!

Böszörményi Gyula magyar

Harby Riann, Robin Mash, Robina Mash, Julius Bessermann

1964. július 23. (Miskolc) – 2022. június 29.

Gyula_Böszörményi IP
2277 figyelő · 20 figyelt · 371 értékelés · 0 polc · 206 karc · 1 észlelés

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó · 3 film

Teljes névBöszörményi Gyula
Nemférfi
Honlapalomfogo.hu
Életrajz

Képek 7

Könyvei 66

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Kapcsolódó sorozatok: Ambrózy báró esetei · Rémálom · Gergő-regények · Lúzer Rádió · Rontásűzők · Zsófi-regények · Jonatán kalandjai · Monyákos Tuba-történetek · Mysterious Universe · Rúvel hegy · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző · Osiris Könyvek Cherubion · Már tudok olvasni! Móra · Tolerancia Csimota

Fordításai 1

Alice Clever: A szerelem hatalma

Antológiák 20

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Anthony Sheenard (szerk.): Birodalmi osztag
Fonyódi Tibor – Szélesi Sándor (szerk.): Az evolvens kalózai
Ughy Szabina (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek
Lovász Andrea (szerk.): Érik a nyár
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz
Burger István (szerk.): Galaktika 300.
Lovász Andrea (szerk.): Dzsungeldzsem
Lovász Andrea (szerk.): Tengerecki

Róla szóló könyvek 1

Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.

Kapcsolódó zóna

!

Böszörményi Gyula

215 tag · 67 karc · Utolsó karc: 2023. július 5., 16:04 · Bővebben

!

Kérdezz bármit – Böszörményi Gyulától!

85 tag · 30 karc · Utolsó karc: 2016. július 17., 21:57 · Bővebben

Alkotói polc

piciszusz>!

Böszörményi Gyula 64 alkotói Bővebben

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Böszörményi Gyula: Gergő és a bűbájketrec
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomvámpírok
Böszörményi Gyula: Zsófi és az elnévtelenedett falu
Böszörményi Gyula: Zsófi és a Boszorkánypláza
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomvámpírok II.
Böszörményi Gyula: Monyákos Tuba a Lidérc Árvák Fészkében
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai

Kiemelt alkotóértékelések

vikcs>!

Böszörményi Gyula

Böszörményi bácsi vezetett be a történelmi regények világába, fantasztikusan, mesterien tálalva! Ezúton is köszönöm neki!
Imádom, hogy mennyire szépen használja a szavakat, a gyönyörű, sokszínű magyar szavakat, akár még a régies, akár egy kicsit modernebb stílusban is. Csodálatosak a leírások, mind szereplők, mind helyszínek terén, az ember tökéletesen bele tudja magát képzelni a szereplő helyébe és az adott helyszínre.
Nem győzök hálálkodni, áradozni és áldani Gyula bácsi nevét, amiért megalkotta nekünk ezt a fantasztikus sorozatot. Ugyanis nincs még egy ilyen ezen a világon. Senki, még csak a nyomába sem ér.
Nagyon jól fonja a szálakat, jól fokozza az izgalmat, végig fenntartja az olvasó érdeklődését a könyv, sosem érzi unalmasnak, mert mindig történik valami új, valami más, valami, ami miatt muszáj olvasnod. Új kedvencet avattam.
Köszönöm az élményt! :)

1 hozzászólás
Dora_Sullivan>!

Böszörményi Gyula

Az Ambrózy báró esetei c. sorozatát olvasva, megismerve – immáron bizonyossá vált számomra, hogy Böszörményi Gyula lett számomra, az egyik, az első kedvenc magyar íróm – ki előtt csak fejet tudok hajtani, s –, akinek végtelenül hálás vagyok, amiért belekezdett ebbe a sorozatba, és amiért meg is írta. És ahogyan megírta az nekem egy nagy csoda. Mert ilyet még nem olvastam, s tudom, hogy nem is fogok.
Még nagyon, de nagyon sok hasonló típusú regényt kívánok sikeresen összehozni az írónak. :)

1 hozzászólás
Faythe P>!

