!

Carl Sagan amerikai

1934. november 9. (Brooklyn, New York) – 1996. december 20. (Seattle, Washington, US)

Teljes névCarl Edward Sagan
Nemférfi

Képek 3

Könyvei 13

Carl Sagan: Az éden sárkányai
Carl Sagan: Kapcsolat
Carl Sagan: Korok és démonok
Carl Sagan: Milliárdok és milliárdok
Carl Sagan: Broca agya
Carl Sagan: Elfeledett ősök árnyai
Carl Sagan: Contact
Carl Sagan: Cosmos
Carl Sagan: Pale Blue Dot
Carl Sagan: The Demon-Haunted World

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Talentum Tudományos Könyvtár · Tudomány & ... · Harmadik évezred


Népszerű alkotóértékelések


Népszerű idézetek

Izolda P>!

Minden probléma megoldását hallatlanul megkönnyíti, ha biztosan tudjuk, hogy van rá megoldás.

294. oldal

Carl Sagan: Az éden sárkányai Tűnődések az emberi intelligencia evolúciójáról

Kapcsolódó szócikkek: probléma
11 hozzászólás
Baki P>!

Rendkívüli korban élünk.

(első mondat)

Carl Sagan: Broca agya Gondolatok a tudomány romantikájáról

1 hozzászólás
tgorsy>!

A könyv mindenhova elkísér, lapjairól régen elporladt gondolkozók szólnak hozzánk. Türelmes is, mert ha küszködünk a megértéssel, a nehéz részeket újra meg újra átolvashatjuk, és sohasem hánytorgatja föl a tévedéseinket. A könyv kulcsfontosságú a világ megértéséhez, nélküle nem lehetnénk aktív tagjai egy demokratikus társadalomnak.

361. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
2 hozzászólás
sztimi53>!

Nagyon érdekesnek tartom, hogy a XX. század legtehetségesebb és legleleményesebb sci-fi-írói közül ketten – Isaac Asimov és Ray Bradbury – nem voltak hajlandóak repülőgépre szállni. Szellemük bolygóközi, sőt csillagközi űrutazásokon kalandozott, testük azonban még a DC-3-astól is berzenkedett.

III. Kozmikus szomszédaink , A Nap családja

Carl Sagan: Broca agya Gondolatok a tudomány romantikájáról

Kapcsolódó szócikkek: Isaac Asimov · Ray Bradbury · repülőgép
vargarockzsolt>!

Az ízeltlábúak (arthropoda) feje és teste rövid ideig egymás nélkül is jól funkcionál. A nőstény imádkozó sáska gyakran azzal válaszol a komoly udvarlásra, hogy megeszi udvarlójának a fejét. Ezt az emberek közt barátságtalan gesztusnak tekintenék, a rovaroknál más a helyzet: az agy kiirtása megszünteti a szexuális gátlásokat, és a hím megmaradt részét párosodásra ösztönzi. Utána a nőstény befejezi szertartásos étkezését; no persze egyedül ebédel. Ezt talán felfoghatjuk úgy is, mint a túlzott szexuális elfojtás veszélyeire intő példázatot.

88. oldal

Carl Sagan: Az éden sárkányai Tűnődések az emberi intelligencia evolúciójáról

9 hozzászólás
seabird P>!

Egész életében a világegyetemet tanulmányozta, és közben elkerülte a figyelmét az univerzum legvilágosabb üzenete: Az olyan parányi teremtményeknek, amilyenek mi vagyunk, a mérhetetlen teret csak a szeretet teszi elviselhetővé.

311. oldal, A művész kézjegye (Édesvíz, 1993)

2 hozzászólás
julicsenge IP>!

1993-ban Szaúd-Arábia legfelsőbb vallási vezetője, Abde-Aziz Ibn Baaz sejk kibocsátott egy ediktumot (fatvát), amelyben kinyilvánította, hogy a Föld lapos. Akinek az a véleménye, hogy gömbölyű, nem hisz istenben és büntetést érdemel.

327. oldal

5 hozzászólás
kemiviki>!

A szkeptikus alaposság nem csak arra jó, hogy kigyomlálja az üres fecsegést és megakadályozza, hogy kegyetlenül kihasználják azokat, akik a legkiszolgáltatottabbak, akik leginkább tarthatnak igényt az együttérzésünkre, akiknek a helyzete szinte reménytelen. Arra is figyelmeztet, hogy a tömeggyűlések, a rádió, a televízió, a sajtó másfajta, politikai természetű hazugságokat is képes elfogadtatni – azt, hogy szabad előnyhöz jutni a lemaradottak, az elővigyázatlanok, a védtelenek rovására egy olyan társadalomban, amely a társadalmi bajokat nem képes hatékonyan kezelni – ha egyáltalán foglalkozik velük.
A szemfényvesztés, a félrevezetés, a hibás gondolkodás, a becsapás és a vágyak összekeverése a tényekkel nem korlátozódik a mágia területére és a lelki bajok vitatható kezelésére. A legfontosabb politikai, szociális, vallási és gazdasági ügyek kapcsán is jelentkeznek sajnos minden országban.

246. oldal

3 hozzászólás
Aurore>!

Mi vagyunk az első faj, amely kezébe vette saját sorsa irányítását. Első ízben rendelkezünk önmagunk szándékos vagy véletlen elpusztításának a képességével.

A tudomány és a technika dicsérete

Carl Sagan: Broca agya Gondolatok a tudomány romantikájáról

3 hozzászólás
Aurore>!

Csaknem ugyanilyen gyakran teszik fel a kérdést, különösen az élet és az értelem fejlődését fejtegető előadást követően: „Hisz Ön Istenben?” Minthogy „Isten” a különböző emberek számára mást és mást jelent, ezért általában visszakérdezek, mit is ért a kérdező azon, hogy „Isten”. Legnagyobb meglepetésemre ez a válasz általában zavarba ejti vagy meghökkenti a kérdezőt: „Oh, hát tudja: Isten. Mindenki tudja, ki az az Isten.” Vagy így felelnek: „Nos, egy olyan erő, amely mindannyiunknál erősebb és mindenütt jelen van a Világegyetemben.” Számos ilyen erő létezik. Az egyiket gravitációnak nevezzük, bár általában nem szoktuk Istennel azonosítani. Márpedig nem mindenki tudja, mit jelent az a szó, hogy „Isten”. A fogalom az elképzelések széles skálájának felel meg. Egyesek úgy gondolnak Istenre, mint egy hatalmas termetű, világos bőrű, hosszú, fehér szakállú férfira, aki valahol odafent az égben a trónusán ül és gondosan számon tartja minden egyes veréb röptét is. Mások, mint például Baruch Spinoza és Albert Einstein Istent lényegében a Világegyetemet leíró fizikai törvények összességének tekintik. Nem ismerek semmiféle arra vonatkozó bizonyítékot, hogy egy elrejtett égi figyelőálláson tartózkodó, emberi alakot öltő pátriárka irányítaná az emberi sorsokat, ám a fizikai törvények létezését oktalanság lenne kétségbe vonni. Az, hogy hiszünk-e Istenben, legnagyobbrészt attól függ, mit értünk Isten fogalmán.

Végső kérdések

Carl Sagan: Broca agya Gondolatok a tudomány romantikájáról

1 hozzászólás