!

Carmen Maria Machado amerikai

Képek 1

Könyvei 3

Carmen Maria Machado: Her Body and Other Parties
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Carmen Maria Machado: In the Dream House

Szerkesztései 1

John Joseph Adams – Carmen Maria Machado (szerk.): The Best American Science Fiction and Fantasy 2019

Antológiák 2

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019
John Joseph Adams (szerk.): Wastelands 3

Népszerű idézetek

>!
Agave_Könyvek KU

Van egy történet egy lányról, aki fogadást kötött a barátaival, mert azok nem hitték el, hogy be mer menni sötétedés után a temetőbe. A lány könnyelműen viselkedett, csak horkantott egyet, amikor azt mondták neki, hogy ha éjszaka rááll valaki sírjára, akkor a halott kinyújtja a kezét, és lerántja magához. A horkantás az első hiba, amelyet egy nő elkövethet.
– Az élet túl rövid ahhoz, hogy féljünk a semmitől, majd én megmutatom nektek.
A büszkeség a második hiba.
Bizonygatta, hogy képes rá, mert ő nem juthat olyan sorsra. Ezért adtak neki egy kést, hogy döfje a fagyos földbe, ezzel jelezve a jelenlétét és bizonyítva az elméletét.
Elment a temetőbe. Néhányan azt mesélik, véletlenszerűen választotta ki a célpontot. Azt hiszem, egy nagyon régi sírra esett a választása, amiben az is szerepet játszott, hogy kissé kételkedett magában, és titkon abban bízott, hogy ha téved, egy friss hulla sértetlen izmai és testrészei sokkal veszélyesebbek lennének, mint egy több évszázada halott emberé.
Rátérdelt a sírra, és mélyen beleszúrta a kést. Amikor felállt, hogy elfusson – mert senki nem volt ott, aki tanúja lehetett volna a félelmének –, azt tapasztalta, hogy nem tud elmenekülni. Valami megragadta a ruháját. Felkiáltott és elesett.
Amikor eljött a reggel, megérkeztek a barátai a temetőbe. Holtan találtak a lányra. A síron feküdt, a penge a földhöz szegezte merev gyapjúszoknyáját. A félelem vagy a hideg miatt halt meg? Kit érdekelt, amikor odaértek a szülők? Nem tévedett, de ez már nem számított. Utána mindenki meg volt győződve arról, hogy meg akart halni, holott azt bizonyítva halt meg, hogy élni akar.
Mint kiderült, a harmadik és egyben legsúlyosabb hiba, ha egy nőnek igaza van.

21. oldal - Még egy öltés a férj kedvéért

2 hozzászólás
>!
Agave_Könyvek KU

Egy férfi. Nemzetőr. Amikor megjelent a küszöbömön, azt hittem, evakuálni akar, de, mint kiderült, dezertált. Felajánlottam, hogy nálam töltheti az éjszakát, ő pedig megköszönte. Arra ébredtem, hogy egy kés van a torkomon és egy kéz a mellemen. Azt mondtam neki, hogy abban a pózban, fekve senkivel nem tudok szexelni. Hagyta, hogy felálljak, én pedig nekilöktem a könyvespolcnak, amitől elájult. Kivonszoltam a testét a tengerpartra, és legurítottam a hullámokig. Ő magához tért, és homokot kezdett köpni. Ráfogtam a kést, és azt mondtam neki, hogy induljon el, és csak menjen, és ha egyszer is eszébe jut akár csak visszanézni, akkor végzek vele. Ő engedelmeskedett, én meg addig bámultam utána, amíg egy sötét pöttyé nem zsugorodott a szürke parton, majd teljesen eltűnt. Utána egy évig nem láttam embert.

56. oldal - Leltár

>!
Agave_Könyvek KU

Harmadik évad

Elfojtás: Jones atya a mise kellős közepén üvöltözni kezd. A hívők rémülten figyelik, ahogy a pulpitust markolva egyetlen nevet kiált újra-meg-újra. Az elöljáróinak meggyőződése, hogy ez valamilyen bűntény beismerése, ezért kihívják Bensont és Stablert. Az atya irodájában Benson lesodor egy tollat az asztalról, mire Jones atya üvöltve utánakap.

Bosszú: Benson kisbabaként nyúl fel az ágyából. Egy csengettyűszemű lány anyaként hajol fölé. Benson elkapja a csengettyűket, és akkorát ránt rajtuk, amekkora az erejéből telik. A csengettyűszemű lány kitépi magát a fogásból, majd a lakás minden lámpaizzója szétrobban, és a szőnyeget mindenütt üvegcserép borítja.

[…]

Megváltás: Benson véletlen elcsíp egy erőszaktevőt, miközben a Google-ön kémkedik a legújabb OKCupidón felszedett pasija után. Képtelen eldönteni, hogy akkor ez most a sikeres (elkapott erőszaktevő) vagy a kudarcos (elcseszett randi) kategóriába kerüljön. Végül mindkettőbe beírja.

Az áldozat: Benson a vendéglőben faképnél hagyja jóképű randipartnerét, míg az az italokra vár. Befordul egy kihalt mellékutcába. Leveszi a cipőjét, és az út közepén sétál. Ahhoz képest, hogy április van, meleg az idő. Érzi, ahogy az aszfalt bemocskolja a talpát. Nem ártana félnie, hogy üvegszilánkba lép, de ő nem fél. Megáll egy foghíjtelek előtt. Lehajol, megérinti a járdát. Lélegzik a beton. Kettős szívverése megremegteti a nő kulcscsontját. Magában érzi. Hirtelen megmásíthatatlanul biztos benne, hogy a föld lélegzik. Már tudja, hogy New York egy gigászi szörnyeteg hátán utazik. Még soha semmiben nem volt ennyire biztos.

[…]

Megfigyelés: Bensonnak fogalma sincs arról, hogy beszéljen Stablernek a föld alatti szívdobogásról. Most már mindig hallja, halkan, a mélyből. A csengettyűszemű lányok újabban kopognak, mielőtt belépnének hozzá. Benson néha taxiba száll, és távoli környékekre hajtat, ahol négykézlábra ereszkedik az utca közepén vagy a járdán, sőt, egyszer még egy konyhakertben is, amely egy asszony zsebkendőnyi telkét teljesen kitölti. Már mindenütt hallja. A mélyből feldoboló, lüktető, visszhangzó dobbanásokat.

Bűntudat: Mostanra Benson tökéletesen megérti a csengettyűket. A megértés és a csengettyűszó szinkronban állnak egymással. A fejére húzza a párnát, hogy már szinte levegőt sem kap. Adj nekünk hangokat! Adj hangokat! Mondd meg neki! Mondd meg neki! Mondd meg neki! Találj meg bennünket! Találj meg, kérlek! Kérlek. Kérlek.

93-94. oldal - Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer

1 hozzászólás