Böszörményi Gyula

Egy pár éve kezdett megtörni az idegenkedésem a magyar íróktól/írónőktől… Az egész Kemese Fannival kezdődött, majd Vivien Holloway-jel folytatódott és most újabb író bővíti ezt a sort.
A Leányrablás Budapesten c. könyvről azt hittem, hogy nagyon nagyon régies nyelvezetű, és úgymond száraz lesz nekem, mivel a kötelezőket se szerettem (nem is olvastam, csak rövidítve). Nagyon sok helyen láttam, hogy „hú, milyen jó könyv/sorozat ez”, és egy hónappal ezelőtt vettem a bátorságot, és belekezdtem a Leányrablás Budapesten c. könyvbe. Kellemes meglepetés volt, hogy mindkét főszereplő lány illetve a báró is szimpatikussá váltak, sőt azonosulni is tudtam velük. Érződött, hogy az események más korban játszódtak, de nagyon jó volt elmerülni abban az időszakban, mintha én is ott éltem volna, amikor még nem volt technika az életünkben. Az események néhol lassan folydogáltak, máshol viszont sodortak magukkal. Ráadásul a régies szavak sem ijesztettek meg annyira, hiszen a legtöbbnél volt lábjegyzet, hogy mi mit jelent, így még egy kicsit a szókincsem is bővült. :)
Egy szó mint száz: örülök, hogy bele mertem kezdeni a könyvbe, mert Böszörményi Gyula igencsak felkeltette az érdeklődésemet, és szeretnék még többet olvasni tőle. :)

1 hozzászólás
SignoraSchneider IP>!

Böszörményi Gyula

Mesterien forgatja a tollat. Az ember, aki már kortárs valójában igazi klasszikus. ^^

Chöpp>!

Böszörményi Gyula

Köszönjük a fiatalok és a gyermeki lelkű felnőttek nevében! Oda és vissza vagyok a Gergő és Zsófi történetekért, a csodálatosan megörökített és feledést kizáró ősmagyar mondavilág felelevenítéséért és élővé tételéért. Remek munka volt!

danlin>!

Böszörményi Gyula

Hosszú évek óta olvasom Böszörményi könyveit. Az első nagy szerelem a Gergő-sorozat volt, aminek az első kötetét többször olvastam, minthogy meg tudjam számolni. Tartottam belőle előadást az egyetemen, készítettem kihívást, olvasási játékot tesztekkel. Évekig mint ifjúsági író volt a fejemben, és ha nem is mindet, de a regényeinek többségét elolvastam, és tetszettek nekem, így szívesen ajánlottam őket másoknak is. Tavaly fedeztem fel az új sorozatát (Ambrózy báró esetei) és meglepett vele, főleg a második kötettel, mert látszik, hogy mekkora háttérkutatást végzett és mennyire jól megy neki a krimiírás. Bizonyította, hogy nemcsak fiatalokat / fantasyrajongókat tudnak lekötni könyvei, hanem olyanokat is, akik szeretik a fordulatos, történelmi krimiket is.

Ibanez P>!

Böszörményi Gyula

Az írótól eddig a Rémálom sorozatot, a Kucót és az Ambrózy-sorozatot olvastam el, tervben van a Gergőék olvasása is. Nagyon jó írónak tartom, bár nem mindegyik kötete tetszett, ami ugyanakkor normális is, kinek ez tetszik, kinek az (sokaknak a Rudnay-gyilkosságok a legjobb rész, nekem az egyik legunalmasabb az Ambrózy-ból). Az biztos, hogy nagyon sokoldalú, örülök, hogy nem egysíkú, bele mer kóstolni más műfajba és eddig szerintem ez a történelmi vonal áll a legjobban neki, nagyon jól tud kutatni és még jobban beleszőni a történetbe a talált érdekességeket. A stílusa is élvezetes, olvasmányos, örülök, hogy kortárs íróink között valaki ilyen sikerre tud vinni egy sorozatot és „legyűri” a külföldi könyveket.

