!

Bruce Bueno de Mesquita

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Könyvei 3

Bruce Bueno de Mesquita – Alastair Smith: Diktátorok kézikönyve
Bruce Bueno de Mesquita – Alastair Smith: The Dictator's Handbook
Bruce Bueno de Mesquita: The Predictioneer's Game

Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Egy kollégánk, Peter Rosendorff aláírásgyűjtést szervezett, és kérelmet adtak be Santa Monica önkormányzatához, hogy egykori lakóhelye közelében egy veszélyes kereszteződésben létesítsenek gyalogosátkelőt. A városüzemeltetési mérnök erre azt a választ adta, hogy inkább minden gyalogos-átkelőhelyet megszüntetnek, mert a statisztikák azt mutatják, hogy gyakrabban ütnek el gyalogosokat zebrán, mint máshol. Santa Monica gyermekei hálásak lehetnek Peternek. Rászánta az időt, hogy megmagyarázza az illetékesnek: ez a statisztikai adat nem azt mutatja, hogy a gyalogos-átkelőhelyek eleve veszélyesebbek, hanem azt, hogy az emberek ott mennek át gyakrabban az utcán.

244. oldal

6 hozzászólás
Kuszma P>!

Az útépítés nagyon drága, és a költségeket könnyű eltitkolni, a maradékot zsebre tenni, emiatt az útépítés fontos beruházás. De ha egy országban túl jó a közlekedés, új regionális – politikai, gazdasági, egyéb – hatalmi központok alakulhatnak ki, amelyek aláássák az autokrata hatalmát. És ha fennáll a forradalom kockázata, akkor azok az utak, amelyeket az autokrata épített, veszélyt hozhatnak rá. A gyenge infrastruktúra sok országban nem elszenvedett kényelmetlenség, hanem szándékos.

171. oldal

3 hozzászólás
Kuszma P>!

Hisz a politika olyan játék, amelyet a vezetők játszanak, de ha megtanuljuk a szabályokat, olyan játékká válik, amelyben mi is nyerhetünk.

12. oldal

14 hozzászólás
Rocketdog>!

Hermann Göring, Hitler helyettese a náci Németországban jól tudta, hogy az emberek harcolnak, de a vezetők robbantják ki a háborúkat:
„A nép természetesen nem akar háborút… azonban az ország politikáját a vezetők szabják meg; az embereket pedig roppant egyszerű belevinni a dologba, akár demokrácia van, akár fasiszta diktatúra; parlamentáris rendszer vagy kommunista diktatúra… Csak azt kell mondani a népnek, hogy megtámadják az országot, aztán meg kell vádolni a pacifistákat, hogy nincs bennük hazafias érzés, és veszélybe sodorják a hazát. Ez a módszer minden országban egyaránt hatásos.”

Kapcsolódó szócikkek: Hermann Göring
amnézia P>!

Aki azt hiszi, hogy a vezetők azt teszik, amit tenniük kell – vagyis ami a legjobb a nemzetnek, az állampolgárok/alattvalók közösségének –, az inkább a tudomány területét válassza, ne álljon politikusnak.

75. oldal

amnézia P>!

A politikában a hatalomra jutás sohasem arról szól, hogy helyesen kell cselekedni, hanem mindig csak arról, mi a kifizetődő.

76. oldal

snowwolf P>!

De az abszolút hatalom nem a jó kormányzásról szól. Nem arról, hogy mi jó a népnek, hanem arról, hogy mi jó a vezetőnek. Súlyos hiba lehet, ha a vezetőnek alkalmas miniszterei vagy alkalmas igazgatótanácsi tagjai vannak. Hiszen az alkalmas, hozzáértő emberek potenciális riválisok.
A szövetség három legfontosabb jellemzője (1) lojalitás; (2) lojalitás; (3) lojalitás. A sikeres vezetők megbízható barátokkal és családtagokkal veszik körül magukat, megszabadulnak minden ambiciózus támogatótól.

snowwolf P>!

Néha persze elkerülhetetlen, hogy a hatalmon lévő a tehetséges tanácsadók segítségét kérje. A bizánciak, a mogulok, a kínaiak, a kalifák és egyéb uralkodók kreatív megoldással gondoskodtak arról, hogy a szakértők ne válhassanak riválisokká: időnként mindegyikük az eunuchokra támaszkodott. A IX. és X. században a Bizánci Birodalomban a császár alatt rangban következő három méltóságot szinte kizárólag eunuchok tölthették be. A legnagyobb rang, a Nagy Adminisztrátor a szent hálószoba felügyelőjének feladatköréből nőtt ki, és magában foglalta azt is, hogy eunuch őröket állítanak az alvó császár mellé. III. Mikhaél bizánci császár kivételt tett, és ezt a posztot nem eunuchnak, hanem egy kegyeltjének, a makedóniai paraszt istállófiú Baszileiosznak adta. Ez a döntés az életébe került.

snowwolf P>!

A szövetség tagjait azért kell bizonytalanságban tartani, hogy tudatosuljon bennük, a lojalitásukért kapják a javadalmazást, és ha a megbízhatóságukkal kapcsolatban a legkisebb kétség is felmerül, menesztik őket.

Rocketdog>!

[…] a hatalomra került vezető hivatali idejének első időszaka a legkockázatosabb abból a szempontból, hogy elveszíti a pozícióját. Ez különösen igaz az autokraták esetében. Tény, hogy az első években hajlamosak úgy tenni, mintha demokratikus vezetők volnának, mert a demokratáknak az első időben nagyobb esélyük van a túlélésre, mint az autokratáknak.