!

C. S. Lewis ír

C. S. ルイス, К. С. Льюїс

1898. november 29. (Belfast, Írország, Nagy-Britannia) – 1963. november 22. (Oxford, Nagy-Britannia)

Tudástár · 33 kapcsolódó alkotó · 9 kapcsolódó könyv · 7 film

Teljes névClive Staples Lewis
KatalógusnévLewis, C. S.
Nemférfi
Honlapcslewis.com
Facebook@CSLewisOfficial

Képek 5

Könyvei 117

C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája
C. S. Lewis: Caspian herceg
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja
C. S. Lewis: Az ezüsttrón
C. S. Lewis: A végső ütközet
C. S. Lewis: Narnia krónikái
C. S. Lewis: A csendes bolygó
C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei

Kapcsolódó sorozatok: Narnia krónikái · Kozmikus trilógia · The Chronicles of Narnia angol · Cosmic Trilogy angol · Die Chroniken von Narnia német · Le Monde de Narnia francia · Cronicile din Narnia román · Las Crónicas de Narnia spanyol · Le Cronache di Narnia olasz · Berättelsen om Narnia svéd · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Kozmosz Fantasztikus Könyvek · Galaktika Baráti Kör Könyvklub Móra · Essay Collection HarperCollins angol

Fordításai 1

C. S. Lewis: Min morbror trollkarlen

Antológiák 5

Izéhordák
Anna James (szerk.): A Children’s Literary Christmas
Peter Haining (szerk.): The Wizards of Odd
Charles E. Moore (szerk.): Following the Call
Charles E. Moore (szerk.): Called to Community

Róla szóló könyvek 11

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis
Michael Ward: A Narnia-kód
Brian Sibley: Árnyékország
Miklya Luzsányi Mónika: A padlásszobától Narniáig
Alister E. McGrath: Ebéd C. S. Lewisszal
Christopher Gordon: C.S. Lewis
Brian Attebery: Fantasy
Humphrey Carpenter: The Inklings
Colin Duriez: The Oxford Inklings
Richard L. Purtill: Lord of the Elves and Eldils

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

73 tag · 20 karc · Utolsó karc: 2023. február 5., 22:55 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

Нори I>!

C. S. Lewis

Ma jöttem rá igazán, mennyire hiányoztak az ő írásai az életemből. És most az első számú kedvenceim közé lépett elő. Ha lehet mondani,példakép lett. Zseniális író hatalmas hittel, akinek a művei vitathatatlan értéket képviselnek.
Köszönöm, Lewis.

Éljen Narnia! Éljen Aslan!

jendre P>!

C. S. Lewis

A 20. század egyik legnagyobb hatású keresztény gondolkodója, írója. Nagyon sok később szerző könyveiben láthatod viszont a gondolatait, akár idézve, akár idézet nélkül.
Ha igazán meg akarod ismerni, akkor ne a Narnia könyveket olvasd.

Mareszkaresz P>!

C. S. Lewis

Mikor először olvastam a Narniát 11 évesen nagyon szerettem. Most újraolvasva már kicsit talán túl gyerekes, viszont a sorok közt megbújó tanítást most értem meg.
A Csűrcsavar meg zseniális!

Lummina P>!

C. S. Lewis

Zseniális író, aki sokféle műfajban alkotott. Legismertebb műve a Narnia krónikái, mely egy hétrészes meseregény / fantasy sorozat. Emellett többek között apologetikai műveket, verseket, fantasy regényeket, esszéket, önéletrajzi jellegű műveket is írt. Egész életművét áthatja mély vallásos hite.
Életművének megismerését apologetikai (vagyis a kereszténységet bemutató, elemző) írásaival kezdtem, s ezeket tartom a legjobb műveinek. Személyes kedvencem a Keresztény vagyok című könyve, melyben a kereszténységgel kapcsolatos elmélkedéseit, nézeteit osztja meg. Másik zseniális műve a Csűrcsavar levelei, mely egyszerre szórakoztató és mélyenszántó. Az öröm vonzásában című kötetében ifjúkorát beszéli el, valamint azt, miként vált ateistából hívő kereszténnyé. Nagyon érdekes olvasmány, ismerete hozzájárul életművének jobb megértéséhez.
Nagyon szeretem Lewis stílusát, logikus érvelését, szemléletes példáit, és hogy nem akar semmit sem lenyomni az ember torkán. Széleskörű műveltséggel rendelkező, éleslátású, logikusan gondolkodó ember, aki igyekszik mindent több szemszögből megvizsgálni, és nem eszméket véd, hanem az igazságot keresi. Ezek a jellemvonásai, s fanyar humora nagyon szimpatikussá teszik számomra.
A Narnia krónikái is egy jó sorozata Lewisnak, amit valószínűleg gyerekként még jobban élveztem volna, mint most felnőttként. Narnia világa egy fantasztikus hely, ami rögtön rabul ejti az ember szívét. Jó szívvel ajánlom elsősorban gyerekek számára.