Ildiko_Szabo_2 P>!

Böszörményi Gyula

Nagyon szeretem a könyveit. Nagyon élvezetesen ír, nagyon színesen. Látszik, hogy minden könyvéhez nagy kutatásokat végzett. Nagyon sajnálom, hogy több új könyv már nem születhet meg a kezei által.

Mircsi>!

Böszörményi Gyula

Ma van Hálaadás Amerikában, úgyhogy pont aktuális leírnom, hogy mennyire hálás vagyok Gyula bátyóért és az ő könyveiért!! (Nagyon.)
A Gergő egy olyan korszakomban talált rám, amikor nem igazán voltam közösségben. Gyula bátyó pedig nem elég, hogy megírta a könyveket, de még pár más emberrel karöltve létre is hozta az álomfogó közösséget, ahol otthon lehettem. Ahol nem én voltam a wierdo, mert mindenki wierdo volt, így senki sem volt az. Nagyon be voltam gubózva, és az a közösség kihozott ebből, és legközelebbi barátaim közül többeket ott ismertem meg (@bogas-t például).
És a Gergő csak az első volt, utána olvastam én mindent, amit csak Gyula bágyó írt, Zsófit, Monyákos Tubát, Rúvel hegyet, Jonatánt, 9…8…7…-et, Időkutat, Mizut, és most más hirtelen nem ugrik be. Most pedig jött Ambrózy báró, és azt kell mondjam, hogy bár nem tudtam, de nagyon kellett nekem ez a sorozat már! Végre valami menő női főhős, aki nemcsak okos, de vicces is, sőt hogy a kedvenc tulajdonságát emlegessem, még feminista is. A szívembe talált Gyula bátyó ismételten.
Gyula bátyó az egyik kedvenc íróm, magyarok közül A Kedvenc, akinek minden könyvét nagy örömmel olvasom (és előszeretettel ajándékozom és adom kölcsön másoknak, hogy végre valaki tudjon velem Ambrózy báróról beszélni).

2 hozzászólás
Schildkröte P>!

Böszörményi Gyula

Mikor a szüleim 13-14 éves koromban megvették Az Elveszett történet című kötetet, még nem tudtuk, hogy tíz év múlva Ambrózy fanatikus leszek. :D
Egy író, akinek a könyvei és írásai szinte a születésemmel egy időben lettek ismertek, nem véletlenül érzem azt, hogy mire kezembe akadt az Ambrózy báró esetei, már a könyvsorozatai és én is felnőttünk. Sőt, vannak olyan szerencsések a korosztályomból, akik mindig aktuálisan kézbe vehették a legfrissebb kötetét, így elmondhatja Gyula bátyó magáról, hogy képes volt egy generációt felnevelni a könyveivel.
Nem akadt még könyvsorozata úgy a kezembe, hogy az elolvasás után ne adott volna valamit az életembe.


Népszerű idézetek

lettielena>!

– Róza néni azon ősi házisárkányok rendjéből való, akik fiatal leányokat rabolnak, és a barlangjukban halálra hímeztetik őket.

44. oldal, 3. fejezet - Szürkület (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Schützer Róza
2 hozzászólás
lettielena>!

– Bolondnak lenni a fiatalok előjoga – mondta halk sóhajjal. – Maguk ketten azonban kissé túlzásba viszik.

292. oldal, 11. Zsákutcák (Könyvmolyképző, 2015)

2 hozzászólás
Dia9117>!

Vannak olyan pillanatok az életben, amikor képtelenség eldönteni, hogy a férfit, aki épp szemben áll velünk, megcsókolni vagy orrba verni volna-e jobb. Ez is ilyen pillanat volt, ami azonban oly gyorsan röppent tova, hogy nekem sem egyikre, sem másikra nem maradt érkezésem.

43. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
8 hozzászólás
tmezo P>!

– Látom, a kisasszony Jókait olvas. Mondja, nem túl nehéz ez magácskának?
[…]
– Nehéz volna? – bámultam rá elkerekedő szemmel, majd fél kézzel néhányszor megemeltem az ölemben heverő kötetet. – Nem, uram, én egész könnyen elbírok vele.
A fiatalember bambán bámult vissza rám. Először láthatóan fel sem fogta a tényt, hogy épp ki lett gúnyolva. Ám mikor az ablaknál ülő idős hölgy (összesen csak mi hárman voltunk a kupéban) halkan felnevetett, végre leesett neki a papírkoronás.
– Oh, nem a súlyára gondoltam – mondta a fiatalember, s arcát haragos pír öntötte el.

26-27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Jókai Mór
4 hozzászólás
Nymeria96>!

– Hányszor kértem már, Mili, hogy ne kóricáljon folyton szanaszét? Mégis mit gondol, meddig bírom erővel, hogy furton fúrt megmentsem magát?
– Amíg figyel rám és megteszi – feleltem csendesen –, nincs félnivalóm, Richárd. Azután pedig… Hát kit érdekel, hogy mi lesz azután?

663. oldal, 31. A leszámolás (Könyvmolyképző, 2016)

4 hozzászólás
lettielena>!

– Mili kedves, ön holnap délelőtt a fiammal együtt felmegy a villa tetőteraszára, hogy madártávlatból csodálhassa meg Pest látképét, s aztán felállva a kő mellvédre, szépen leveti magát a mélybe! Nos, mit szól hozzá, jó lesz így?!

103. oldal, 7. fejezet - A pofaszakállas kísértet (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

RavenS>!

– Hangay kisasszony – hajolt meg felém kimérten, majd lenyomta a kilincset.
Egyből elfogott a pulykaméreg, hogy ilyen félvállról… ekkora közönnyel… szinte az egész villát kitöltő egykedvűséggel üdvözöl.
– Magának is szép napot, báró úr! – mondtam ridegen. – Ha szabad megjegyeznem, ma reggel igen pocsékul méltóztatik festeni!

196. oldal, 14. A családi titok - Buda, 1900. március 21. (Könyvmolyképző, 2017)

1 hozzászólás
Beatrix_Farkas>!

Gyengébbik nem? Jaj, papuska, miért is kaptam tőled olyan kifogástalan nevelést? Ha csak egyetlen pillanatra is megfeledkezhetnék róla, hogy úrilány vagyok, aki soha, semmilyen körülmények között nem pofoz és nem rúg bokán öntelt ifjú bárókat, hát én úgy, de úgy megmutatnám ennek a hólyagnak…”

83. oldal, 3. Szoknyák, nadrágok, bűnök (Könyvmolyképző, 2015)

beatrix_0823>!

– Statisztikai tény, hogy a hisztéria leginkább azon nőkön üt ki, akik túl sok romantikus regényt olvasnak.
– Miként az is, hogy az ilyen művek rajongóinak életében nyomokban sem mutatható ki valódi romantika – fejem félrebillentve, számat elhúzva néztem rá. – Ezek szerint könnyen lehet, hogy a női elmebaj igazi kiváltója nem a túlzásba vitt olvasás, inkább a rideg, megkérgesedett és öntelt férfiszív, mely felsőbbrendűsége tudatában már-már dobogni is elfelejt. Mit gondol erről, báró úr?

111. oldal

19 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!

– Báró úr, maga mintapéldánya a zseniális tökfejeknek, de ne aggódjék, mert ezt csupán az önnel egy fedél alatt élők tudják, mi viszont nem fecsegünk.

302. oldal, 11. Zsákutcák (Könyvmolyképző, 2015)