNA>!

Két hirdetésre jelentkeztem, és mindkét helyen felvettek. Az elsőnek nagyon munkaszaga volt, így a második mellett döntöttem.

86. oldal

1 hozzászólás
Eszter01>!

Ha egyszer egy nő ellened fordul, felejtsd el. Lehet, hogy szeretnek, de aztán egyszer csak valami elpattan bennük. Rezzenéstelen arccal végignézik, ahogy elüt egy autó, még rád is köpnek.

217. oldal

7 hozzászólás
egy_ember>!

Az egyetlen célom, hogy semmi se legyek, mert ez tűnik az egyetlen értelmes választásnak.

188. oldal Az apa halála I.

5 hozzászólás
gyurmapok>!

Ez a baj az ivással, gondoltam, ahogy egy újabb italt töltöttem magamnak. Ha valami rossz történik, iszol, hogy elfeledd; ha valami jó történik, iszol, hogy megünnepeld; és ha semmi sem történik, iszol, hogy valami történjen.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ivás
egy_ember>!

A tévé több rossz kapcsolatot tart egyben, mint a közös gyerek vagy az egyház.

23. szakasz

Kapcsolódó szócikkek: televízió
2 hozzászólás
Szelén>!

– Sokat írsz a könyveidben az ivásról. Szerinted neked segít az ivás az írásban?
– Nem. Én történetesen csak egy alkoholista vagyok, aki azért lett író, hogy ráérjen délben felkelni.

286. oldal

Natasha>!

– Ön bizonyára Mr. Chinaski, igaz?
Bólintottam.
– Harminc percet késett.
– Igen.
– Egy esküvőről vagy temetésről késne harminc percet?
– Nem.
– Miért nem, kérem, árulja el.
– Nos, ha a saját temetésemről volna szó, nyilván pontos lennék. Ha az esküvőmről, az pedig egyet jelentene a temetésemmel.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Chinaski
Kuszma P>!

hogyan határozod meg a gyávát?
gyáva az, aki kétszer meggondolja magát, mielőtt fegyvertelenül nekiront az oroszlánnak.
és hogyan határozod meg a bátor embert?
bátor az, aki nem tudja, mi az oroszlán.

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · gyávaság