!

Bodrogi Gyula

1934. április 15. (Budapest) –

Tudástár · 41 kapcsolódó alkotó · 106 film

Könyvei 3

Bodrogi Gyula: Irka firka
Bodrogi Gyula: 80 év, 80 recept, 80 történet
Bodrogi Gyula: A vadász néha főz is

Felolvasásai 6

Charles Dickens: Karácsonyi ének
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot
Arany László: Szép magyar népmesék
Harencsár László: Mesél az erdő

Róla szóló könyvek 2

Léner Péter: Bodrogi
Gyurkovics Tibor: Színház az egész – nem is – világ

Népszerű idézetek

pelika_Bp>!

Mert a Mama volt kisnyugdíjas a szocializmusban, az antallizmusban, a hornizmusban. S még az orbánizmust is megérte egy kicsit, de egyikben se tudott volna megélni abból, amit az illetékes kormány megszavazott neki. Se az emelések előtt, se az emelések után.

16. oldal

pelika_Bp>!

…vannak olyan üzletek Magyarországon, ahová vásárlási szándékkal magyar ember be sem léphet. Ezekben az üzletekben barátainkat nem szolgáljuk ki, csak ellenségeinket. Hosszú ideig azt hittem, hogy az ilyen különleges, színpompás kirakatokkal hívogató üzletekben az áru mérgezett. Egészen addig, míg egyszer látogatóm nem érkezett Amerikából. Egy fiú, aki egy bizonyos évben nem megengedhető formában hagyta el az országot. Majdhogynem azt mondhatni, disszidált. Ezzel a fiúval bementem egy ilyen üzletbe. Vett mindenfélét (cigarettát, csokoládét és a többi). Nekem is akart valamit venni, de én tiltakoztam. Az egyik csokoládét ott mondjárt megette. Félóra múlva megkérdeztem: hogy érzi magát? (Eközben úgy intéztem, hogy a Rókus kórház közelében sétáljunk.) Azt felelte, jól. Nagyon szép Budapest.
Kis töprengés után elmondtam neki, hogy is van ezekkel az üzletekkel, s hogy a méregről mit gondoltam. „Csacsi vagy – mondta –, nálunk Amerikában is vannak olyan üzletek, ahová négerek nem léphetnek be.”

Írta, aki mondja (1967)

Gólyanéni>!

… színészként azóta is szeretem a sírásból a nevetésbe és a nevetésből a sírásba elvinni a nézőket. Együtt lenni velük. Én a színházat csak erre használnám.

Gólyanéni>!

Az én Színházam humanista. Embertől emberig tart.

31. oldal

pelika_Bp>!

… és olvasgatom azt a könyvet, amit az én firkáimból állított össze a barátom. Egyre kevésbé tetszik. Pedig a témák, a gondolatok érdekesek. Talán még másokat is érdekelnek. Egyetlen mentségem van:
NEM VAGYOK ÍRÓ!

utolsó mondat

1 hozzászólás