!

Byung-Chul Han dél-koreai koreai német

(Szöul, Dél-Korea) –

Tudástár · 14 kapcsolódó alkotó

Teljes név한병철
Nemférfi

Képek 3

Könyvei 37

Byung-Chul Han: A kiégés társadalma
Byung-Chul Han: Pszichopolitika
Byung-Chul Han: A szép megmentése
Byung-Chul Han: Csillapító társadalom
Byung-Chul Han: Erósz haldoklása
Byung-Chul Han: A föld dicsérete
Byung-Chul Han: A rítus eltűnése
Byung-Chul Han: A transzparencia társadalma
Byung-Chul Han: Mi a hatalom?
Byung-Chul Han: Psychopolitics

Népszerű idézetek

_carolina_>!

A közösségi hálóban található „barátoknak” elsősorban az a szerepük, hogy fokozzák a narcisztikus önérzetet. Tapsoló tömeget képeznek, mely az áruként kiállított Egónak figyelmet szentel.

82. oldal

Dominik_Blasir>!

[A depresszió] Abban a pillanatban tör elő, amikor a teljesítő alany már nem képes képesnek lenni. A depresszió mindenekelőtt az alkotó- és tetterő kifáradása. A depresszív egyén panasza – semmi sem lehetséges – csak egy olyan társadalomban fordulhat elő, amely azt hiszi, hogy semmi sem lehetetlen. Aki többé nem képes képesnek lenni, az destruktív önvádba és -pusztításba merül. A teljesítő alany hirtelen önmagával hadakozik. A depresszív ember végül saját belső harca sérüléseibe rokkan bele. A depresszió annak a társadalomnak a betegsége, amely a túltengő pozitivitástól szenved.

26. oldal, Túl a fegyelmező társadalmon

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
2 hozzászólás
_carolina_>!

A multitasking nem egy olyan képesség, amivel csak a késő modern, munkaelvű és információs társadalom embere rendelkezne. Sokkal inkább visszalépésről van szó. A multitasking ugyanis a vadon élő állatok hétköznapi kelléke. Olyan figyelmi technika, mely elengedhetetlen a vadonban való túléléshez.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: multitasking
_carolina_>!

Soha nem olyan tevékeny az ember, mint amikor kívülről látszatra semmit sem csinál, soha nincs kevésbé egyedül, mint amikor önmagában van. (Cato)

41. oldal

FSzK P>!

Nem véletlenül jegyezte meg már évtizedekkel ezelőtt David B. Morris amerikai fájdalomkutató: „A mai amerikaiak valószínűleg az első nemzedék a földön, amelyik a fájdalommentes létezést afféle alkotmányos jognak tekinti. A fájdalom botrány.”

Liebestraum P>!

A neoliberális teljesítménytársadalomban a negativitások, mint a parancs, a tilalom vagy a büntetés, olyan pozitivitásokká puhulnak, mint motiváció, az önoptimalizálás és az önmegvalósítás.

21. oldal

1 hozzászólás
Garbitsch>!

Manapság végső soron nem dolgokat, hanem érzelmeket fogyasztunk. A dolgokat nem lehet vég nélkül fogyasztani, az érzelmeket igen.

64. oldal - Az érzelmek kapitulizmusa (Typotex, 2020)

Byung-Chul Han: Pszichopolitika A neoliberalizmus és az új hatalomtechnikák

Ruby_εïз IP>!

A hit – ami csodákra képes – helyébe a cselekvés lép. Csodára immár a heroikus cselekvés képes, amire az ember született volta kötelez. Ennélfogva a cselekvés szinte vallási dimenziót kap.

Liebestraum P>!

A boldogságfogalom elválasztja egymástól az embereket, a társadalom depolitizálásához és deszolidarizálásához vezet. Mindenkinek magának kell boldogságról gondoskodnia. Az magánüggyé válik. A szenvedést is saját elégtelenségünk eredményeként értelmezzük. Ez forradalom helyett depresszióhoz vezet. Miközben a saját lelkünket kúrálgatjuk, szem elől veszítjük a társadalmi összefüggéseket, amelyek a szociális elégtelenségeket eredményezik. Amikor szorongás és bizonytalanság gyötör minket, nem a társadalmat, hanem saját magunkat tesszük érte felelőssé. Pedig a forradalom kovásza a közösen átélt fájdalom.

24. oldal

Dominik_Blasir>!

Az érzést, hogy célhoz értünk, nem szándékosan igyekszünk „elkerülni”. Sokkal inkább az a helyzet, hogy soha nem érezzük azt, hogy elértük volna a végső célunkat. Ez nem azt jelenti, hogy a narcisztikus alany ne akarná a lezárást. Jóval inkább jelenti azt, hogy nem képes eljutni a lezárásig. A teljesítménykényszer további eredmények elérését kényszeríti ki. […] A hiány és a vétkesség érzése állandósul. És mivel végső soron önmagával verseng, ezért megpróbálja saját magát is ájulásig felülmúlni. Bekövetik a „burnout”-nak nevezett lelki összeomlás. A teljesítő alany halálra valósítja magát. Ebben az esetben az önmegvalósítás az önpusztítás egyeesik.

76. oldal, A kiégés társadalma