!

Buda László magyar

KatalógusnévBuda László

Könyvei 6

Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?
Buda László: Mit üzen a tested?
Buda László: Mit üzen a lelked?
Bagdy Emőke – Buda László – Koltai Mária – Pál Ferenc – Szondy Máté: Az egyensúlyvesztéstől az új egyensúlyig
Buda László – Daubner Béla – Gánti Bence – Szabó Péter: Találkozás önmagaddal
Buda László: A gyógyító játék vezetése

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Nyitott Akadémia

Antológiák 2

Almási Kitti – Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Lukács Liza – Pál Ferenc – Piczkó Katalin: Életbátorság
Mit tehetünk magunkért?

Felolvasásai 2

Buda László: Mit üzen a tested?
Buda László: Mit üzen a lelked?

Népszerű idézetek

Chöpp >!

Az egész világ változik meg, ahogy belül feloldódik valami.

36. oldal, Önutálat

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: változás
6 hozzászólás
Málnika P>!

Ha már éppen nehéz az élet, fáj valami, megsebeződtünk, legalább ne tetézzük ezt a szenvedést azzal, hogy bántjuk magunkat, haragszunk magunkra, berzenkedünk a sorsunk ellen, értetlenkedünk, hanem álljunk bele abba, ami éppen van. “Most éppen beteg vagyok. Most vereséget szenvedtem. Most becsaptak. Most nagyon fáj a szívem. Most félek. Most ez van.”

136. oldal ( Dr. Buda László)

4 hozzászólás
Málnika P>!

Az egyensúly tehát nincs mindig hasznunkra, és néha az egyensúlyvesztés a legjobb, ami történhet velünk.

12. oldal (Pál Ferenc)

Kapcsolódó szócikkek: egyensúly
DaTa>!

Hamvas Béla írja, hogy ha az igazság el is hagy engem, az az ő dolga, én az igazságot el nem hagyom, mert az meg az én dolgom. Ennek a kijelentésnek a tartalma, a mélysége felülmúlja azt, hogy ami történt velünk, az igazságos vagy igazságtalan – itt valami többről van szó. Egy kiváló terapeuta mondta egyszer: nézze, tagadhatatlanul nagyon fontos és számít, hogy mások mit tettek magával, de a leglényegesebb nem ez, hanem az, hogy maga mit tesz másokkal. Ezzel a hozzáállással nem tagadjuk, hogy rossz dolgok is történnek velünk, hanem másfajta megközelítésre jutunk.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamvas Béla · igazság
3 hozzászólás
Málnika P>!

A tudatos jelenlét megtanít arra, hogy ne az elménkben éljük az életünket, ne a felidézett múltban vagy a félt jövőben töltsük időnk javát, hanem a valóságban.

114. oldal (Dr. Szondy Máté)

Kapcsolódó szócikkek: mindfulness
DaTa>!

Miért történnek rossz dolgok jó emberekkel? Az izgalmas kérdés számomra nem ez, hanem az, hogy miért maradnak emberek igazak és jók akkor is, amikor rossz dolgok történnek velük. Ez egy sokkal szebb és életre mutatóbb kérdés, amin tényleg érdemes gondolkodni.

150. oldal

Chöpp >!

    Érdemes ugyanakkor megfontolni, hogy néha nem feltétlenül az a normális, ha valaki jól be tud illeszkedni egy beteg társadalomba. Ahogy mondani szokták: „A legnagyobb korlát, ahogy egy kor lát.” Vannak helyzetek, ahol érdemes mérlegelni, hogy mennyire veszem át a társadalmi értékrendet, az uralkodó gondolkodásmódot és az elterjedt szokásokat. Oscar Wilde így sarkítja ki ezt: „Ha az emberek egyetértenek velem, mindig az az érzésem, hogy valami rosszat mondtam…”

275-276. oldal Önszeretet

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: Oscar Wilde
Málnika P>!

A másik nagyon fontos hosszú távú hatása a tudatos jelenlét gyakorlásának az elfogadás. Sok esetben ugyanis tiltakozunk a saját belső élményeink ellen. Nem akarunk szorongani, félni, nem akarunk lelki fájdalmakat, ezért megpróbáljuk ezeket elfojtani, elnyomni magunkban. Ennek a kontrollálási törekvésnek azonban nem pozitív, hanem éppenséggel negatív következményei lehetnek. Az a gondolat ugyanis, amit megpróbálunk elnyomni, csak egyre erősebbé válik, és egyre kitörölhetetlenebbül ég be az agyunkba.

115. oldal (Dr. Szondy Máté)

Kapcsolódó szócikkek: mindfulness
Málnika P>!

Többé-kevésbé mindannyian igyekszünk megfelelni, beilleszkedni, idomulni, alkalmazkodni, ám ha ezt túlzásba visszük, és saját belső, eredendő késztetéseinkről elfeledkezünk, nagy árat fogunk fizetni ezért. A kérdés fontosságát támasztja alá az is, hogy a kutatások szerint a haldoklók leggyakrabban azt bánják meg – visszatekintve az életükre –, hogy miért is nem voltak elég bátrak a saját életüket élni.

120. oldal ( Dr. Buda László)

DaTa>!

És mindenkit arra kérek, ne adjunk tanácsot lelki dolgokban sem! Egyrészt azért, mert mi nem tudjuk, hogy a másik embernek mi volna jó. Általában saját magunkról beszélünk ilyenkor, de ami nekünk megoldás lenne, az nem megoldás a másiknak. Másrészt a placebovizsgálatokból nyilvánvalóan kiderült, hogy nem a direkt tanácsok azok, amelyek az interakció szintjén beindítják a kannabinoidok áramlását, hanem azok a biztató, reménységet fokozó szavak, amelyek a másik ember saját megküzdő erőit mozgósítják. Ezeken felül csak meghallgatni érdemes a másikat a problémájáról, nem pedig kioktatni róla. Minél inkább meg tudjuk nyitni a csatornáit annak, hogy ő mondjon valamit arról, amiben éppen benne van, annál nagyobb az esélye, hogy az illető ennek a folyamatnak a során a saját erőihez jut el, és önsegítő aktivitás indul be benne a gondolatok szintjén, a képzetesedő érzelmi állapotok szintjén és a testében is.

94. oldal