BakosJuci>!

C. S. Lewis

Nem tudom eldönteni, hogy szeretem-e, vagy nem. A Narnia történetei nagyon vegyes érzelmeket hagytak bennem: volt mesélős, gyermekien ártatlan, de felnőttként is ijesztő és érthetetlen része. De alapvetően szerettem olvasni, és tervezem az újraolvasását is.
A Csendes bolygó megint más. Narnia után találtam meg a könyvespolcomon, és nagyon megörültem neki. Aztán elkezdtem, de nem tudtam befejezni, annyira nem kötött le. Majd talán egyszer újra a kezembe fogom.

Update A csendes bolygó elolvasása után: nem is értem, miért tettem le anno, annyira hasonló a Narniához. Elvont, kicsit meseszerű, és igencsak vallásos. De acsillagozáson nem változtatnék, még mindig nem a kedvencem.

Benedictus>!

C. S. Lewis

Apologetikai, illetve önéletrajzi ihletettségű műveit olvastam. Szerintem zseniális író, némileg fanyar humorral. A nem pusztán szellemi hátterét tekintve, hanem kifejezetten keresztény tematikájú írásait nyilván elsősorban a „vájtfülűek” tudják értékelni.

Lahara IP>!

C. S. Lewis

Csak a Narniás könyveit olvastam, őszintén szólva, a többit nem is akarom. Nem akarom összedíbolni azt, ami alapján jó írónak tartom.

krezoli>!

C. S. Lewis

A Narniának csak az első részét olvastam,nagyon tetszettek a megfogalmazások és a fantázia világa.C.S.Lewis nagyon jól ír!!!!!!!

Sceurpien I>!

C. S. Lewis

A Narnia egy elég katyvasz sorozat, nem is mondanám sorozatnak, inkább csak hasonló témájú könyveknek. Ezen belül elég rapszodikus is a teljesítménye, van amelyik egyszerűen unalmas, van amelyik pedig kifejezetten izgalmas, van amelyik igazi gyerek-kalandkönyv, van amelyik meg egy felnőtteknek írt groteszk állatmese, fiatalok számára érthetetlen jelképekkel.
A magyarul megjelent sci-fi sorozata pedig egy másik egészen más dolog, ami szintén nem egy nagy történet, de legalább (és ez a Narniára is vonatkozik), érthetően, értelmesen ír, nem díszít fölöslegesen, és a történetvezetésében ritkán van bicsak.


Népszerű idézetek

island>!

Peter behúzta az ajtót, de nem zárta be, mert ő is tudta, amit minden épeszű ember tud: soha, de soha nem szabad magunkra zárni a szekrényajtót.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Peter Pevensie
6 hozzászólás
minialoe>!

Mert ugye nem ijed meg az ember a kunkorodó gilisztától, ha már csörgőkígyóval is volt dolga, nem retteg a tehéntől, ha már megvadult bikával találkozott.

90. oldal (M&C, 2005)

5 hozzászólás
Cheril>!

Ó, Éva leánya a ragyogó Szek Rényországból, a messzi Idekimász városából, ahol örök fény és nyár uralkodik, mit szólnál ahhoz, ha meghívnálak egy csésze teára – magamhoz?

118. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Tumnus
mrsp>!

– Mi is a neved?
– Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree! – mutatkozott be a ló.

21-22. oldal

5 hozzászólás
Kek P>!

– Kedvesem – szólította meg Aslan –, szeretnél-e szárnyas ló lenni?

175. oldal ( M&C, 2005)

17 hozzászólás
minialoe>!

Jóra fordul minden rossz, ha Aslan visszatért,
Megfizet a gonosznak a sok-sok bánatért.
Ha összecsapja mancsait, elszökik a tél,
Ha megrázza a sörényét, a tavasz visszatér.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aslan
zsofigirl>!

Tízévesen titkoltam, hogy mesét olvasok, mert szégyelltem volna, ha rájönnek. Most, hogy ötven vagyok, nyíltan olvasom őket. Mert amikor férfi lettem, félretettem a gyerekes dolgokat, köztük a gyerekességtől való félelmet, és azt a vágyat, hogy nagyon felnőtt legyek. (C. S. Lewis)

144. oldal, Május: Vedd komolyan a játékot! (Édesvíz, 2010) · C. S. Lewis

Gretchen Rubin: Boldogságterv Egy év története, amikor megpróbáltam reggelenként énekelni, rendet tartani a szekrényben, okosan vitatkozni, Arisztotelészt olvasni, és általában véve többet bolondozni

1 hozzászólás
minialoe>!

– Ugyan! A felnőtteknek semmi fantáziájuk – mondta Digory.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Digory Kirke
minialoe>!

Szólaltasd meg a harangot:
Veszélyt ígér vagy kalandot?
Ha nem tudod, hogy mit tegyél:
A gyáva fél, a bátor él.

67. oldal